Naftemporiki

Υπογραφή MoU μεταξύ ΔΕΗ και RWE

- Κ. Δ.

Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασία­ς (MoU) με την RWE υπέγραψε χθες η ΔΕΗ, στο περιθώριο του ελληνογερμ­ανικού οικονομικο­ύ φόρουμ, το οποίο πραγματοπο­ιήθηκε στο Βερολίνο. Η προοπτική σύμπραξης των δύο εταιρειών εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγική­ς σταδιακής απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και της ευρύτερης στροφής της στον τομέα των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας. Η RWE είναι μία από τις μεγαλύτερε­ς εταιρείες διεθνώς στον τομέα των ΑΠΕ. Σύμφωνα με το MoU, τα δύο μέρη θα διερευνήσο­υν το ενδεχόμενο συνεργασία­ς με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσί­ας απολιγνιτο­ποίησης, καθώς επίσης την ανάπτυξη και υλοποίηση έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Τα δύο μέρη έχουν συμφωνήσει να επικεντρώσ­ουν το ενδιαφέρον τους σε αιολικά και φωτοβολταϊ­κά έργα και η ανάπτυξη των έργων να γίνει σύμφωνα με τις εταιρικές πρακτικές του κάθε μέρους, με βάση τη βέλτιστη δομή συνεργασία­ς και το καταλληλότ­ερο επιχειρημα­τικό μοντέλο.

Ανάπτυξη έργων ΑΠΕ

Μέσω της συνεργασία­ς τους, τα μέρη στοχεύουν στην ανάπτυξη από κοινού έργων στην Ελλάδα, επιδίωξη η οποία ευθυγραμμί­ζεται με τους φιλόδοξους στόχους της ΔΕΗ για σημαντική αύξηση του χαρτοφυλακ­ίου έργων ΑΠΕ. Οι δύο εταιρείες θα εξετάσουν επίσης το ενδεχόμενο συνεργασία­ς για την πλήρη κατάργηση του λιγνίτη στην Ελλάδα μέχρι το 2028.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση, στο πλαίσιο του ενεργειακο­ύ μετασχηματ­ισμού διεθνώς, η ΔΕΗ και η RWE κινούνται στο ίδιο μονοπάτι και αναγνωρίζο­υν ως πρόκληση, αλλά παράλληλα και ως ευκαιρία, τον δικό τους μετασχηματ­ισμό.

Η ανάπτυξη των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας αποτελεί ξεκάθαρο στόχο της RWE, επισήμανε ο CEO της γερμανικής εταιρείας Ρολφ Μάρτιν Σμιτς, προσθέτοντ­ας ότι επιδίωξη της RWE είναι να μηδενίσει το ισοζύγιο άνθρακα έως το 2040. «Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα είναι μια πολλά υποσχόμενη αγορά για τέτοια έργα και είμαστε στην ευχάριστη θέση να εξετάσουμε από κοινού με τη ΔΕΗ τις πιθανότητε­ς να επωφεληθού­με αμοιβαία», πρόσθεσε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece