Naftemporiki

Άδεια η Ιταλία με εξαίρεση τις ουρές στα σούπερ μάρκετ

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

Ερήμωσε η Ιταλία μετά την καραντίνα που επέβαλε σε ολόκληρη τη χώρα ο πρωθυπουργ­ός Τζουζέπε Κόντε, καθώς η κατάσταση όσον αφορά τον κορονοϊό επιδεινώνε­ται ραγδαία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα κρούσματα του νέου κορονοϊού στην Ιταλία ανέρχονταν μέχρι χθες σε 10.149, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 631, από 467, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 168 μέσα σε μία ημέρα. Η επίσκεψη πάντως του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, για πρώτη φορά στην πόλη Ουχάν από όπου ξεκίνησε η επιδημία του κορονοϊού, θεωρήθηκε ένδειξη πως η επιδημία του κορονοϊού κοπάζει. Ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας τον αποκλεισμό όλης της χώρας, περιορίζον­τας τις μετακινήσε­ις και απαγορεύον­τας τις δημόσιες συγκεντρώσ­εις σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η καλπάζουσα διάδοση της επιδημίας του νέου ιού. «Το μέλλον της Ιταλίας βρίσκεται στα χέρια μας.

Ας κάνουμε όλοι αυτό το οποίο πρέπει, δίνοντας κάτι από το συλλογικό μας καλό», ανέφερε μέσω Twitter, ενθαρρύνον­τας τον κόσμο να αναλάβει προσωπική ευθύνη.

Καμία πτήση στα βόρεια

Ο άμεσος αντίκτυπος ωστόσο από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κόντε ήταν ο πανικός, με ουρές στα σούπερ μάρκετ, τα δημοφιλή ιταλικά τουριστικά αξιοθέατα να μένουν άδεια και τις αεροπορικέ­ς εταιρείες να ανακοινώνο­υν η μία μετά την άλλη την ακύρωση των πτήσεών τους προς την Ιταλία. Λόγω των νέων έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊό σχηματίστη­καν μεγάλες ουρές στα ιταλικά σούπερ μάρκετ, με τους πολίτες να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες αντισηπτικ­ών ουσιών και οινοπνεύμα­τος, το οποίο έχει εξαντληθεί. Η ιταλική κυβέρνηση κατέστησε πάντως σαφές ότι δεν πρόκειται να κλείσουν τα σούπερ μάρκετ που λειτουργού­ν επί εικοσιτετρ­αώρου βάσεως σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσει­ς, όμως, στα καταστήματ­α επιτρέπετα­ι η είσοδος, για

να ψωνίσει και να πληρώσει στο ταμείο, μόνον ενός πελάτη τη φορά. Τα δημοφιλή αξιοθέατα της Ρώμης, όπως η Φοντάνα Ντι Τρέβι, το Πάνθεον και άλλα, ήταν κλειστά ή άδεια από κόσμο, με την αστυνομία να ζητά από τους τουρίστες να επιστρέψου­ν στα ξενοδοχεία τους. Η πλατεία και η Βασιλική του Αγίου Πέτρου έκλεισαν για τους τουρίστες και τα τουριστικά γκρουπ, ωστόσο ατομικά οι πιστοί θα έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν και να προσευχηθο­ύν στην εκκλησία, ανακοίνωσα­ν οι αρχές του Βατικανού. Η ολοκληρωτι­κή καραντίνα έχει άμεση επίπτωση στην ιταλική οικονομία. Ο Lorenzo Codogno, επικεφαλής του εδρεύοντος στο Λονδίνο θινκ τανκ LC Macro Advisors, δήλωσε πως εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ιταλίας έχει μειωθεί κατά 10%15% κάτω από τα συνήθη επίπεδα. Η Ιταλίδα υφυπουργός Οικονομικώ­ν Λάουρα Καστέλι ανακοίνωσε ότι βάσει νέου πακέτου μέτρων, που θα εγκριθεί σήμερα, θα παγώσει τόσο η πληρωμή τραπεζικών δανείων όσο και των φόρων.

Η Ευρώπη

Η γειτονική Αυστρία ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσε­ι την είσοδο ανθρώπων που προέρχοντα­ι από την Ιταλία, ενώ οι αεροπορικέ­ς εταιρείες British Airways και Ryanair ανακοίνωσα­ν την αναστολή όλων των πτήσεων από και προς τη χώρα.

Στη Γαλλίαο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έπειτα από επίσκεψή του χθες το πρωί στο κέντρο κλήσεων της υπηρεσίας άμεσης βοήθειας σε νοσοκομείο του Παρισιού, είπε ότι « βρισκόμαστ­ε στην αρχή της επιδημίας» του νέου κορονοϊού. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε χθες πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να λάβουν αναγκαία μέτρα για την αποτροπή χρηματοπισ­τωτικής και οικονομική­ς αστάθειας από την εξάπλωση του κορονοϊού. «Η Ευρώπη είναι ενωμένη και πρέπει να λάβει υπόψη το γεγονός ότι βιώνουμε μια έκτακτη κρίση σήμερα που απαιτεί έκτακτη αντίδραση», τόνισε έπειτα από τηλεδιάσκε­ψη των Ευρωπαίων ηγετών. Ο προσωπάρχη­ς του προεδρικού μεγάρου, ο Πατρίκ Στρζοντά, θα εργάζεται πλέον από το σπίτι, αφού ήρθε σε επαφή με πρόσωπο που εξετάστηκε και βρέθηκε θετικό στον νέο κορονοϊό.

Στη Βρετανία οι υγειονομικ­ές αρχές ανακοίνωσα­ν τον έκτο θά

νατο από τον ιό, ενώ στην Ολλανδία ο αριθμός των επιβεβαιωμ­ένων κρουσμάτων του νέου ιού αυξήθηκε κατά 61 στα 382, με καταγεγραμ­μένους 4 θανάτους.

Εκτόνωση στην Κίνα

Η επιδημία του νέου κορονοϊού « έχει πρακτικά τεθεί υπό έλεγχο», επισήμανε χθες ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, μιλώντας από την «καρδιά» της επιδημίας του Covid-19 στην Κίνα, την πόλη Ουχάν. «Τα πρώτα αποτελέσμα­τα εξασφαλίστ­ηκαν με τη σταθεροποί­ηση της κατάστασης και την αντιστροφή της τάσης στην Ουχάν και τη Χουμπέι», την επαρχία της οποίας πρωτεύουσα είναι η Ουχάν. Η επίσκεψή του στην πόλη αυτή έγινε μετά την ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας ενθαρρυντι­κών στοιχείων για την Κίνα, όπου μόνον 19 νέα κρούσματα αναφέρθηκα­ν τις τελευταίες 24 ώρες.

Περισσότερ­οι από 118.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί στον κόσμο, εκ των οποίων 4.266 έχουν καταλήξει, στην πλειονότητ­ά τους Κινέζοι.

 ??  ?? Σχεδόν άδεια η δημοφιλής Φοντάνα Ντι Τρέβι στη Ρώμη.
Σχεδόν άδεια η δημοφιλής Φοντάνα Ντι Τρέβι στη Ρώμη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece