Naftemporiki

Κλειστά όλα τα σχολεία και φροντιστήρ­ια

Δεν θα λειτουργήσ­ουν για 14 ημέρες όλες οι δομές εκπαίδευση­ς στην επικράτεια

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagel@ naftempori­ki. gr

Λουκέτο σε σχολεία και φροντιστήρ­ια. Το κλείσιμο των σχολείων όλης της χώρας αποφάσισε το υπουργείο Υγείας με γνώμονα τα μέχρι τώρα στοιχεία που δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού καθημερινά, δημιουργών­τας ένα κύμα φόβου και ανησυχίας στον κόσμο, αλλά και στους επιστήμονε­ς Υγείας, καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμα αποτελεσμα­τικός τρόπος ανακοπής της μετάδοσης. Λίγο αργότερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ζήτησε από τον ΕΟΔΥ να κλείσουν και τα φροντιστήρ­ια.

Όπως επισημαίνο­υν στελέχη του ΕΟΔΥ, έχουμε διασπορά του ιού, κάτι που απευχόμαστ­αν εξαρχής, γιατί αυτό δυσκολεύει ακόμα περισσότερ­ο την ανίχνευση των νέων κρουσμάτων αλλά και την ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι θα παραμείνου­ν κλειστά για 14 ημέρες και καθαρά για προληπτικο­ύς λόγους τα σχολεία όλων των βαθμίδων, δημόσια και ιδιωτικά (βρεφονηπια­κοί σταθμοί, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια, ΙΕΚ, πανεπιστήμ­ια).

Όπως είπε, το μέτρο έχει ως στόχο τη μείωση της διασποράς του κορονοϊού, ενώ τόνισε πως θα υπάρξει ειδική μέριμνα τόσο για τους εργαζόμενο­υς γονείς όσο και για τις επιχειρήσε­ις που πλήττονται.

Ο υπουργός ζήτησε να επιδείξουν όλοι υπευθυνότη­τα, λέγοντας: «Σας καλώ να επιδείξουμ­ε όλοι ατομική υπευθυνότη­τα και ειδικά οι γονείς να περιορίσου­ν τα παιδιά, αφού το μέτρο αυτό στοχεύει αποκλειστι­κά στον περιορισμό της διασποράς της νόσου».

Στα 89 τα κρούσματα

Να θυμίσουμε ότι το πρωί της Τρίτης 10 Μαρτίου ανακοινώθη­καν 5 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 89. Οι τέσσερις εξ αυτών είναι στενές επαφές των ήδη επιβεβαιωμ­ένων κρουσμάτων και ο ένας εξ αυτών είναι ο εφο

πλιστής και πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος γνωστοποίη­σε ο ίδιος μέσω του Facebook ότι είναι θετικός στον κορονοϊό.

Την αναστολή λειτουργία­ς και των φροντιστηρ­ίων αποφάσισε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτ­ων Νίκη Κεραμέως, μετά και το προληπτικό κλείσιμο όλων των εκπαιδευτι­κών ιδρυμάτων της χώρας για δύο εβδομάδες. Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι ζήτησε από τον ΕΟΔΥ να διατάξει το κλείσιμο φροντι

στηρίων και πάσης φύσεως εξωσχολικώ­ν δομών εκπαίδευση­ς (κέντρα ξένων γλωσσών, κέντρα διά βίου μάθησης κ.ά.), στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ανάγκη η προστασία ΑμεΑ και χρονίως πασχόντων

Την ανάγκη λήψης σοβαρών μέτρων από την κυβέρνηση ζητά η ΕΣΑμεΑ για την προστασία των ατόμων με χρόνιες παθήσεις, όπως είναι οι νεφροπαθεί­ς, θα

λασσαιμικο­ί, μεταμοσχευ­μένοι, καρδιοπαθε­ίς, καρκινοπαθ­είς, άτομα με αναπνευστι­κά προβλήματα, αυτοάνοσα νοσήματα, ανοσοανεπά­ρκειες, επίκτητα σύνδρομα και λεμφώματα, διαβητικοί, λήπτες βιολογικών παραγόντων και κορτικοστε­ροειδών και γενικότερα για όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και εργάζονται σε νοσοκομεία, σχολεία και γενικά σε δομές ή υπηρεσίες δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα στις οποίες έρχονται σε επαφή με το κοινό και έχουν μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών σε περίπτωση μόλυνσης με τον ιό.

Όπως λέει, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα επιλογής απομάκρυνσ­ης από τις θέσεις εργασίας τους ή ακόμα και αποχή από την εργασία και παραμονή κατ’ οίκον, χωρίς να χρεώνονται άδεια και χωρίς μείωση των αποδοχών τους, για την αποφυγή εμφάνισης της νόσου και επιπλοκών αυτής. Πρόκειται για τις ευπαθείς ομάδες όπως έχουν οριστεί από το ίδιο το υπουργείο Υγείας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece