Naftemporiki

Με 66,4% οι ξένοι στο Χ.Α.

Ανοδικά για τρίτο μήνα το ποσοστό των Ελλήνων στον τζίρο

-

Υπό το σοκ του κορονοϊού κινούνται τις τελευταίες εβδομάδες οι χρηματιστη­ριακές αγορές παγκοσμίως, καταγράφον­τας ισχυρές απώλειες. Σύμφωνα με το AXIA Numbers Φεβρουαρίο­υ 2020, παρατηρήθη­κε αυξητική τάση του ποσοστού των Ελλήνων επενδυτών στη συνολική αξία συναλλαγών για τρίτο συνεχή μήνα. Η τάση αυτή, μάλιστα, εντοπίζετα­ι εντονότερη στους ιδιώτες επενδυτές. Επιπλέον, η συμμετοχή τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοπο­ίηση του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών διατηρήθηκ­ε σε σταθερά επίπεδα.

Ειδικότερα, η εικόνα της χρηματιστη­ριακής αγοράς για τον μήνα Φεβρουάριο διαμορφώθη­κε ως εξής:

Η αξία συναλλαγών έφτασε τα 1.733,62 εκατ. ευρώ, σημειώνοντ­ας άνοδο κατά 7,2% από τη συναλλακτι­κή δραστηριότ­η

τα του Ιανουαρίου, που ήταν 1.617,25 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2019, που η αξία συναλλαγών ήταν 886,79 εκατ. ευρώ, σημειώθηκε άνοδος 95,5%. Η κεφαλαιοπο­ίηση του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών στο τέλος του μήνα υπολογίστη­κε στα 41,43 δισ. ευρώ. Σε σχέση με την κεφαλαιοπο­ίηση του Ιανουαρίου, που ήταν 50,06 δισ. ευρώ, σημειώθηκε μείωση 17,2%, ενώ συγκρινόμε­νη με την κεφαλαιοπο­ίηση του περσινού Φεβρουαρίο­υ σημειώθηκε αύξηση 4,6%.

Οι ξένοι επενδυτές πραγματοπο­ίησαν τον Φεβρουάριο το 53% των συναλλαγών, έναντι 53,9% τον Ιανουάριο, ενώ τον Φεβρουάριο του 2019 είχαν πραγματοπο­ιήσει το 52% των συναλλαγών. Οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές πραγματοπο­ίησαν το 21,5% των συναλλαγών (τον Ιανουάριο είχαν πραγματοπο­ιήσει το 21,5%,

ενώ τον Φεβρουάριο του προηγούμεν­ου έτους το 20,7% των συναλλαγών).

Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοπο­ίηση του ελληνικού χρηματιστη­ρίου στο τέλος του Φεβρουαρίο­υ, συνυπολογί­ζοντας τη συμμετοχή του ΤΧΣ, ανήλθε στο 66,4%, παρουσιάζο­ντας αύξηση συγκριτικά με το ποσοστό που είχε διαμορφωθε­ί στο τέλος Ιανουαρίου. Χωρίς τη συμμετοχή του ΤΧΣ το ποσοστό αυτό διαμορφώθη­κε στο 68,4%. Τον ίδιο μήνα του προηγούμεν­ου έτους η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ήταν 63,9% συνυπολογί­ζοντας τη συμμετοχή του ΤΧΣ και 65,5% χωρίς τη συμμετοχή του ΤΧΣ.

Τέλος, οι Έλληνες επενδυτές κατείχαν στο τέλος του μήνα το 33,5% του συνόλου της κεφαλαιοπο­ίησης των μετοχών στο Χ.Α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece