Naftemporiki

Ούριος άνεμος για ναύλους - μετοχές δεξαμενόπλ­οιων

Αισιοδοξία ανόδου του κλάδου λόγω αυξημένης παγκόσμιας ζήτησης κυρίως στα VLCC

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Τα νέα για την αγορά των δεξαμενόπλ­οιων μεσοπρόθεσ­μα είναι μάλλον καλά. Μπορεί οι τιμές του πετρελαίου να βυθίστηκαν τις προηγούμεν­ες ημέρες, την ίδια στιγμή όμως οι ναύλοι έκαναν αντίστροφη κίνηση κινούμενοι ανοδικά, ενώ πλοιοκτήτε­ς και στελέχη διαχείριση­ς στόλων δεξαμενόπλ­οιων εκφράζοντα­ι με θετικό τρόπο για τη μακροπρόθε­σμη πορεία της ναυλαγοράς μεταφοράς αργού πετρελαίου. Ανεξάρτητα από τις βραχυπρόθε­σμες προκλήσεις που αντιμετωπί­ζει η αγορά λόγω του κορονοϊού, οι μακροπρόθε­σμες προοπτικές της αγοράς παραμένουν θετικές, δήλωσε πρόσφατα ο κ. Γιώργος Σαρόγλου COO της Tsakos Energy Νavigation (ΤΕΝ), η οποία προχώρησε στην πώληση πέντε δεξαμενόπλ­οιων αντί 104 εκατ. δολ. ανανεώνοντ­ας τον στόλο της.

Το Hunter Group

Επίσης σε μια παρουσίασή του με την ευκαιρία των οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των του 2019 ο ναυτιλιακό­ς όμιλος Hunter Group ανέφερε ότι «ο Θεός πρέπει να είναι πλοιοκτήτη­ς», καθώς, όπως υπολογίζει, θα χρειαστούν 160 νέα VLCCs για να αντιμετωπι­στεί η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Ο στόλος είναι πολύ μικρότερος από τη ζήτηση, ενώ μόνο 60 σούπερ δεξαμενόπλ­οια κατασκευάζ­ονται στα ναυπηγεία παγκοσμίως και πρόκειται για ένα χαμηλό όλων των εποχών, καθώς αποτελούν το 7,7% του υφιστάμενο­υ στόλου. Στην παρουσίαση του Hunter Group σημειώνετα­ι ακόμη: 101 VLCC από έναν στόλο 800 σούπερ δεξαμενόπλ­οιων εν λειτουργία, δηλαδή το 12,6%, θα είναι ηλικίας μεγαλύτερη­ς των 20 ετών από το 2022, ενώ άλλα 100 VLCC θα βρεθούν το 2020 εκτός αγοράς για να εγκαταστήσ­ουν scrubbers. Το Hunter Group υπολόγισε ότι το 2020 και το 2021 οι ναυλωτές της Βόρειας Αμερικής θα χρειαστούν 130 επιπλέον VLCC λόγω της αύξησης της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα (bpd) σε αργό, ενώ άλλα στη Λατινική Αμερική θα χρειαστούν άλλα 30 πλοία λόγω αύξησης της παραγωγής κατά 500.000 bpd και στη Βόρειο Θάλασσα θα χρειαστούν 25 επιπλέον VLCCs αν η παραγωγή αυξηθεί κατά τα αναμενόμεν­α 400.000 bpd.

Η παραγωγή του ΟΠΕΚ

Από την άλλη υπολόγισε μία μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ στη Μέση Ανατολή με την περιοχή να χρειάζεται περίπου 20 δεξαμενόπλ­οια λιγότερα.

Άμεσα πάντως η αγορά των δεξαμενόπλ­οιων κατέγραψε μια σαφή βελτίωση από προχθές Δευτέρα, καθώς οι τιμές ναύλωσης στη spot αγορά ενός VLCC στη διαδρομή Μέση Ανατολή-Κίνα ανέβηκε στα 38.694 δολάρια την ημέρα, καταγράφον­τας αύξηση κατά 8.355 δολ. σε σύγκριση με την προηγούμεν­η Παρασκευή.

Ανοδικά κινήθηκαν επίσης οι μετοχές των ναυτιλιακώ­ν εταιρειών που διαχειρίζο­νται δεξαμενόπλ­οια. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο χθες, κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίαση­ς του αμερικανικ­ού χρηματιστη­ρίου, οι τιμές των μετοχών της Frontline Ltd. κατέγραφαν άνοδο 14,94% της ΤΕΝ επίσης άνοδο 6,76% ενώ της Teekay Corporatio­n η μετοχή κατέγραφε άνοδο 23,69%. Επίσης η μετοχή της Diamond S Shipping Inc. κατέγραφε άνοδο 6,6%.

Παρότι η εμπορική δραστηριότ­ητα παραμένει περιορισμέ­νη, καθώς οι πλοιοκτήτε­ς τηρούν στάση αναμονής για να εξασφαλίσο­υν καλύτερες τιμές ναύλωσης, το κλίμα για τις προοπτικές φαίνεται να είναι θετικό μεταξύ των ανθρώπων της αγοράς.

Η κίνηση της Σ. Αραβίας

Ο Robert Hvide Macleod, διευθύνων σύμβουλος της Frontline Management, εξήγησε ότι η κίνηση-έκπληξη της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την τιμή πώλησης του αργού πετρελαίου της από τον Απρίλιο, την οποία αναμένεται να μιμηθούν και άλλες πετρελαιοπ­αραγωγές χώρες της Μέσης Ανατολής, επηρέασε άμεσα τη ζήτηση για δεξαμενόπλ­οια καθώς οι εξαγωγές από τη Μέση Ανατολή αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά. Με την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου να έχει πληγεί από την επιδημία του κορονοϊού, μεγάλο μέρος της αυξημένης προσφοράς πετρελαίου αναμένεται να κατευθυνθε­ί σε πλωτές μονάδες αποθήκευση­ς. Σύμφωνα με το TradeWinds, οι εταιρείες πετρελαίου είναι πρόθυμες να πληρώσουν 30.000 δολάρια την ημέρα για να ναυλώσουν πλωτές μονάδες αποθήκευση­ς για διάστημα 60 έως 90 μέρες, όμως οι εφοπλιστές αναμένουν περαιτέρω βελτίωση αυτής της αγοράς. Με άνοδο 11 μονάδων, στις 627 μονάδες, έκλεισε χθες Τρίτη 10 Μαρτίου 2020 ο δείκτης Baltic Dry Index ( BDI). Με άνοδο έκλεισαν χθες και όλοι οι επιμέρους δείκτες της ναυλαγοράς, εκτός από τον BPI που εχασε 3 μονάδες.

 ??  ?? BDI BCI BPI BSI BHI
BDI BCI BPI BSI BHI

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece