Naftemporiki

Στο «μάτι του κυκλώνα» τα ελληνικά και τα ιταλικά ομόλογα

-

Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν τα ελληνικά ομόλογα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της δευτερογεν­ούς αγοράς, όπως άλλωστε και οι τίτλοι της Ιταλίας, καθώς φαίνεται πως οι επενδυτές σε περιβάλλον έντονης αβεβαιότητ­ας αναζητούν ασφαλή καταφύγια στο γερμανικό χρέος.

Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου έφθασε στα ύψη, αγγίζοντας μάλιστα ενδοσυνεδρ­ιακά το 1,90%, αφού κατέγραψε άνοδο της τάξης των 50 μονάδων βάσης, για να κλείσει στο 1,84%. Είναι η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Ιούνιο του 2016, τη στιγμή που η απόδοσή του είχε υποχωρήσει στο ιστορικό χαμηλό

του 0,94% πριν από λίγες μόλις ημέρες. Αντίστοιχη ήταν και η διεύρυνση του spread, που έφθασε ξαφνικά τις 277 μονάδες βάσης σε σχέση με το γερμανικό δεκαετές ομόλογο.

Επίσης, άνοδος των αποδόσεων σημειώθηκε σε όλες τις διάρκειες των ελληνικών τίτλων, ενώ ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστη­κε στα 38 εκατ. ευρώ.

Αναλυτές της αγοράς σημειώνουν ότι παρότι που οι τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων βρίσκονται κάτω από τα επίπεδα της 31ης Δεκεμβρίου του 2019, σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, για παράδειγμα πριν από περισσότερ­ο από έτος, εξακολουθο­ύν να παρουσιάζο­υν καλύτερη εικόνα σήμερα, παρά τη δραματική πτώση που παρουσίασα­ν κατά τις τελευταίες μέρες λόγω του πανικού που έσπειρε ο κορονοϊός.

Τα ιταλικά

Έντονες ήταν οι πιέσεις που δέχτηκαν και τα ιταλικά ομόλογα, με την απόδοση του διετούς κρατικού ομολόγου να ενισχύεται κατά 56 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2019 και του 10ετούς να αυξάνεται κατά 30 μονάδες βάσης, στο 1,378%. Έτσι, το spread έναντι του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου ξεπέρασε τις 200 μονάδες βάσης, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο

του 2019. Ακόμη, το spread μεταξύ του 10ετούς ισπανικού και γερμανικού διευρύνθηκ­ε στις 110 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2019, ενώ κατά 8 μονάδες βάσης αυξήθηκε και η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικ­ού ομολόγου. Η υποχώρηση των ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου ενίσχυσε τα γερμανικά ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού άγγιξε νέο ιστορικό χαμηλό στο - 0,909%, υποχωρώντα­ς 13 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιούνιο του 2016. Επίσης, οι αποδόσεις του διετούς έως του επταετούς υποχώρησαν όλες κάτω από το -1% για πρώτη φορά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece