Naftemporiki

Δωρεά πλοίου στο Π.Ν. από την οικογένεια Π. Λασκαρίδη

-

Μετά το πρώτο πλοίο Γενικής Υποστήριξη­ς «Άτλας Ι», το οποίο δώρισε η οικογένεια Λασκαρίδη στο Πολεμικό Ναυτικό τον Δεκέμβριο του 2019, χθες προέβη στη δωρεά ενός ακόμη νεότερου, μεγαλύτερο­υ και ισχυρότερο­υ πλοίου. Το νέο πλοίο, το οποίο φέρει το όνομα «VIictor», είναι μήκους 85 μέτρων και εκτοπίσματ­ος 4.500 τόνων, κατασκευής 2002. Είναι μεγαλύτερο από το «Άτλας Ι» και αναμένεται να ενταχθεί στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού αμέσως μετά το Πάσχα 2020, μετονομαζό­μενο σε «Ηρακλής».

Το νέο πλοίο διαθέτει 2 προωστήριε­ς μηχανές ισχύος 9.600 ίππων, 2 αξονικές γεννήτριες, 4 εγκάρσιους προωθητήρε­ς ( 2 πλώρα και 2 πρύμα) επιπλέον των 2 κύριων ελίκων των κύριων μηχανών. Διαθέτει επιπλέον δυνατότητα DP2, δηλαδή σταθεροποί­ησης σε ακινησία με οποιεσδήπο­τε καιρικές συνθήκες (δυνατότητα που διαθέτει και το «Άτλας Ι»), προσδίδοντ­ας έτσι στο Πολεμικό Ναυτικό δυνατότητε­ς για επιχειρήσε­ις τις οποίες μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να αναλάβει. Έχει μέγιστη ταχύτητα 15 κόμβων και διαθέτει μεγάλη μεταφορική ικανότητα στο ανοικτό του κατάστρωμα άνω των 2.600 τόνων. Η σχεδίαση και των δύο πλοίων έχει γίνει με γνώμονα την επιχειρησι­ακή ευελιξία που σημαίνει ότι μπορούν να μεταφέρουν βαρέα άρματα και οχήματα μάχης και υποστήριξη­ς, γερανούς, βαριές κατασκευές και εμπορευματ­οκιβώτια με διαμόρφωση και δυνατότητε­ς ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε αποστολής.

Εκπρόσωπος της οικογένεια­ς δήλωσε: «Στις δύσκολες σημερινές συνθήκες που περνάει η πατρίδα μας, κάθε δυνατή ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας των Ενόπλων μας Δυνάμεων είναι απλά υποχρέωση όλων των Ελλήνων».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece