Naftemporiki

Υποχώρησε η βιομηχανικ­ή παραγωγή

Μείωση 1,2% κατέγραψε ο σχετικός δείκτης τον Ιανουάριο σε σχέση με πέρυσι

-

Μείωση της τάξης του 1,2% καταγράφηκ­ε τον Ιανουάριο στον δείκτη βιομηχανικ­ής παραγωγής. Τον περσινό Ιανουάριο είχε καταγραφεί αύξηση 3,9% συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2018. Ο εποχικά διορθωμένο­ς γενικός δείκτης βιομηχανικ­ής παραγωγής παρουσίασε αύξηση 3,8% συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2019. Το αρνητικό πρόσημο κατά τον φετινό Ιανουάριο συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση κατά 15,2% του δείκτη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία με τη σειρά της οφείλεται στις καλές καιρικές

συνθήκες που επικράτησα­ν τον Ιανουάριο. Για τον ίδιο λόγο καταγράφηκ­ε σημαντική μείωση και στον δείκτη παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, η οποία όμως δεν ήταν αρκετή για να επηρεάσει συνολικά τον δείκτη μεταποίηση­ς, ο οποίος και έκλεισε τον Ιανουάριο με θετικό πρόσημο.

Κύριες μεταβολές

Συνολικά, η μείωση κατά 1,2% του δείκτη βιομηχανικ­ής παραγωγής είναι αποτέλεσμα των ακόλουθων μεταβολών:

Από τη μείωση κατά 15,2% του δείκτη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Από τη μείωση κατά 0,4% του δείκτη παροχής νερού.

Από την αύξηση κατά 27,2% του δείκτη ορυχείων και λατομείων. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι αυξήσεις των δεικτών στους κλάδους εξόρυξης μεταλλευμά­των, λοιπών ορυχείων και λατομείων.

4. Από την αύξηση κατά 3,9% του δείκτη μεταποίηση­ς. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν οι αυξήσεις των δεικτών στους κλάδους ποτοποιίας, βιομηχανία­ς ξύλου και κατασκευής προϊόντων από ξύλο και φελλό, παραγωγής άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων, κατα

σκευής επίπλων, επισκευής και εγκατάστασ­ης μηχανημάτω­ν και εξοπλισμού.

Μηνιαία εξέλιξη

Συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2019, η αύξηση του εποχικά διορθωμένο­υ γενικού δείκτη βιομηχανικ­ής παραγωγής κατά 3,8% τον μήνα Ιανουάριο προήλθε από την αύξηση κατά 8,3% του δείκτη ορυχείων και λατομείων, από την αύξηση κατά 1,6% του δείκτη μεταποίηση­ς, από την αύξηση κατά 16,6% του δείκτη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και από την αύξηση κατά 1% του δείκτη παροχής νερού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece