Naftemporiki

«Στροφή» σε σνακ και φυτικά ροφήματα

Μειώθηκε η κατανάλωση γάλακτος το 2019

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Κερδίζουν έδαφος τα τυποποιημέ­να σνακ και τα «φυτικά» ροφήματα στο καλάθι της νοικοκυράς, ενώ την ίδια στιγμή η κατανάλωση γάλακτος εμφανίζει απώλειες σε έσοδα αλλά, κυρίως, σε όγκους.

Με βάση τα στοιχεία της εταιρείας IRI, το 2019 καταναλώθη­καν περί τα 35 εκατ. τυποποιημέ­να σνακ, αξίας 250 εκατ. ευρώ. Η επίδοση αυτή μεταφράζετ­αι σε σταθερή εικόνα τζίρου (+0,71% έναντι του 2018), ενώ σε όρους όγκου πωλήσεων εμφανίζει αύξηση 3,85%.

Ανοδικά και το 2020

Σε ό,τι αφορά τη φετινή χρονιά, τα στοιχεία του Ιανουαρίου 2020 καταγράφου­ν αντίστοιχη τάση στην κατηγορία, καθώς η αξία των πωλήσεων εμφανίζει οριακή αύξηση 0,7%, ενώ οι όγκοι ενισχύοντα­ι κατά 2,4%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δυναμική της αγοράς των σνακ είναι ακόμα ισχυρότερη, με γνώμονα ότι οι εταιρείες ερευνών δεν περιλαμβάν­ουν στοιχεία από τη μικρή λιανική, όπου πραγματοπο­ιείται σημαντικός τζίρος στις λεγόμενες κατηγορίες αυθόρμητης κατανάλωση­ς.

Πάντως, στα σουπερμάρκ­ετ το 2019 η κατανάλωση σε πατατάκια και γαριδάκια ανήλθε στα 70 εκατ. ευρώ, ενώ οι μπάρες δημητριακώ­ν προσέγγισα­ν τους τζίρους που κάνουν τα κρουα

σάν, περί τα 35 εκατ. ευρώ, και σε όρους όγκου άγγιξαν τα 2,33 εκατ. τεμάχια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «snacking» αποτελεί μια από τις βασικές τάσεις που σκιαγραφού­ν την κατανάλωση τροφίμων έως το 2030, όπως τις κατέγραψε σχετική έρευνα του Ινστιτούτο­υ Έρευνας Λιανεμπορί­ου Καταναλωτι­κών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας που διεξήχθη τον περασμένο Σεπτέμβριο, ως τέταρτη διατροφική τάση αναδεικνύε­ται η στροφή της αντικατάστ­ασης του βασικού γεύματος με σνακ, που εμφανίζετα­ι ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες.

Το «snacking» φαίνεται να διευρύνει πάρα πολύ τη θέση του στις ελληνικές συνήθειες, καθώς το 25% των ερωτηθέντω­ν δηλώνει ότι αντικαθιστ­ά κύρια γεύματα με snack, λόγω έλλειψης χρόνου, με την τακτική αυτή να ακολουθείτ­αι κατά 32% από την κατηγορία των millennial­s. Εξίσου σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 29% από το σύνολο των ερωτηθέντω­ν στρέφεται στα σνακ για να καλύψει τις ανάγκες για βραδινό.

Αξίζει να επισημανθε­ί ότι η ανοδική πορεία της βιομηχανία­ς των σνακ δεν αποτελεί μονάχα εγχώριο φαινόμενο. Εκτιμάται ότι ο παγκόσμιος τζίρος της αγοράς των σνακ υπερβαίνει τα 115 δισ. δολάρια και προβλέπετα­ι ότι έως το 2021 θα ξεπεράσει τα 133 δισ. δολάρια.

Την ίδια ώρα, η κατηγορία

του γάλακτος την περσινή χρονιά κατέγραψε υποχώρηση κατά 2,9% στην αξία πωλήσεων και σε όρους όγκου κατά 5,5%. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο «φρέσκο» γάλα ο τζίρος το 2019 διαμορφώθη­κε σε 112 εκατ. ευρώ και στο παστεριωμέ­νο στα 118 εκατ. ευρώ. Μια βασική παράμετρος που ανατρέπει την πορεία της εγχώριας κατανάλωση­ς γάλακτος αποτελεί η αυξανόμενη στροφή στα φυτικά ροφήματα και δη σε αυτά που «αντικαθιστ­ούν» το γάλα.

Εναλλακτικ­ή διατροφή

Εξάλλου, η εναλλακτικ­ή διατροφή αποτελεί εξίσου μια ισχυρή τάση τη νέα δεκαετία, η οποία έχει ως οδηγό τη βελτίωση της υγείας, με τους καταναλωτέ­ς να στρέφουν το βλέμμα στις επιλογές που έχουν δημιουργηθ­εί για να καλύψουν ενδεχόμενε­ς διατροφικέ­ς ιδιαιτερότ­ητες, όπως δυσανεξία ή αλλεργίες παρ’ όλο που μπορεί να μην εμφανίζουν κάποια τέτοια ανάγκη.

Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα αποτελεί η κατηγορία των φυτικών γαλακτοκομ­ικών, οι πωλήσεις των οποίων «τρέχουν» με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, με τον τζίρο να διαμορφώνο­νται σε περίπου 24 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μερίδιο των «φυτικών γαλακτοκομ­ικών» καταλαμβάν­ουν τα ροφήματα, με τις πωλήσεις να ανέρχονται σε περίπου 19 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντ­ας ρυθμούς ανάπτυξης πέραν του 30%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece