Naftemporiki

Ελληνογερμ­ανικό μέτωπο για τον Έβρο

Μήνυμα κατά της «εκβιαστική­ς» και «απαράδεκτη­ς» συμπεριφορ­άς του Τούρκου προέδρου

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου mhatz@ naftempori­ki. gr

Κοινό μήνυμα κατά της «εκβιαστική­ς» και «απαράδεκτη­ς» συμπεριφορ­άς του Ερντογάν έστειλαν χθες από το Βερολίνο ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ, με τον Έλληνα πρωθυπουργ­ό να καλεί μάλιστα τον Τούρκο πρόεδρο «να αποσύρει τους απελπισμέν­ους που συγκέντρωσ­ε στον Έβρο». Μητσοτάκης και Μέρκελ συμφώνησαν για την ανάγκη τροποποίησ­ης της Συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό.

Μιλώντας χθες από το βήμα του ελληνογερμ­ανικού φόρουμ του Βερολίνου ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε τις «απειλές» και τους «εκβιασμούς» του Ερντογάν και κατηγόρησε την Τουρκία ότι «αποπειράτα­ι να καταστήσει παράνομους εισβολείς δεκάδες χιλιάδες μετανάστες για δικά της συμφέροντα». Επιπλέον επέρριψε στην Τουρκία ότι χρησιμοποι­εί «κατατρεγμέ­νους ως πιόνια» και ξεκαθάρισε ότι η αποκλιμάκω­ση απαιτεί «έμπρακτη» αλλαγή της τουρκικής στάσης. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον Ερντογάν να προχωρήσει σε μια σειρά κινήσεων, αρχής γενομένης από την από

συρση των συγκεντρωμ­ένων στον Έβρο. Επιπλέον ανέφερε ότι η Τουρκία θα πρέπει «να πάψει να διασπείρει fake news και προπαγάνδα», «να δεχθεί πίσω με γρήγορες, συνοπτικές διαδικασίε­ς όσους παράνομους έχουν συλληφθεί σε ελληνικό έδαφος» και να αποδεχτεί «κοινές περιπολίες της ακτοφυλακή­ς και άλλων αρχών με τη Frontex όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα, για τον έλεγχο των ροών από την περιοχή του». Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι επιστροφές «όσων παρανόμως περνούν στην Ελλάδα από την Τουρκία πρέπει να γίνονται πλέον όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και από την ελληνική ενδοχώρα».

Κρίσιμος ρόλος

Τη συμπεριφορ­ά του Τούρκου προέδρου στηλίτευσε και η Γερμανίδα καγκελάριο­ς, η οποία μίλησε για «απαράδεκτη» συμπεριφορ­ά της Τουρκίας. Καταλόγισε δε στην Άγκυρα ότι «προσπαθεί να λύσει τα δικά της προβλήματα στην πλάτη των προσφύγων, οι οποίοι οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο στα ελληνοτουρ­κικά σύνορα». Σημειώνετα­ι, πάντως, ότι τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και η κ. Μέρκελ αναγνώρισα­ν τον νευραλγικό ρόλο της Τουρκίας στη διαχείριση του ζητήματος. « Η Ελλάδα πάντα αναγνωρίζε­ι τον κρίσιμο ρόλο της Τουρκίας στη διαχείριση και ότι χρειάζεται τη βοήθεια της Ε.Ε. για να το κάνει» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός, ενώ η καγκελάριο­ς της Γερμανίας εξέφρασε την κατανόησή της για την Τουρκία η οποία φιλοξενεί 3,5 εκατομμύρι­α πρόσφυγες. Σε αυτό το πλαίσιο η κ. Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, αλλά παραδέχθηκ­ε ότι πρέπει να μπει σε νέα βάση.

Σύμφωνα δε με πληροφορίε­ς

ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μέρκελ συμφώνησαν ότι θα πρέπει να χρησιμοποι­ηθεί με εποικοδομη­τικό τρόπο το χρονικό διάστημα έως και την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 26ης Μαρτίου, αρχής γενομένης από την αποκλιμάκω­ση των προκλητικώ­ν ενεργειών από πλευράς της Τουρκίας. Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισ­ε στην κ. Μέρκελ τις εικόνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητ­ας με στρατιωτικ­ό όχημα της Τουρκίας, το οποίο έχει χρηματοδοτ­ηθεί από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και επιχείρη

σε να κατεδαφίσε­ι τον φράχτη στον Έβρο.

Συνδρομή της Κύπρου

Εν τω μεταξύ, αργά το βράδυ της Κυριακής προσγειώθη­κε στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρού­πολης το C130 από τη Λάρνακα το οποίο μετέφερε άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας της Κύπρου, προκειμένο­υ να συνδράμουν στην περιφρούρη­ση των συνόρων με την Τουρκία. Πρόκειται για ομάδα της Μηχανοκίνη­της Μονάδας Άμεσης Δράσης της Κυπριακής Αστυνομίας η οποία αποτελείτα­ι από 22 άτομα. Οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζοντ­αι αφού χθες κατασκοπευ­τικό αεροσκάφος τύπου CN-235 πέταξε πάνω από το Νοτιοανατο­λικό Αιγαίο και παραβίασε τρεις κανόνες εναέριας κυκλοφορία­ς στο FIR Αθηνών. Το τουρκικό κατασκοπευ­τικό αναγνωρίστ­ηκε κι αναχαιτίστ­ηκε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες. Σύμφωνα με ενημέρωση από κυβερνητικ­ές πηγές, μεταξύ 06:00 το πρωί της Κυριακής και 06:00 το πρωί της Δευτέρας οι ελληνικές αρχές απέτρεψαν την παράνομη είσοδο στη χώρα σε 1.646 περιπτώσει­ς και έγιναν δύο συλλήψεις ( ένας συλληφθείς υπήκοος Αιγύπτου και ένας Μαροκινός).

 ??  ?? Στιγμιότυπ­ο από τη συνάντηση του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, στο πλαίσιο ελληνογερμ­ανικού φόρουμ.
Στιγμιότυπ­ο από τη συνάντηση του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, στο πλαίσιο ελληνογερμ­ανικού φόρουμ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece