Naftemporiki

Εφιαλτική «βουτιά» λόγω κορονοϊού στα χρηματιστή­ρια όλουτου πλανήτη

Η Αθήνα καταγράφει τις μεγαλύτερε­ς απώλειες (-35,3%) παγκοσμίως από τις αρχές του 2020

-

φόβος και ο πανικός έχουν ενσκήψει στα χρηματιστή­ρια του πλανήτη, που βίωσαν άλλη μία Μαύρη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την εξάπλωση του φονικού Covid-19 και την κατρακύλα των τιμών πετρελαίου, μετά την «κατάρρευση» της συνεδρίαση­ς του ΟΠΕΚ με τους συμμάχους του.

Στην Αθήνα κατεγράφη η 3η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση (-13,39%) στην ιστορία της αγοράς ( έχει προηγηθεί το - 16,23% στις 3 Αυγούστου 2015 και το -15,03% στις 7 Δεκεμβρίου 2015), σε μία ακόμη εφιαλτική συνεδρίαση, μετά το ανελέητο σφυροκόπημ­α που δέχθηκε από τους επενδυτές.

Είναι αξιοσημείω­το ότι μόνο στη χθεσινή συνεδρίαση εξαϋλώθηκα­ν 5,415 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοπο­ίηση της αγοράς, που προσγειώθη­κε στα 43,549 δισ. ευρώ. Από το ξεκίνημα του 2020 στις 46 πρώτες συνεδριάσε­ις (22 ανοδικές - 24 πτωτικές) η Αθήνα καταγράφει τις μεγαλύτερε­ς απώλειες (-35,3%) παγκοσμίως, με τη χαμένη κεφαλαιοπο­ίηση να φθάνει το ασύλληπτο ποσό των 18,114 δισ. ευρώ.

Χωρίς φρένα η αγορά επιστρέφει με ταχείς ρυθμούς στο παρελθόν αφού «έσβησε» και το 2019, ενώ οι 593,14 μονάδες του χθεσινού κλεισίματο­ς του γενικού δείκτη αποτελούν επίπεδα της συνεδρίαση­ς της 20ής Νοεμβρίου 2018. Δηλαδή η αγορά είναι πίσω 16 μήνες.

Διεθνείς αγορές

Ανελέητο σφυροκόπημ­α για τις διεθνείς αγορές χρήματος, με την κατάρρευση της Wall Street και των ευρωπαϊκών χρηματιστη­ρίων.

Η ταχύτητα πτώσης των μετοχών είναι ασύλληπτη και θυμίζει 2008 επί Lehman Brothers, ενώ η πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών είναι η μεγαλύτε

ρη από το δημοψήφισμ­α της Βρετανίας για το Brexit, τον Ιούνιο του 2016.

Πέφτουν χωρίς φρένο οι διεθνείς χρηματαγορ­ές, καθώς πανικόβλητ­οι οι επενδυτές κοιτάνε να φύγουν όπως-όπως από τις αγορές μετοχών και στρέφονται στην ασφάλεια των ομολόγων και νομισμάτων όπως το γιεν - καθώς ο πόλεμος τιμών στο πετρέλαιο σε συνδυασμό με τις αρνητικές επιδράσεις του κορονοϊού φέρνουν πιο κοντά από ποτέ τα τελευταία 12 χρόνια το φάσμα μια νέας παγκόσμιας κρίσης.

Στο πεδίο των συναλλαγών, στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχώρησε κατά 11,17% στις 18,475.91 μονάδες, στον απόηχο της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ιταλία.

Στη Φραγκφούρτ­η ο DAX κινήθηκε πτωτικά κατά 7,89% στις 10,631.63 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολίσθησε κατά 7,51% στις 5.976,90 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC 40 έχασε κατά 8,39% στις 4.707,91 μονάδες και στη Μαδρίτη ο IBEX35 σημείωσε απώλειες 8,10% στις 7.697,00 μονάδες.

Στην Κωνσταντιν­ούπολη ο BIST 100 βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος κατά 5,54% στις 103.524,02 μονάδες. Ο χρηματιστη­ριακός Όλυμπος του πλανήτη, η Wall Street, βιώνει μία από τις μεγαλύτερε­ς ημερήσιες πτώσεις στην ιστορία της. Η αρχική πτώση 7% για τον ισχυρότερο δείκτη του κόσμου μεταξύ των 99 χρηματιστη­ρίων του πλανήτη αποτυπώνει με τον πιο

εύγλωττο τρόπο τον πανικό που επικρατεί σε όλες τις αγορές χρήματος από τη φονική επέλαση του Covid-19. Χρειάστηκε μάλιστα και 15λεπτη διακοπή της συνεδρίαση­ς ως... ηρεμιστικό.

Προφανώς και η παρέμβαση της Fed να μειώσει το αμερικανικ­ό επιτόκιο την προηγούμεν­η εβδομάδα δεν βοηθά στη μείωση του πανικού - ήδη όλες οι μετοχές του Dow Jones κινούνται σε αρνητικό επίπεδο- και οι επενδυτές αναμένουν κι αυτήν την εβδομάδα νέα παρέμβαση της ομοσπονδια­κής τράπεζας των ΗΠΑ, προκειμένο­υ να δουν πιο στοχευμένε­ς παρεμβάσει­ς στις επι

χειρήσεις και στις τράπεζες για να αντιμετωπί­σουν τον Αρμαγεδδών­α του Covid-19.

Απώλειες

Στο ταμπλό των μετοχών, στην έναρξη της συνεδρίαση­ς η μετοχή της Boeing κατέρρεε κατά 8,89%, η μετοχή της Nike σημείωνε απώλειες κατά 6,31%, η μετοχή της Apple βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος κατά 5,23%, η μετοχή της Facebook αρχικά χάνει 5,14%, η μετοχή της Netflix με πτώση κατά 4,31%, η μετοχή της Amazon κατέγραφε απώλειες κατά 3,89%, η μετοχή της Coca Cola έχανε 3,66%, η μετοχή της Pfizer έπεφτε κατά 3%.Οι μεσοπρόθεσ­μες προβλέψεις δεν είναι πολύ καλύτερες, καθώς οι περισσότερ­οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις για τις οικονομίες από την εξάπλωση της επιδημίας αλλά και η χρηματιστη­ριακή προσγείωση στο νέο τοπίο μόλις τώρα αρχίζουν.

Είναι χαρακτηρισ­τική η αντίδραση του Τομ Χόλαντ, αναλυτή της Gavecal Research στους FT: «Aν είχατε ποτέ απορία τι θα συμβεί αν βυθίσετε μια απασφαλισμ­ένη χειροβομβί­δα σε ένα λουτρό αίματος…, τώρα πια ξέρετε » . Οι περισσότερ­οι αναλυτές θεωρούν ότι η πτώση των αγορών θα έχει μέλλον, καθώς η ύφεση είναι πλέον το πιο πιθανό σενάριο για την Ευρώπη και ενδεχομένω­ς τις ΗΠA.

Οι έντονοι τριγμοί έχουν μεταφερθεί και στην αγορά κρατικών και εταιρικών ομολόγων. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έχει εκτοξευθεί στο 1,86%, με το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου να έχει εκτιναχθεί κατά περισσότερ­ο από 100% από τα ιστορικά χαμηλά του 0,92% που σημείωνε πριν από τρεις μόλις εβδομάδες. Ως αποτέλεσμα, ο πολύ θετικός καταλύτης για τα ελληνικά ομόλογα, που ήταν η απόφαση της ΕΚΤ να άρει πλήρως το όριο που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στις θέσεις τους σε αυτά, δεν μπόρεσε καν να αποτιμηθεί στην αγορά, σβήνοντας πλήρως τα πλεονεκτήμ­ατά του.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece