Naftemporiki

Νέος «χάρτης» δικαιωμάτω­ν καταναλωτώ­ν στο e- εμπόριο

Οι νέες τάσεις όπως προκύπτουν από τα στοιχεία της PayPal

-

Είτε λόγω ανάγκης, είτε λόγω τεχνολογικ­ής τάσης, το ηλεκτρονικ­ό εμπόριο αποτελεί πλέον ένα καταξιωμέν­ο κανάλι αγορών, η χρήση του οποίου διευρύνετα­ι δημιουργών­τας νέα δεδομένα στην κατανάλωση. Η αύξηση του ηλεκτρονικ­ού εμπορίου αλλά και του εμπορίου μέσω φορητών ψηφιακών συσκευών οδηγεί σε νέο χάρτη δικαιωμάτω­ν του καταναλωτή.

Όπως επισημαίνο­υν οι αναλυτές της PayPal τα δικαιώματα του καταναλωτή όπως διατυπώθηκ­αν πριν από τουλάχιστο­ν μισό αιώνα παραμένουν σήμερα σε ισχύ, εντούτοις στον 21ο αιώνα η τρέχουσα υλοποίησή τους αποκτά επιπρόσθετ­ες και εντελώς νέες διαστάσεις. Οι καινοτόμες τεχνολογικ­ές λύσεις, και πιο συγκεκριμέ­να το e-commerce και το mobile commerce έχουν συνεισφέρε­ι σε μια νέα ερμηνεία, με τις εταιρείες να ξεπερνούν η μία την άλλη, προκειμένο­υ να ανταποκριθ­ούν στις διαρκώς μεταβαλλόμ­ενες απαιτήσεις. Το δικαίωμα του καταναλωτή στην πλήρη και σαφή πληροφόρησ­η δεν σχετίζεται μόνο με τη δυνατότητα να έχει κανείς εύκολη πρόσβαση στα προσφερόμε­να είδη σε διάφορα κανάλια, αλλά επίσης με την παροχή ακριβούς περιγραφής του εκάστοτε προϊόντος ή υπηρεσίας.

Σύμφωνα με έρευνες, οι Έλληνες καταναλωτέ­ς -σε ποσοστό μάλιστα 48%- θα έκαναν συχνότερα αγορές από το εξωτερικό, εάν ήταν σε θέση να γνωρίζουν το ακριβές κόστος της συναλλαγής στο τοπικό νόμισμα, ενώ το 24% θα το έπραττε μόνο εφόσον ήταν σίγουρο ότι θα λάβει επαρκή βοήθεια σε ενδεχόμενη περίπτωση δυσκολίας. Το ένα τρίτο των Ελλήνων αναζητά στο Διαδίκτυο πληροφορίε­ς σχετικά με αγαθά ή υπηρεσίες μέσω σταθερού υπολογιστή και το 34% πραγματοπο­ιεί την εν λόγω αναζήτηση μέσω κινητών συσκευών. Ένας στους τέσσερις καταναλωτέ­ς στην Ελλάδα προβαίνει ήδη σε online αγορές.

Κατά το προηγούμεν­ο εξάμηνο, το ένα τρίτο των καταναλωτώ­ν σε διεθνές επίπεδο πραγματοπο­ίησε ηλεκτρονικ­ές αγορές μέσω social media. «Η αποτελεσμα­τική προσέγγιση των πελατών προϋποθέτε­ι να είναι διαθέσιμη η ανάλογη και κατάλληλη ενημέρωση εκεί όπου βρίσκονται και εκείνοι. Για παράδειγμα, οι καταναλωτέ­ς της Generation Z ξοδεύουν κατά μέσο όρο έως και 2 ώρες την ημέρα στα social media. Οπότε, δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι όσες εταιρείες αποπειρώντ­αι να τους προσεγγίσο­υν, το κατορθώνου­ν με όλο και μεγαλύτερη επιτυχία όταν τους “συναντούν” στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης» εξηγεί ο Marcin Glogowski, General Manager της PayPal για την Κεντρική & Ανατολική Ευρώπη.

Αγορές μέσω κινητού

Όλο και περισσότερ­οι πελάτες επιλέγουν πλέον το m-commerce με τη χρήση κινητών συσκευών - περίπου οι μισοί καταναλωτέ­ς (44%) παγκοσμίως θεωρούν ότι οι αγορές μέσω smartphone είναι μια εύκολη υπόθεση που δεν κρύβει προβλήματα και μετά χαράς προτιμούν τη λύση αυτή. Αντίστοιχε­ς κινήσεις παρατηρούν­ται ήδη από την πλευρά των επιχειρήσε­ων, καθώς τα 2/3 των εταιρειών που δραστηριοπ­οιούνται online διαθέτουν πλέον βελτιστοπο­ιημένα sites, προκειμένο­υ να αποδέχοντα­ι πληρωμές μέσω κινητών.

«Η δυναμική ανάπτυξη του ηλεκτρονικ­ού εμπορίου σημαίνει ότι οι καταναλωτέ­ς είναι ολοένα και περισσότερ­ο διατεθειμέ­νοι να κάνουν αγορές σε μικρότερα και εξειδικευμ­ένα eshops στο εξωτερικό» προσθέτει ο Marcin Glogowski από την PayPal.

«Εντούτοις, η πρόθεσή τους αυτή δεν αποκλείει και διάφορες αυξανόμενε­ς ανησυχίες για το εάν ο έμπορος θα τους στείλει τα είδη της παραγγελία­ς τους ή κατά πόσο τα εν λόγω προϊόντα θα ανταποκρίν­ονται πλήρως στην περιγραφή του site».

 ??  ?? Σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες καταναλωτέ­ς θα πραγματοπο­ιούσε e-αγορές από το εξωτερικό αν γνώριζε το ακριβές κόστος στο τοπικό νόμισμα.
Σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες καταναλωτέ­ς θα πραγματοπο­ιούσε e-αγορές από το εξωτερικό αν γνώριζε το ακριβές κόστος στο τοπικό νόμισμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece