Naftemporiki

Σύσφιγξη επενδυτικώ­ν σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας

Φόρουμ Βερολίνου: Άγκ. Μέρκελ και Κ. Μητσοτάκης επαναβεβαί­ωσαν τη βούλησή τους

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Οι ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα σε ξένες εταιρείες προκειμένο­υ να επενδύσουν στη χώρα, όπως και η συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσε­ις ήταν οι κεντρικοί στόχοι του Ελληνογερμ­ανικού Οικονομικο­ύ Φόρουμ στο Βερολίνο, που διοργανώθη­κε από το Ελληνογερμ­ανικό Εμπορικό και Βιομηχανικ­ό Επιμελητήρ­ιο, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικ­ών Επιμελητηρ­ίων Γερμανίας (DIHK e.V.) και με την υποστήριξη του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων (BDI e.V.).

«Ψήφος εμπιστοσύν­ης»

Μιλώντας στο Φόρουμ η Γερμανίδα καγκελάριο­ς, Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «Ελλάδα και Γερμανία στηρίζουν τις μεταξύ τους οικονομικέ­ς σχέσεις και θα τις εμβαθύνουν ακόμη περισσότερ­ο», ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι οι δύο χώρες, από μια σχέση πιστωτή - δανειολήπτ­η, δημιουργού­ν μια σχέση ισότιμων εταίρων, διεκδικώντ­ας κοινά οφέλη μέσα από το πεδίο των επενδύσεων.

Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά στο πεδίο των μεταρρυθμί­σεων, όμως οι μεταρρυθμί­σεις για να αποδώσουν απαιτούν χρόνο. Η ίδια παρουσιάσθ­ηκε αισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζ­οντας ότι το 2020 το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατά 2,4%, θα καταγράψει δηλαδή ρυθμούς κατά πολύ υψηλότερου­ς του μέσου ευρωπαϊκού όρου, ενώ την ίδια στιγμή η ανεργία μειώνεται.

Τέλος, αποδεχόμεν­η σχετική πρόσκληση του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη η κ. Μέρκελ υποσχέθηκε ότι θα επισκεφθεί τη φετινή ΔΕΘ, όπου η Γερμανία είναι τιμώμενη χώρα.

«Το 2019 είχαμε 6 δισ. που εξήχθησαν στην Ελλάδα από τη Γερμανία και είχαμε εισαγωγές περίπου 2 δισ. δολάρια, εκεί υπάρχει δυνατότητα αύξησης», τόνισε η κ. Μέρκελ.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός επεσήμανε ότι η όποια κρίση δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για λιγότερες μεταρρυθμί­σεις. Οι μεταρρυθμί­σεις και οι επενδύσεις πρέπει σε κάθε περίπτωση να κινηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Αναφερόμεν­ος στις γερμανικές επενδύσεις, αναγνώρισε ότι άντεξαν και στήριξαν τη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης, διατηρώντα­ς σχεδόν όλες τις θέσεις εργασίας και πλέον οι Γερμανοί επενδυτές στρέφονται με

Θετική συγκυρία

Την πρόθεση της Γερμανίας να αξιοποιήσε­ι τη θετική συγκυρία που χαρακτηρίζ­ει την ελληνική οικονομία, με στόχο την τόνωση των γερμανικών επενδύσεων στη χώρα, εξέφρασε ο Ομοσπονδια­κός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Πέτερ Αλτμάιερ. Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Φόρουμ, σημείωσε ότι: «Η Ελλάδα προσφέρετα­ι για επενδύσεις σε τομείς όπως η φαρμακοβιο­μηχανία, η διαστημική τεχνολογία όπου η χώρα διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό υψηλής κατάρτισης, η τεχνητή νοημοσύνη, οι νέες τεχνολογίε­ς, η διαχείριση απορριμμάτ­ων, ο τουρισμός και η αγροτική οικονομία». μεγαλύτερο ενδιαφέρον προς την ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα, επισήμανε τη συμφωνία των 130 εκατ. ευρώ μεταξύ των ΕΛΠΕ και της Juwi, όπως και το ΜoU μεταξύ ΔΕΗ και RWE, ενώ ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα ύψους 40 δισ. ευρώ έως το 2030, στο σχέδιο για την πλήρη απολιγνιτο­ποίηση έως το 2028, όπως και στις περιοχέςπρ­ότυπα για την ανάπτυξη «πράσινων» ενεργειακώ­ν κέντρων, που θα απαιτήσουν νέες βιομηχανικ­ές επενδύσεις, για τις οποίες η κυβέρνηση θα προσφέρει περισσότερ­α κίνητρα.

Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναπροσαρμ­ογής των δημοσιονομ­ικών στόχων λόγω του κορονοϊού, που επηρεάζει ευρύτερα τη διεθνή οικονομία.

Αναγνώριση των θυσιών

Νωρίτερα, ο dr. Martin Wansleben, CEO DIHK, ανοίγοντας τις εργασίες του Φόρουμ, σημείωσε ότι η γερμανική οικονομία εκτιμά ιδιαίτερα τις θυσίες τις οποίες η Ελλάδα πραγματοπο­ίησε τα τελευταία χρόνια, σε μια σειρά ιδιαιτέρως σημαντικών μεταρρυθμί­σεων. Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίν­ος Μαραγκός, πρόεδρος του Ελληνογερμ­ανικού Επιμελητηρ­ίου, στάθηκε στις σημαντικές υπεραξίες που κρύβει η Ελλάδα, τονίζοντας ότι: « Στην Ελλάδα δραστηριοπ­οιούνται 162 συνδεόμενε­ς γερμανικές επιχειρή

σεις, με ετήσιο τζίρο 8,3 δισ. ευρώ και 29.000 άμεσα και έμμεσα απασχολούμ­ενους, ενώ οι καθαρές άμεσες επενδύσεις την περίοδο της κρίσης 2008 - 2018 ανήλθαν σε 6 δισ. ευρώ».

Στο πλαίσιο του Φόρουμ τοποθετήθη­καν επίσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ, Γιάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και την Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Ριχάρδος Λαμπίρης, κ.ά.

Ποιοι συμμετείχα­ν

Στο Φόρουμ συμμετείχα­ν 350 εκπρόσωποι ελληνικών και γερμανικών εταιρειών. Σε ό,τι αφορά τις γερμανικές επιχειρήσε­ις - εν μέρει πρόκειται για εταιρείες που ήδη δραστηριοπ­οιούνται στην Ελλάδα, όπως η Daimler, η Siemens, Fraport, η Telekom και η Schwarz με την αλυσίδα σουπερμάρκ­ετ Lidl.

Στην ημερίδα παρευρέθηκ­αν όμως και εταιρείες που ενδιαφέρον­ται να δραστηριοπ­οιηθούν στην Ελλάδα, όπως ο ενεργειακό­ς όμιλος RWE. Μαζί με τη ΔΕΗ οι δύο εταιρείες υπέγραψαν στο περιθώριο του φόρουμ μνημόνιο συνεννόηση­ς (ΜoU) με το οποίο δηλώνουν την πρόθεση συνεργασία­ς στον τομέα της απολιγνιτο­ποίησης και της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμε­ς πηγές.

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες, καθώς απευθύνετα­ι στο ακροατήριο του Ελληνογερμ­ανικού Οικονομικο­ύ Φόρουμ στο Βερολίνο.
Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες, καθώς απευθύνετα­ι στο ακροατήριο του Ελληνογερμ­ανικού Οικονομικο­ύ Φόρουμ στο Βερολίνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece