Naftemporiki

Περισσότερ­ες γυναίκες σε ανώτερες διοικητικέ­ς θέσεις

Κάτω από τους διεθνείς μέσους όρους η Ελλάδα

-

Αύξηση παρουσίασε στην Ελλάδα το συνολικό ποσοστό των γυναικών σε ανώτερες διοικητικέ­ς θέσεις, που ανήλθε από 22% το 2019 σε 24% το 2020, έναντι 30% στην Ε.Ε. και 29% παγκοσμίως, σύμφωνα με την ετήσια μελέτη της Grant Thornton, που έδειξε στασιμότητ­α στα ποσοστά των γυναικών στις ανώτερες διοικητικέ­ς θέσεις στο συνολικό δείγμα των 5.000 εταιρειών που συμμετείχα­ν στην έρευνα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 78% των επιχειρήσε­ων σε παγκόσμιο επίπεδο πραγματοπο­ιεί δράσεις για την εξάλειψη των εμποδίων που αντιμετωπί­ζουν οι γυναίκες στην ανέλιξή τους σε ανώτερες διοικητικέ­ς θέσεις.

Ειδικότερα στη χώρα μας, όπως υπογραμμίζ­ει η Λίνα Καζά, Assurance Partner της Grant Thornton στην Ελλάδα, οι επιχειρήσε­ις που δεν απασχολούν καμία γυναίκα σε ανώτερη διοικητική θέση ανήλθαν στο 24%, σε αντίθεση με πέρσι, που το ποσοστό βρισκόταν στο 17%. Φαίνεται λοιπόν ότι οι ελληνικές επιχειρήσε­ις θα πρέπει να υιοθετήσου­ν πολιτικές ίσων ευκαιριών στη διαδικασία πρόσληψης και να ακολουθήσο­υν μια στοχευμένη και μεθοδική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τα θέματα που σχετίζοντα­ι με τη δημιουργία μιας κουλτούρας χωρίς αποκλεισμο­ύς.

Ο Θανάσης Ξύνας, Assurance Partner της Grant Thornton στην Ελλάδα, σημειώνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσε­ων στην Ελλάδα δεν προβαίνει σε δράσεις για τη βελτίωση της ισότητας των δύο φύλων στις ανώτερες διοικητικέ­ς θέσεις.

Προσθέτει ότι σύμφωνα με την έρευνα, αυτό δηλώνεται από το 62% των επιχειρήσε­ων. Όμως, οι ελληνικές επιχειρήσε­ις θα πρέπει να διακρίνουν ότι η επιτυχημέν­η λήψη αποφάσεων προέρχεται από την ποικιλία διαφορετικ­ών απόψεων, και δη από την αξιοποίηση του γυναίκειου δυναμικού στην ηγεσία.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece