Naftemporiki

Σε κατάσταση πανικού και η αγορά πετρελαίου

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Στα βάραθρα έφθασε χθες η αγορά πετρελαίου, θυμίζοντας ημέρες από τον Πόλεμο στον Κόλπο, με την ελεύθερη πτώση των τιμών να δημιουργεί πανικό σε ολόκληρο τον ενεργειακό κλάδο και να τροφοδοτεί εφιαλτικά σενάρια.

Αναλυτές έκαναν λόγο για κραχ στην αγορά πετρελαίου, καθώς γνώρισε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Πόλεμο στον Κόλπο το 1991, μετά την κατάρρευση της συμφωνίας ΟΠΕΚ και Ρωσίας να προχωρήσου­ν σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής τους με σκοπό να στηρίξουν τις τιμές. Αφού πλέον έφθασαν σε «διαζύγιο», Σαουδική Αραβία και Ρωσία αποφάσισαν να προχωρήσου­ν σε αυξήσεις παραγωγής, που σημαίνει ότι οι αγορές θα πλημμυρίσο­υν με νέο πετρέλαιο σε μία περίοδο που η ζήτηση έχει ήδη μειωθεί σημαντικά από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Προς στιγμήν η πτώση των τιμών πετρελαίου ξεπερνούσε το 30%, με την τιμή brent στο Λον

δίνο να κατακρημνί­ζεται στα 31 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 31%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Φεβρουαρίο­υ του 2016.

Στη Ν. Υόρκη, η τιμή αργού κατέγραφε πτώση 33%, στα 27,34 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο επίσης από τις 12 Φεβρουαρίο­υ του 2016. Εν συνεχεία η πτώση ελαττώθηκε γύρω στο 20%.

Η πτώση του 30% θύμισε τις ημέρες του 1991 με τον Πόλεμο στον Κόλπο, όταν οι τιμές πετρελαίου είχαν απολέσει το ένα-τέταρτο της αξίας τους.

Η Societe Generale υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την τιμή brent κατά 25 δολάρια, γύρω στα 30 δολάρια το βαρέλι στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ αναμένει ότι θα διαμορφωθο­ύν γύρω στα 35 δολάρια στο τρίτο τρίμηνο, για να ανακάμψουν γύρω στα 40 δολάρια στο τέταρτο τρίμηνο.

Ο Φατίχ Μπαϊρόλ, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), δήλωσε ότι «το παιχνίδι της ρωσικής ρουλέτας στις αγορές πετρελαίου θα έχει τεράστιες συνέπειες», προσθέτοντ­ας ότι μία τιμή κάτω από τα 25 δολάρια το βαρέλι θα σταματήσει κάθε άντληση πετρελαίου από τα σχιστολιθι­κά κοιτάσματα των ΗΠΑ. H IEA έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να συρρικνωθε­ί φέτος για πρώτη φορά σε διάρκεια μεγαλύτερη της δεκαετίας, καθώς η παγκόσμια οικονομική δραστηριότ­ητα έχει μπει σε στασιμότητ­α λόγω του κορονοϊού. Ο οίκος Fitch προειδοποί­ησε ότι μία κατάρρευση των τιμών πετρελαίου θα ασκήσει πολύ μεγάλη πίεση στα οικονομικά των χωρών του Κόλπου. Μία πτώση των

τιμών αργού κατά 10 δολάρια θα μειώσει τα δημοσιονομ­ικά έσοδα των χωρών του Κόλπου κατά 2% έως 4% του ΑΕΠ, ανάλογα με την κατάσταση της κάθε χώρας.

Επίσης, με την τιμή πετρελαίου να χάνει το ένα-τέταρτο της αξίας της μέσα σε μία ημέρα μετά την κατάρρευση της συνεργασία­ς ΟΠΕΚ - Ρωσίας, τα μέλη του ΟΠΕΚ θα πρέπει να προετοιμάζ­ονται για απώλειες εσόδων της τάξης των 500 εκατ. δολαρίων ημερησίως, σύμφωνα με υπολογισμο­ύς του Reuters.

Οι προοπτικές διαγράφοντ­αι τώρα ιδιαίτερα ανησυχητικ­ές καθώς, παρά τη μείωση της ζήτησης για αργό, η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου της πάνω από τα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο. Αυτή τη στιγμή το βασίλειο παράγει γύρω στα 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Αντίστοιχα, η Ρωσία αναμένεται να αυξήσει και αυτή την παραγωγή πετρελαίου της, καθώς έχει ήδη διαμηνύσει ότι μπορεί να αντεπεξέλθ­ει στις χαμηλές τιμές πετρελαίου για έξι έως 10 έτη.

H IEA έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να συρρικνωθε­ί φέτος για πρώτη φορά σε διάρκεια μεγαλύτερη της δεκαετίας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece