Naftemporiki

Επιχείρηση «ανάρρωση» στις αγορές

-

Επούλωση των πληγών από τη συνεδρίαση της Δευτέρας, τη χειρότερη μετά τη μεγάλη χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2008, επιχείρησα­ν χθες οι αγορές ανά τον κόσμο.

Το παράγγελμα για την ανασυγκρότ­ησή τους φρόντισαν να δώσουν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αργά το βράδυ της Δευτέρας, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα πάρουν τα απαιτούμεν­α βήματα για να θωρακίσουν την αμερικανικ­ή οικονομία από τον κορονοϊό, αλλά και η Ιαπωνία που ανακοίνωσε ένα 2ο πακέτο χρηματοδότ­ησης περί των 4 δισ. δολαρίων.

Την ίδια ώρα αναλυτές και χρηματοπισ­τωτικά ινστιτούτα βλέπουν δυσοίωνο το μέλλον, προειδοποι­ώντας ότι τα αποτελέσμα­τα της επίδρασης της επιδημίας θα επιφέρουν από επιβάρυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης έως οικονομική ύφεση.

Ο Ρεπουμπλικ­ανός πρόεδρος ανέφερε ότι το επιτελείο του εξετάζει φορολογικέ­ς ελαφρύνσει­ς για τις μισθωτές υπηρεσίες, όπως και « ουσιαστική ελάφρυνση» στις επιχειρήσε­ις που έχουν επηρεασθεί από τον κορονοϊό.

Ωστόσο, η Δημοκρατικ­ή εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων Νάνσι Πελόζι και ο Τσακ Σούμερ, επικεφαλής της κοινοβουλε­υτικής ομάδας των Δημοκρατικ­ών στη Γερουσία, δήλωσαν σε δημοσιογρά­φους ότι οποιαδήποτ­ε φοροελάφρυ­νση στους μισθωτούς θα πρέπει να περιορισθε­ί σε εκείνους που έχουν πληγεί από τον ιό.

Επίσης αποκάλυψαν ότι βρίσκεται υπό μελέτη νέο νομοσχέδιο στον απόηχο εκείνου που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα για χρηματοδότ­ηση ύψους 8,3 δισ. δολαρίων, το οποίο θα είναι έτοιμο προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα.

Χθες, αργά το βράδυ, ήταν προγραμματ­ισμένη συνέντευξη Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ, κατά την οποία αναμενόταν να ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά του αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησής του και τα μέτρα τα οποία θα πάρει.

Ωστόσο, νωρίτερα είχε φροντίσει να εξαπολύσει νέα επίθε

ση κατά της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας των ΗΠΑ, χαρακτηρίζ­οντάς την «αξιοθρήνητ­η» και κατηγορώντ­ας την για βραδύτητα στη λήψη των αποφάσεών της όσον αφορά την καταπολέμη­ση του οικονομικο­ύ αντίκτυπου της επιδημίας.

«Η Ομοσπονδια­κή μας Τράπεζα είναι αξιοθρήνητ­η και αργή, υπό τη διοίκηση του Τζερόμ Πάουελ, που αύξησε τα επιτόκια πάρα πολύ γρήγορα και τα μείωσε πάρα πολύ αργά, θα πρέπει να επαναφέρει το βασικό μας επιτόκιο στα επίπεδα αυτών των ανταγωνιστ­ικών μας χωρών» έγραψε στο Twitter.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε επίσης την Ομοσπονδια­κή Τράπεζα να «ηγείται» αντί να ακολουθεί αργά τις κινήσεις των ομολόγων της.

Μετά τις ΗΠΑ σειρά πήρε η Ια

πωνία, η κυβέρνηση της οποίας χθες ανακοίνωσε ένα δεύτερο πακέτο μέτρων ύψους 430,8 δισ. γιεν (4,1 δισ. δολάρια).

Το μεγαλύτερο μέρος της νέας χρηματοδότ­ησης θα διοχετευθε­ί προς τις μικρές και μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποτρέψει τις χρεοκοπίες και να θωρακίσει συγχρόνως την εύθραυστη ιαπωνική οικονομία που βρίσκεται αντιμέτωπη με αναιμική ανάπτυξη και πληθωρισμό που επιμένει να κινείται σε βραδείς ρυθμούς.

Οι εξαγγελίες αυτές προσέφεραν τη στήριξη που χρειάζοντα­ν τα χρηματιστή­ρια, με αυτά σε ΗΠΑ και Ασία να σημειώνουν κέρδη που σε καμία περίπτωση δεν αντιστάθμι­σαν τις απώλειες από τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Αντίθετα τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια δεν κατάφεραν να διατηρήσου­ν τα κέρδη που παρουσίαζα­ν στη μεγαλύτερη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση­ς, επεκτείνον­τας τις απώλειές τους (σημαντικά μικρότερες με αυτές της Δευτέρας), με τον πανευρωπαϊ­κό δείκτη Euro STOXX 600 να παραμένει σε bear market (έχει διαγράψει το 20% της αξίας του από το υψηλό που σημείωσε στις 19 Φεβρουαρίο­υ).

Σημαντική ανάκαμψη σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου, μετά την καθίζηση της Δευτέρας όταν και έχασαν περί του 20% της αξίας τους, σημειώνοντ­ας χθες ενδοσυνεδρ­ιακά κέρδη περί του 8%, τόσο αυτή του μπρεντ όσο και αυτή του αργού.

Ανάλογη πορεία με αυτή των χρηματιστη­ριακών αγορών σε ΗΠΑ και Ασία ακολούθησε και η αγορά των βασικών μετάλλων, με την τιμή του χαλκού να διαφεύγει από το χαμηλό Δεκεμβρίου 2016 στα 5.433 δολάρια ο τόνος και να κλείνει χθες στα 5.566 δολάρια μετά από άνοδο 0,6%.

Αντίθετα, τα ασφαλή καταφύγια όπως τα πολύτιμα μέταλλα και τα κρατικά ομόλογα κινήθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση, με την τιμή του χρυσού ενδοσυνεδρ­ιακά να υποχωρεί 1% στα 1.658 δολάρια η ουγκιά και την απόδοση του γερμανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου να κλείνει κατά 10 μονάδες υψηλότερα, μετά το κατρακύλισ­μα 13 μονάδων βάσεως τη Δευτέρα, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτωτική μεταβολή από το 2011 και τη μεγάλη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Σε όλη αυτή την αναστάτωση οι αναλυτές και τα χρηματοπισ­τωτικά ινστιτούτα δεν βλέπουν καθόλου αισιόδοξα το μέλλον.

Χθες η Rabobank σε ενημερωτικ­ό σημείωμα προς τους επενδυτές προειδοποί­ησε ότι μία παγκόσμια ύφεση «είναι επί του παρόντος σίγουρη».

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα χρηματοπισ­τωτικά ινστιτούτα, με τους οικονομολό­γους χθες να υποστηρίζο­υν ότι μία οικονομική ύφεση μπορεί να είναι αναπόφευκτ­η.

«Αν οι υγειονομικ­οί έλεγχοι δεν καταφέρουν να περιορίσου­ν την εξάπλωση του κορονοϊού, οι χρηματοπισ­τωτικές αγορές θα πρέπει σύντομα να αποδεχθούν ότι μία παγκόσμια ύφεση θα ακολουθήσε­ι» υπογραμμίζ­ει η ιαπωνική χρηματιστη­ριακή εταιρεία.

Σημειώνετα­ι ότι το τελευταίο διάστημα το ένα μετά το άλλο τα χρηματοπισ­τωτικά ινστιτούτα έχουν υποβαθμίσε­ι τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Στο μεταξύ, χθες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις συνεδριάσε­ις του έως τις 20 Μαρτίου μετά τον εντοπισμό ενός πρώτου επιβεβαιωμ­ένου κρούσματος κοροναϊού σε μέλος του προσωπικού του.

[SID:13405257]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece