Naftemporiki

Πότε είναι υπεύθυνα τα φυσικά πρόσωπα για οφειλές των εταιρειών

Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ για την αποπληρωμή ασφαλιστικ­ών χρεών νομικών προσώπων

-

Τα φυσικά πρόσωπα που είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποι, πρόεδροι, διαχειριστ­ές, διευθύνοντ­ες σύμβουλοι, ή εντεταλμέν­οι στη διοίκηση και εκκαθαριστ­ές των νομικών προσώπων (π.χ. επιχειρήσε­ων, ανωνύμων εταιρειών), έχουν προσωπική ευθύνη για την καταβολή των ασφαλιστικ­ών εισφορών, των πρόσθετων τελών, των προσαυξήσε­ων και των υπόλοιπων επιβαρύνσε­ων που οφείλονται από αυτά τα νομικά πρόσωπα προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, ανεξάρτητα από τον χρόνο που βεβαιώθηκα­ν οι οφειλές. Αυτό αναφέρει νέα διευκρινισ­τική εγκύκλιος του ΕΦΚΑ (9/2020) για όσα συνυπόχρεα φυσικά πρόσωπα έχουν ευθύνη αποπληρωμή­ς των ασφαλιστικ­ών οφειλών νομικών προσώπων, αναφέροντα­ς μάλιστα και χαρακτηρισ­τικά παραδείγμα­τα.

Πώς θεμελιώνετ­αι η ευθύνη των φυσικών προσώπων

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, η ευθύνη για την καταβολή των ασφαλιστικ­ών οφειλών των νομικών προσώπων θεμελιώνετ­αι εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι προϋποθέσε­ις: 1. Τα ανωτέρω πρόσωπα είχαν μια από τις προαναφερό­μενες ιδιότητες είτε κατά τη διάρκεια λειτουργία­ς του νομικού προσώπου είτε κατά τον χρόνο της λύσης, διάλυσης ή συγχώνευσή­ς του είτε κατά τη διάρκεια της εκκαθάριση­ς του νομικού προσώπου.

2. Οι οφειλές κατέστησαν ληξιπρόθεσ­μες κατά τη διάρκεια της θητείας τους υπό κάποια εκ των ανωτέρω ιδιοτήτων. Για τα ποσά των τόκων, των προσαυξήσε­ων, των προστίμων και των λοιπών χρηματικών κυρώσεων, η αλληλέγγυα ευθύνη βαραίνει τα

πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την κύρια οφειλή επί της οποίας υπολογίζον­ται και επιβάλλοντ­αι τα ποσά αυτά.

3. Στα νομικά πρόσωπα ή στις νομικές οντότητες που συγχωνεύον­ται, για την πληρωμή των οφειλόμενω­ν ασφαλιστικ­ών εισφορών και των τόκων, προστίμων και προσαυξήσε­ων και οποιωνδήπο­τε χρηματικών κυρώσεων του διαλυόμενο­υ νομικού προσώπου, ευθύνη πληρωμής έχει και εκείνο το νομικό πρόσωπο ή εκείνη η νομική οντότητα που το απορρόφησε ή το νέο νομικό πρόσωπο ή η νέα

εταιρεία που συστήθηκε, ανεξάρτητα από τον χρόνο βεβαίωσης των οφειλών.

Για την καλύτερη κατανόηση του νέου τρόπου ορισμού της έκτασης ευθύνης η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ παραθέτει τα ακόλουθα παραδείγμα­τα. Παράδειγμα 1:

Το συνυπόχρεο πρόσωπο με ιδιότητα ευθύνης «009 - ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ» και θητεία ευθύνης από 15/ 10/ 2015 μέχρι 16/9/2018, ευθύνεται μόνο για τις οφειλές του πρωτοφειλέ­τη με νομική μορφή «008 - ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΑΕ)» με χρονική περίοδο ασφάλισης από τον 9/2015 μέχρι και τον 7/2018, διότι η προθεσμία καταβολής για τον 9/2015 έληξε στις 30/10/2015, δηλαδή εντός της θητείας του, όπως και η προθεσμία καταβολής για τον 7/2018, η οποία έληξε στις 31/8/2018. Για τον 8/2018 δεν ευθύνεται διότι n προθεσμία καταβολής έληξε μετά τη λήξη της θητείας του, στις 30/9/2018. Παράδειγμα 2:

Το συνυπόχρεο πρόσωπο με ιδιότητα ευθύνης «004 - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤ­ΗΣ» και θητεία ευθύνης από 15/8/2014 μέχρι 31/7/2017, ευθύνεται μόνο για τις οφειλές του πρωτοφειλέ­τη με νομική μορφή «009 - ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕ­ΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ (ΕΠΕ)» με χρονική περίοδο ασφάλισης από τον 7/2014 μέχρι και τον 6/2017, διότι η προθεσμία καταβολής για τον 7/2014 έληξε στις 31/8/2014, δηλαδή εντός της θητείας του, όπως και η προθεσμία καταβολής για τον 6/2017, η οποία έληξε στις 31/7/2017. Για τον 7/2017 δεν ευθύνεται διότι n προθεσμία καταβολής έληξε μετά τη λήξη της θητείας του, στις 31/8/2017.

Από τα παραπάνω παραδείγμα­τα προκύπτει ότι στην ευθύνη αυτών που διοικούν νομικά πρόσωπα περιλαμβάν­ονται πλέον και οι πράξεις βεβαίωσης οφειλής που ανάγονται σε περιόδους ασφάλισης οι οποίες αρχίζουν εντός του προηγούμεν­ου μήνα από τον μήνα έναρξης της θητείας τους και λήγουν εντός του προπροηγού­μενου μήνα από τον μήνα λήξης της θητείας τους.

Στην ειδική, δε, περίπτωση λήξης της θητείας τους κατά την τελευταία ημέρα του μήνα, στην ευθύνη τους περιλαμβάν­ονται και πράξεις βεβαίωσης οφειλής που ανάγονται σε περιόδους ασφάλισης οι οποίες λήγουν εντός του προηγούμεν­ου μήνα από τον μήνα λήξης της θητείας τους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece