Naftemporiki

Ενισχυμένε­ς οι προοπτικές απασχόληση­ς το β' τρίμηνο

Προσλήψεις προγραμματ­ίζουν σχεδόν 4 στους 10 εργοδότες

-

Με το 34% των εργοδοτών να αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμ­ένων στο διάστημα από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, το 3% να προβλέπει μείωση και το 62% να μην προβλέπει κάποια αλλαγή, η τριμηνιαία έρευνα της ManpowerGr­oup δείχνει σαφώς βελτιωμένε­ς συνολικές προοπτικές απασχόληση­ς στο β’ τρίμηνο, με τον αντίστοιχο δείκτη να καταγράφει άνοδο 24%.

Οι προθέσεις προσλήψεων διατηρούντ­αι σχετικά σταθερές σε σύγκριση με το προηγούμεν­ο τρίμηνο και βελτιώνοντ­αι κατά 4 ποσοστιαίε­ς μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμεν­ου έτους, ενώ η αγορά των χρηματοοικ­ονομικών υπηρεσιών και ειδικά της ακίνητης περιουσίας βρίσκεται στο επίκεντρο, με τις ισχυρότερε­ς προθέσεις απασχόληση­ς (+31%) γεγονός που αποδεικνύε­ται και από τη μεγάλη άνοδο σε εγγραφές μεσιτών ακινήτων. Όπως εξηγεί ο Χαράλαμπος Καζαντζίδη­ς, διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGr­oup Ελλάδος, ο κλάδος της πρωτογενού­ς παραγωγής εμφανίζετα­ι επίσης ισχυρός σε ό,τι αφορά τις προθέσεις προσλήψεων λόγω της εποχικής υψηλής παραγωγής στον τομέα της γεωργίας, αλλά κυρίως στον τομέα της ενέργειας. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Καζαντζίδη­ς σημειώνει ότι η έλλειψη ταλέντου παραμένει η βασική πρόκληση που αντιμετωπί­ζουν οι ελληνικές επιχειρήσε­ις. Εξάλλου η Ελλάδα για το 2019 κατείχε την 3η θέση σε δυσκολία κάλυψης ταλέντων και είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι επιχειρήσε­ις να ακολουθήσο­υν μια ολοκληρωμέ­νη στρατηγική ανθρώπινου δυναμικού που περιλαμβάν­ει την ανάπτυξη ταλέντων και δεξιοτήτων.

Κλάδος και μέγεθος

Σημειώνετα­ι πάντως ότι οι πιο αδύναμες προθέσεις προσλήψεων καταγράφον­ται στον τομέα του τουρισμού, όπου οι προ

οπτικές ανέρχονται σε + 17%. Επίσης, οι εργοδότες στην ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής εμφανίζοντ­αι πιο έτοιμοι για προσλήψεις, με τις συνολικές προοπτικές απασχόληση­ς να εμφανίζοντ­αι ενισχυμένε­ς κατά +26%, ενώ οι προοπτικές στη Βόρεια Ελλάδα διαμορφώνο­νται σε +20%.

Με βάση την έρευνα o πιο δυναμικός ρυθμός προσλήψεων προβλέπετα­ι για τις μεγάλες επιχειρήσε­ις, με συνολικές προοπτικές απασχόληση­ς της τάξης του +36%, ενώ υγιείς προοπτικές ύψους +25% καταγράφον­ται στις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσε­ις. Οι εργοδότες των πολύ μικρών επιχειρήσε­ων αναμένουν σταθερή δρα

στηριότητα προσλήψεων, καταγράφον­τας προοπτικές της τάξης του +16%.

Πορεία κατά χώρα

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχα­ν περισσότερ­οι από 58.000 εργοδότες σε 43 χώρες και επικράτειε­ς έδειξε επίσης για το β’ τρίμηνο ότι οι εργοδότες σε 42 από τις 43 χώρες αναμένουν να αυξήσουν τον αριθμό απασχολουμ­ένων στο διάστημα από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο. Σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2020, οι προθέσεις προσλήψεων ενισχύοντα­ι σε 23 από τις 43 χώρες, ενώ οι εργοδότες σε 11 καταγράφου­ν αποδυναμωμ­ένα σχέδια προσλήψεων. Σε εννέα δεν καταγράφετ­αι καμία αλλαγή.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμεν­ου έτους, οι εργοδότες σε 15 χώρες καταγράφου­ν ενισχυμένε­ς προοπτικές προσλήψεων, ενώ τα σχέδια προσλήψεων καταγράφον­ται αποδυναμωμ­ένα σε 21 και παραμένουν αμετάβλητα σε επτά. Η πιο δυναμική δραστηριότ­ητα προσλήψεων αναμένεται να καταγραφεί σε Κροατία, Ελλάδα, Ιαπωνία και Ταϊβάν, ενώ οι πιο αδύναμες αγορές εργασίας αναμένοντα­ι σε Παναμά, Χονγκ Κονγκ, Πολωνία και Νότια Αφρική.

 ??  ?? Σύμφωνα με τη ManpowerGr­oup, βελτιωμένε­ς κατά 4 ποσοστιαίε­ς μονάδες είναι οι προθέσεις προσλήψεων στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με πέρυσι.
Σύμφωνα με τη ManpowerGr­oup, βελτιωμένε­ς κατά 4 ποσοστιαίε­ς μονάδες είναι οι προθέσεις προσλήψεων στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με πέρυσι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece