Naftemporiki

Το σχέδιο για τη μαρίνα της Αρετσούς

Στόχος η δυνατότητα εξυπηρέτησ­ης σκαφών διαφόρων μεγεθών

- Του Γιώργου Χατζηλίδη ghatzil@ naftempori­ki. gr

Σε διαβούλευσ­η για τις επόμενες 30 μέρες βγήκε από το ΤΑΙΠΕΔ η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλον­τικών Επιπτώσεων για την αξιοποίηση της μαρίνας της Αρετσούς στην Καλαμαριά, με βασικό στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου και ποιοτικού πόλου τουρισμού, αναψυχής και πολιτιστικ­ών δραστηριοτ­ήτων.

Η μαρίνα της Αρετσούς βρίσκεται στο νότιο μέτωπο της παράκτιας ζώνης του Δήμου Καλαμαριάς, στην περιοχή Μικρό Έμβολο και σε απόσταση μόλις 7 χλμ. από το κέντρο της Θεσσαλονίκ­ης. Διαθέτει σήμερα 242 θέσεις ελλιμενισμ­ού για σκάφη μήκους έως 30 μέτρων και η χερσαία ζώνη της είναι 77.825 τ.μ.

Βασικός στόχος της προτεινόμε­νης ανάπτυξης της μαρίνας

είναι η δυνατότητα εξυπηρέτησ­ης σκαφών διαφόρων μεγεθών και η παροχή ενός πλήρους φάσματος υπηρεσιών στα σκάφη, έτσι ώστε η μαρίνα να ανταποκριθ­εί στις τάσεις της αγοράς για περισσότερ­ες θέσεις ελλιμενισμ­ού όλο και μεγαλύτερο­υ μεγέθους σκαφών σε σύγχρονες υποδομές.

Δόμηση 14.900 τ.μ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η μέγιστη επιτρεπόμε­νη δόμηση στη μαρίνα θα ανέρχεται σε 14.900 τ.μ. και θα περιλαμβάν­ει χρήσεις σχετικές με τη διοίκηση και τη λειτουργία της μαρίνας (όπως κτήριο διοίκησης, πύργο ελέγχου, καταστήματ­α ναυτιλιακώ­ν ειδών, super market, αποθηκευτι­κούς χώρους, χώρους υγιεινής, γραφεία, χώρους Η/Μ εγκαταστάσ­εων κ.λπ.), χρήσεις τουρισμού και αναψυχής (όπως εστιατόρια, αναψυκτήρι­α, εμπορικά καταστήματ­α, ξενοδοχείο κ.λπ.), καθώς και τη δυνατότητα ανάπτυξης κατοικιών προς μίσθωση. Η μαρίνα θα περιλαμβάν­ει επίσης διαμορφωμέ­νες υπαίθριες εγκαταστάσ­εις, πεζοδρόμου­ς, χώρους στάθμευσης και χώρους πρασίνου, ενώ σε κεντρικό σημείο της προβλέπετα­ι η διαμόρφωση χώρου πρασίνου - αναψυχής επιφάνειας τουλάχιστο­ν 9.000 τ.μ. Με τον προτεινόμε­νο σχεδιασμό, η συνολική επιφάνεια της θαλάσσιας ζώνης της μαρίνας θα ανέλθει σε περίπου 165 στρέμ. και περιλαμβάν­ει την υφιστάμενη λιμενολεκά­νη, η οποία οριοθετείτ­αι από τα παραλιακά μέτωπα όπισθεν των οποίων αναπτύσσετ­αι η χερσαία ζώνη, τον αποσπασμέν­ο κυματοθραύ­στη, τον βορειότερο και νοτιότερο προβλήτα. Το σχέδιο στοχεύει στην υψηλών προδιαγραφ­ών εξυπηρέτησ­η του θαλάσσιου τουρισμού με σκάφη αναψυχής που ταξιδεύουν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκ­ης και της Χαλκιδικής, καθώς και στη διαμόρφωση ενός ποιοτικού παρακτίου χώρου αναψυχής που θα αποτελεί τη διέξοδο της Καλαμαριάς προς τη θάλασσα.

 ??  ?? Με τον προτεινόμε­νο σχεδιασμό, η συνολική επιφάνεια της θαλάσσιας ζώνης της μαρίνας θα ανέλθει σε περίπου 165 στρέμματα.
Με τον προτεινόμε­νο σχεδιασμό, η συνολική επιφάνεια της θαλάσσιας ζώνης της μαρίνας θα ανέλθει σε περίπου 165 στρέμματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece