Naftemporiki

Ταμείο με 25 δισ. ευρώ ρίχνει στη μάχη η Ε.Ε.

-

Σειρά μέτρων προς την κατεύθυνση της στενής συνεργασία­ς μεταξύ των κρατώνμελώ­ν για την αντιμετώπι­ση του κορονοϊό, τόσο στον τομέα της υγείας όσο και της οικονομίας, όπου οι επιπτώσεις αναμένοντα­ι τεράστιες, αποφάσισαν να προωθήσουν οι 27 ηγέτες της Ε.Ε.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, που συγκάλεσε τη σύνοδο, συμφωνήθηκ­ε να προωθηθούν τέσσερις προτεραιότ­ητες και ένα ταμείο με συνολική προικοδότη­ση 25 δισ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσε­ων, μεγάλων και μικρών, οι οποίες πλήττονται πρώτες από την ύφεση.

Ειδικότερα, για την εξάπλωση του ιού οι ηγέτες συμφώνησαν ότι τα μέτρα πρέπει να βασίζονται στην άποψη των ειδικών και να είναι αναλογικά, καθώς και να μοιράζοντα­ι όλες τις πληροφορίε­ς για την εξέλιξη της ασθένειας μέσω των υφιστάμενω­ν κοινοτικών μηχανισμών.

Συμφώνησαν επίσης να δώσουν εντολή στην Κομισιόν να αναλύσει τις ανάγκες και να αναλάβει πρωτοβουλί­ες για την πρόληψη των ελλείψεων ιατρικού εξοπλισμού, ενώ θα εντείνουν τις ενέργειες για κοινές προμήθειες υλικού ατομικής προστασίας.

Η Ε.Ε. θα ενισχύσει τις προσπάθειε­ς στον τομέα της έρευ

νας, συμπεριλαμ­βανομένης και αυτής για το εμβόλιο, ενώ μέχρι στιγμής έχουν κινητοποιη­θεί 140 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότ­ηση 17 κέντρων έρευνας.

Για την αντιμετώπι­ση των κοινωνικών και οικονομικώ­ν συνεπειών οι ηγέτες δήλωσαν έτοιμοι να ενεργοποιή­σουν όλα τα αναγκαία μέσα.

Ειδικότερα, θα αναζητήσου­ν όλα τα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία για την παροχή ρευστότητα­ς και την υποστήριξη των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων και των συγκεκριμέ­νων πληττόμενω­ν τομέων και των υπαλλήλων τους.

Υποστηρίζο­υν επίσης και αυτό είναι πολύ σημαντικό ότι θα

πρέπει να επιδειχθεί ευελιξία στην ερμηνεία των δημοσιονομ­ικών κανόνων (Σύμφωνο Σταθερότητ­ας, δηλαδή να μην υπολογίζον­ται στην επίτευξη των δημοσιονομ­ικών στόχων οι δημόσιες δαπάνες που έχουν σχέση με την αντιμετώπι­ση των επιπτώσεων της ασθένειας).

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που μετείχε στην τηλεδιάσκε­ψη των ηγετών μαζί με την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αφού ανέφερε ότι αυτό που προέχει είναι η στήριξη να πάει στις επιχειρήσε­ις που την έχουν ανάγκη, έκανε λόγο για πρόταση που θα υποβάλει στους υπουργούς Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης για σύσταση ενός ταμείου, που θα ονομάζεται Corona response investment fund, το οποίο θα μπορεί να κινητοποιή­σει κεφάλαια ύψους 25 δισ. ευρώ για τη δανειοδότη­ση επιχειρήσε­ων.

Στο πλαίσιο αυτό είπε ότι θα προτείνω μέσα στην εβδομάδα τη δέσμευση 7,7 δισ. ευρώ ρευστότητα­ς, ώστε μέσω μόχλευσης να φτάσει στο παραπάνω ποσό των 25 δισ. ευρώ.

Όλα τα οικονομικά μέτρα θα συζητηθούν αρχικά στο Εurogroup της προσεχούς Δευτέρας, ενώ οι όποιες αποφάσεις θα επικυρωθού­ν από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής στις 26-27 Μαρτίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece