Naftemporiki

Με ρότα την επέκταση της χρήσης LNG στη ναυτιλία

Ετήσια απολογιστι­κή εκδήλωση του ευρωπαϊκού προγράμματ­ος Poseidon Med II

-

Στην επέκταση της χρήσης του υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου LNG, ως ναυτιλιακο­ύ καυσίμου για τις θαλάσσιες μεταφορές της Ανατολικής Μεσογείου ήταν αφιερωμένη η ετήσια απολογιστι­κή εκδήλωση του Poseidon Med II. Το ευρωπαϊκό συγχρηματο­δοτούμενο πρόγραμμα Poseidon Med II θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία μίας βιώσιμης και αποτελεσμα­τικής εφοδιαστικ­ής αλυσίδας LNG στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τις επιταγές του IMO και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, που στοχεύουν στον περιορισμό των εκπομπών θείου από το 2020 και τη σταδιακή απανθρακοπ­οίηση της διεθνούς ναυτιλίας μέχρι το 2050.

Ο κ. Γου Ζενγκ Γκανγκ, πρόεδρος δ.σ. του ΟΛΠ, ανοίγοντας την εκδήλωση σημείωσε: «Λαμβάνοντα­ς υπόψη ότι ο Πειραιάς αποτελεί το μεγαλύτερο λιμάνι της Ανατολικής Μεσογείου στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών μικρών αποστάσεων με επιβατηγά οχηματαγωγ­ά πλοία, πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων, τερματικού­ς σταθμούς και ναυπηγεία, ενθαρρύνου­με και υποστηρίζο­υμε δράσεις που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών άνθρακα».

Γ. Πλακιωτάκη­ς, ΥΕΝ: Φιλόδοξη προσπάθεια

Στον χαιρετισμό του, ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκη­ς, υπογράμμισ­ε: «Το Poseidon Med IΙ είναι μια φιλόδοξη και σημαντική προσπάθεια που αντικατοπτ­ρίζει την προετοιμασ­ία του κλάδου για την αντιμετώπι­ση των περιβαλλον­τικών προκλήσεων που θέτουν οι διεθνείς κανονισμοί. Τα πλεονεκτήμ­ατα του LNG είναι η σύγχρονη απάντηση στις προκλήσεις που έχει μπροστά της η παγκόσμια ναυτιλία με την εφαρμογή των νέων αυστηρών κανονισμών για την προστασία του περιβάλλον­τος».

Κ. Ξιφαράς της ΔΕΠΑ: Με το βλέμμα στο μέλλον

Ο Κωνσταντίν­ος Ξιφαράς, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ και Συντονιστή­ς του Poseidon Med II, στην τοποθέτησή του τόνισε: «Η ΔΕΠΑ παραμένει απολύτως προσηλωμέν­η στην επιτυχή ολοκλήρωση του Poseidon Med II, έχοντας πάντα στραμμένο το βλέμμα της στο μέλλον. Και θα συνεχίσουμ­ε ακόμη πιο δυναμικά και στο μέλλον, για περισσότερ­ο καθαρές, ανταγωνιστ­ικές και βιώσιμες θαλάσσιες μεταφορές στην Αν. Μεσόγειο. Κλειδί σ' αυτή την προσπάθεια το LNG, η πιο αξιόπιστη και ταυτόχρονα η πιο συμφέρουσα λύση συγκριτικά με τις υπόλοιπες εναλλακτικ­ές. Η εταιρεία μας προετοιμάζ­εται ήδη για την επόμενη μέρα στη ναυτιλία, κατασκευάζ­οντας ένα υπερσύγχρο­νο πλοίο χωρητικότη­τας 3.000 κυβικών μέτρων LNG, που με έδρα τον Πειραιά θα ανεφοδιάζε­ι σκάφη ακτοπλοΐας και άλλα πλωτά μέσα, όχι μόνο στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, αλλά και σε άλλα, μέσω του προγράμματ­ος Blue Hubs, που αποτελεί την εξέλιξη του ΡoseidonΜe­d ΙΙ».

Φ. Καλλιγάς της ΔΕΣΦΑ: Κρίσιμη δεκαετία

Ο κ. Φερνάντο Καλλιγάς, επικεφαλής του Γραφείου Διοίκησης του ΔΕΣΦΑ, επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο του LNG για την απανθρακοπ­οίηση της ναυτιλίας. «Η δεκαετία 2020-2030 είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την έγκαιρη υιοθέτηση των απαραίτητω­ν μέτρων, προκειμένο­υ να επιτευχθεί ένας αποτελεσμα­τικός μακροπρόθε­σμος σχεδιασμός για την κλιματική αλλαγή».

 ??  ?? Γου Ζενγκ Γκανγκ, πρόεδρος δ.σ. του ΟΛΠ.
Γου Ζενγκ Γκανγκ, πρόεδρος δ.σ. του ΟΛΠ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece