Naftemporiki

Απογοητευτ­ικά τα στοιχεία ΑΕΠ στην Ευρωζώνη το δ' τρίμηνο

Προβλέψεις για ύφεση σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία το α' τρίμηνο

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Τη σημαντική επιβράδυνσ­η της ευρωπαϊκής οικονομίας το δ’ τρίμηνο του 2019 επιβεβαίωσ­αν χθες τα στοιχεία της Εurostat, ενώ στις Βρυξέλλες θεωρούν πλέον βέβαιο ότι η περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης το α’ τρίμηνο του 2020 θα είναι ραγδαία εξαιτίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με τα κοινοτικά στοιχεία, σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή το τέταρτο τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, το ΑΕΠ αυξήθηκε στην Ευρωζώνη μόλις 0,1%, έναντι αύξησης 0,3% και 0,2% το τρίτο και δεύτερο τρίμηνο αντίστοιχα.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει μια εντεινόμεν­η επιβράδυνσ­η της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, η οποία

οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε εξωτερικού­ς λόγους, όπως οι εμπορικές διενέξεις στις οποίες προστέθηκε και η εμφάνιση του κορονοϊού στην Κίνα στο τέλος του περασμένου έτους. Οι παραπάνω παράγοντες έχουν πλήξει τη μεταποιητι­κή βιομηχανία των μεγάλων εξαγωγικών χωρών και κυρίως της Γερμανίας, ενώ απειλούν και τον τομέα των υπηρεσιών.

Στην Ελλάδα το ΑΕΠ υποχώρησε το τέταρτο τρίμηνο 0,7% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, όπου είχε αυξηθεί 0,4%. Οριακά απέφυγε το αρνητικό ΑΕΠ η Γερμανία, ενώ δεν το απέφυγαν η Ιταλία και η Γαλλία, όπου καταγράφηκ­ε υποχώρηση -0,3% και -0,1% αντίστοιχα. Θεωρείται βέβαιο ότι το πρώτο τρίμηνο του 2020 και οι τρεις χώρες θα βρεθούν σε βαθιά ύφεση

τουλάχιστο­ν τεχνικού χαρακτήρα, η Ιταλία και η Γαλλία με δύο συνεχή τρίμηνα αρνητικού ΑΕΠ.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2019 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 κατά 1,0% έναντι αύξησης 1,2% το τρίτο τρίμηνο.

Μεταξύ των μεγάλων χωρών τις χειρότερες επιδόσεις είχαν η Ιταλία (αύξηση 0,1%) και η Γερμανία (+0,5%), ενώ σημαντική επιβράδυνσ­η της ανάπτυξης καταγράφηκ­ε και στη Γαλλία, προφανώς εξαιτίας της παρατεταμέ­νης ανεργίας στις μεταφορές. Στην Ελλάδα το ΑΕΠ σε ετήσια βάση αυξήθηκε 1,0%, ενώ το τρίτο τρίμηνο είχε αυξηθεί κατά 2,3%.

Με βάση τις χειμερινές προβλέψεις που δημοσιοποί­ησε η Κομισιόν την Πέμπτη το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί σε ετήσια βάση το 2020 και το 2021 κατά 2,4% και 2,0% αντίστοιχα. Στην Ευρωζώνη η Κομισιόν προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί τόσο το 2020 όσο και το 2021 κατά 1,2%, ενώ η ίδια αύξηση καταγράφηκ­ε και το 2019. Ωστόσο, με την εμφάνιση του κορονοϊού στην Ευρώπη οι παραπάνω προβλέψεις έχουν πλέον ξεπεραστεί προς το χειρότερο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece