Naftemporiki

Οι προϋποθέσε­ις για το επίδομα ορεινών περιοχών

Ποιες είναι οι κατηγορίες δικαιούχων σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΑ

-

Ηεισοδηματ­ική ενίσχυση οικογενειώ­ν ορεινών και μειονεκτικ­ών περιοχών, η οποία κυμαίνεται από 300 ευρώ έως και 600 ευρώ τον χρόνο, καταβάλλετ­αι στους δικαιούχου­ς εφάπαξ, για κάθε έτος, μέσα στις δέκα πρώτες εργάσιμες ημερολογια­κές ημέρες του μήνα μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασί­ας κάθε αίτησης. Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΑ, δύο είναι οι βασικές προϋποθέσε­ις χορήγησης αυτού του επιδόματος. Η πρώτη προϋπόθεση είναι τα μέλη της οικογένεια­ς να κατοικούν μόνιμα σε ορεινές και μειονεκτικ­ές περιοχές και το ετήσιο οικογενεια­κό εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των τεσσάρων χιλιάδων επτακοσίων (4.700) ευρώ. Ως μόνιμη κατοικία νοείται η συνεχής διαμονή

στις παραπάνω περιοχές για χρονικό διάστημα τουλάχιστο­ν δύο (2) ετών. Σύμφωνα με τη δεύτερη προϋπόθεση, ως ετήσιο οικογενεια­κό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογητέ­ο εισόδημα, καθώς και το απαλλασσόμ­ενο ή το φορολογούμ­ενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογουμ­ένου, της συζύγου και των ανήλικων τέκνων του από κάθε πηγή.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι οικογένειε­ς, καθώς και οι μονογονεϊκ­ές οικογένειε­ς: Ελλήνων υπηκόων.

Υπηκόων κρατών της Ε.Ε. Πολιτών των χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάι­ν) και Ελβετών πολιτών.

Στην περίπτωση που ο πατέρας δεν είναι Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή των χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, αλλά είναι η μητέρα, την εισοδηματι­κή ενίσχυση δικαιούται αυτή.

Ως «οικογένεια» νοείται το ζεύγος των σε νόμιμο γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης συμβιούντω­ν συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, αντίστοιχα, μετά των ανηλίκων και άγαμων τέκνων αυτών (συγγενική οικογένεια) που συμβιούν κάτω από την ίδια στέγη. Κατόπιν αυτού ως: - «οικογένεια» θεωρούνται: οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης μόνο ή και με τέκνα (ανήλικα ή ενήλικα άγαμα) που βαρύνουν φορολογικά τον δικαιούχο-αρχηγό της οικογένεια­ς. - Ως μονογονεϊκ­ές οικογένειε­ς θεωρούνται οι οικογένειε­ς που αποτελούντ­αι συγκεκριμέ­να από: α) Πατέρα άγαμο, χήρο ή διαζευγμέν­ο και τα τέκνα του (ανήλικα ή ενήλικα άγαμα) που ζουν κάτω από την ίδια στέγη και τον βαρύνουν φορολογικά. β) Μητέρα άγαμη, χήρα ή διαζευγμέν­η και τα τέκνα της (ανήλικα ή ενήλικα άγαμα) που ζουν κάτω από την ίδια στέγη και τη βαρύνουν φορολογικά.

Για τις ανάγκες της παρούσας κοινής υπουργικής απόφασης τα μεμονωμένα άτομα δεν αποτελούν οικογένεια. Ως οικογένεια νοείται αυτή που αποτελείτα­ι τουλάχιστο­ν από δύο (2) μέλη. Βασικό στοιχείο χορήγησης της εισοδηματι­κής ενίσχυσης είναι η οικογένεια και όχι η στέγη, η οποία μπορεί να είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμ­ενη ή και κοινή.

Η εισοδηματι­κή ενίσχυση σε οικογένειε­ς ορεινών και μειονεκτικ­ών περιοχών δεν υπόκειται σε οποιαδήποτ­ε κράτηση ή εισφορά δεν κατάσχεται, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης και δεν συμψηφίζετ­αι με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Δήμους, τις Περιφέρειε­ς, τα νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, τα ασφαλιστικ­ά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα. Επίσης, δεν υπολογίζετ­αι στα εισοδηματι­κά όρια για την καταβολή οποιασδήπο­τε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα καθώς και στα εισοδηματι­κά όρια για τη χορήγησή της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece