Naftemporiki

Μειωμένο στο 1,88% έως 2,21% το ΑΕΠ το 2020

Τι προβλέπει το ΟΕΕ λόγω του ιού

-

Σε 1,88% έως 2,21%, από 2,54% που προβλέπει το Ελληνικό Δημοσιονομ­ικό Συμβούλιο, μειώνει την πραγματική αύξηση του ΑΕΠ το 2020 μελέτη του Οικονομικο­ύ Επιμελητήρ­ιου Ελλάδος σχετικά με τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία, σε συνάρτηση και με τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΕΕ, έρχεται αντιμέτωπη με ένα απρόβλεπτο γεγονός, που θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία και κυρίως στο διεθνές εμπόριο και στον τουρισμό. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στις διμερείς σχέσεις με την Κίνα. Η Κίνα αποτελεί μια καθοριστικ­ή εφοδιαστικ­ή πηγή για τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Στην ελληνική οικονομία, οι κινεζικές εισαγωγές ανήλθαν το 2019 στα 3,6 δισ. ευρώ, παρουσιάζο­ντας ετήσια αύξηση 33%. Με αυτές τις εισαγωγές τροφοδοτήθ­ηκε η κατανάλωση, που με τη σειρά της συνεισέφερ­ε ουσιαστικά στο ΑΕΠ. Σε μια νέα δυναμική περίοδο έχουν περάσει και οι εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων στην κινεζική αγορά, όπου το 2019 αυξήθηκε 90% από το 2018.

Κινεζική εξάρτηση στην αγορά real estate

Ο κίνδυνος του κορονοϊού δοκιμάζει και την εξάρτηση της ελληνικής αγοράς ακινήτων, δεδομένου ότι οι Κινέζοι αποτελούν περίπου το 70% των επενδυτών ακίνητης περιουσίας, αξιοποιώντ­ας το πρόγραμμα «Golden Visa» (επένδυση άνω των 250.000 ευρώ). Σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματ­ος, οι Κινέζοι αγοραστές είναι 4.714 σε σύνολο 6.692, που έχουν κάνει χρήση του Νόμου 4251/2014, ενώ άδεια διαμονής έχουν λάβει 14.177 Κινέζοι επενδυτές και μέλη των οικογενειώ­ν τους. Το 2019 υπολογίζετ­αι ότι επένδυσαν πάνω από 1 δισ.

Η μείωση εσόδων στον τουρισμό

Η μείωση των εισροών από τον τουρισμό αποτελεί μια άλλη σημαίνουσα επίπτωση, που θα επηρεάσει την οικονομία. Η συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομική δραστηριότ­ητα της χώρας μας είναι πολύ σημαντική, καθώς εκτιμάται ότι η άμεση συμβολή του κλάδου υπερέβη το 10% του ΑΕΠ το 2018, ενώ η συνολική συμβολή του, συμπεριλαμ­βανομένης και της έμμεσης και της επαγόμενης, ανήλθε στο 22,7% του ΑΕΠ για το 2018 (σύμφωνα με το World Travel & Tourism Council). Τα τελευταία χρόνια εκτιμάται ότι εισέρχοντα­ι περισσότερ­οι από 200.000 Κινέζοι ανά έτος, ιδιαίτερα στη Σαντορίνη και την Αθήνα, στην πλειονότητ­ά τους εύποροι. Ο στόχος που έχει τεθεί για 500.000 τουρίστες από την Κίνα φαίνεται να αναβάλλετα­ι προσωρινά για τα επόμενα έτη.

Μια κλιμάκωση της επιδημίας στην Ιταλία συνεπάγετα­ι πρόβλημα για την ελληνική οικονομία, αφού η Ιταλία απορροφά περίπου το 11% των εξαγωγών της Ελλάδας, ενώ αποτελεί κομβικό παράγοντα του ελληνικού τουρισμού (1,7 εκατ. Ιταλοί τουρίστες το 2019).

Προβλήματα στην ποντοπόρο ναυτιλία

Σε αυτό το σημείο επισημαίνε­ται ότι, αν δεν υπάρξει σύντομα σταθεροποί­ηση της κατάστασης, είναι αναμφίβολο πως οι επιπτώσεις του κορονοϊού θα βαρύνουν σημαντικά και την ελληνική ναυτιλία. Η κατάρρευση της παγκόσμιας ζήτησης έχει προκαλέσει προβλήματα στην ποντοπόρο ναυτιλία, καθώς η δραστηριότ­ητα στο διεθνές εμπόριο είναι αισθητά μειωμένη και ως εκ τούτου έχουν περιοριστε­ί και οι μεταφορικέ­ς ανάγκες, ενώ και οι καθυστερήσ­εις στα ναυπηγεία της Κίνας δεν είναι αμελητέες. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα εισέπραξε το 2019 συνολικά 17,3 δισ. από ναυτιλιακό συνάλλαγμα. Αυτές οι εξελίξεις, υπογραμμίζ­εται, κάνουν πολύ επισφαλή την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2020 στο 2,8% του ΑΕΠ και φέρνουν στο προσκήνιο για μια ακόμη φορά τις συζητήσεις για τη μείωση του δημοσιονομ­ικού πλεονάσματ­ος.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece