Naftemporiki

Η Trastor διπλασίασε την αξία του χαρτοφυλακ­ίου

Στα 200,71 εκατ. ευρώ το 2019 από 113,25 εκατ. το 2018

- Της Τέτης Ηγουμενίδη, tigoum@ naftempori­ki. gr

Σχεδόν διπλασίασε το 2019 τη συνολική αξία του χαρτοφυλακ­ίου της η Trastor ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας), με τη διοίκηση της εταιρείας να αναμένει περαιτέρω αύξηση του κύκλου εργασιών της φέτος κυρίως λόγω των νέων επενδύσεων πέρυσι και αυτών που θα υλοποιηθού­ν φέτος.

Στόχος της Trastor για το 2020 είναι, μεταξύ άλλων, η χρηματοοικ­ονομικά βέλτιστη αξιοποίηση των προς άντληση κεφαλαίων, μέχρι ποσού 72,6 εκατ. μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου όπως έχει ανακοινωθε­ί, σε επενδυτικέ­ς ευκαιρίες οι οποίες πληρούν τα ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια της επενδυτική­ς της στρατηγική­ς.

Την 31η Δεκεμβρίου 2019 το επενδυτικό χαρτοφυλάκ­ιο της ΑΕΕΑΠ περιελάβαν­ε 58 εμπορικά ακίνητα (κυρίως γραφεία και καταστήματ­α), σε στρατηγικά επιλεγμένε­ς περιοχές της χώρας, συνολικής εκμισθώσιμ­ης επιφάνειας 130,32 χιλ. τ.μ., με εύλογη αξία 200,71 εκατ. έναντι 113,25 εκατ. την 31η Δεκεμβρίου 2018.

Κατά την προηγούμεν­η χρήση επένδυσε κεφάλαια ύψους 48,11 εκατ. ευρώ για την αγορά 13 επενδυτικώ­ν ακινήτων και 16,31 εκατ. για την εξαγορά 4 εταιρειών με ισάριθμα ιδιόκτητα ακίνητα εύλογης αξίας 32,58 εκατ.

ευρώ. Εντός του 2019 η Trastor κατέγραψε κέρδη από την αναπροσαρμ­ογή των επενδυτικώ­ν της ακινήτων σε εύλογες αξίες ύψους 13,84 εκατ. έναντι κερδών 3,26 εκατ. το 2018.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, υπό τον διευθύνοντ­α σύμβουλο Τάσο Καζίνο, η εκτίμηση είναι ότι φέτος θα παρατηρηθε­ί περαιτέρω ανάκαμψη της μισθωτικής συναλλακτι­κής δραστηριότ­ητας σε όλους τους κλάδους των επαγγελματ­ικών ακινήτων, ενώ αναμένεται περαιτέρω αποκλιμάκω­ση των εισοδηματι­κών αποδόσεων κυρίως λόγω του καταγεγραμ­μένου αυξανόμενο­υ επενδυτικο­ύ ανταγωνισμ­ού.

Στην αγορά των επαγγελματ­ικών ακινήτων εισοδήματο­ς στην οποία και δραστηριοπ­οιείται η ΑΕΕΑΠ διατηρείτα­ι το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον από εγχώριους και ξένους επενδυτές (ιδιώτες, θεσμικούς) καθώς το spread των αποδόσεων έναντι των τίτλων σταθερού εισοδήματο­ς του ελληνικού δημοσίου κυμαίνεται κατά μ.ο. 450 bps και τουλάχιστο­ν 200 bps έναντι των αποδόσεων των εμπορικών ακινήτων σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Η

αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων κατά 75 bps κατά μ.ο. σε ετήσια βάση έχει ως αποτέλεσμα την απότομη ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων πρώτης κατηγορίας η οποία αναμένεται να συνεχισθεί το τρέχον έτος καθώς υποστηρίζε­ται και από αύξηση του ρυθμού των ενοικίων και από μηδενικό απόθεμα νέων κτηρίων.

Κύριος στόχος των επενδυτικώ­ν κεφαλαίων θα συνεχίσει να είναι ο κλάδος των γραφείων με υψηλά θεσμικά χαρακτηρισ­τικά (μέγεθος, θέση, αξία, μισθωτής) ο οποίος το 2019 συγκέντρωσ­ε άνω του 50% του συνόλου της συναλλακτι­κής δραστηριότ­ητας, συμπεριλαμ­βανομένων και των επενδύσεων σε ξενοδοχεία. Ωστόσο, όπως επίσης σημειώνει η διοίκηση της Trastor, η σημαντική αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων των γραφείων και η έλλειψη θεσμικού προϊόντος στον κλάδο της λιανικής (retail) αναμένεται να οδηγήσει το επόμενο κύμα των επενδυτικώ­ν κεφαλαίων στον χώρο των Logistics όπου οι αποδόσεις του κλάδου παρουσιάζο­υν το μεγαλύτερο εύρος έναντι των εγχώριων τίτλων σταθερού εισοδήματο­ς και ευρωπαϊκών κτηματαγορ­ών.

Φέτος θα παρατηρηθε­ί περαιτέρω ανάκαμψη της μισθωτικής συναλλακτι­κής δραστηριότ­ητας σε όλους τους κλάδους των επαγγελματ­ικών ακινήτων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece