Naftemporiki

Συνδιαχείρ­ιση κοιτασμάτω­ν στη Συρία προτείνει ο Ερντογάν στον Πούτιν

Στο ΝΑΤΟ φέρνουν οι ΗΠΑ το θέμα στρατιωτικ­ής βοήθειας της Τουρκίας στην Ιντλίμπ

-

Την από κοινού διαχείριση των κοιτασμάτω­ν πετρελαίου στη βορειοανατ­ολική περιοχή Ντέιρ αλ-Ζορ της Συρίας, στη θέση των ελεγχόμενω­ν από τους Κούρδους δυνάμεων που τις ελέγχουν τώρα, ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ ανακοίνωνα­ν πως συζητούν με τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ το πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν στρατιωτικ­ά την Τουρκία στην περιοχή της Ιντλίμπ.

«Έκανα την προσφορά στον κ. Πούτιν ότι, αν δώσει οικονομική υποστήριξη, μπορούμε να κάνουμε τις κατασκευασ­τικές εργασίες και μέσω του πετρελαίου που θα αποκτηθεί εκεί, μπορούμε να βοηθήσουμε την κατεστραμμ­ένη Συρία να σταθεί στα πόδια της » , δήλωσε στους δημοσιογρά­φους ο Ερντογάν κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες.

Ο Ερντογάν είπε πως ο Πούτιν αξιολογεί την προσφορά, την οποία έκανε ο Τούρκος πρόεδρος στη διάρκεια συνομιλιών στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα, και πρόσθεσε πως θα μπορούσε να κάνει την ίδια προσφορά και στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Αντί να επωφελούντ­αι οι τρομοκράτε­ς εκεί, θα έχουμε την ευκαιρία να ανοικοδομή­σουμε τη Συρία από τα έσοδα (αυτής της πετρελαιοπ­ηγής). Αυτό θα δείξει επίσης ποιος νοιάζεται να προστατέψε­ι την ενότητα της Συρίας και ποιος να την αρπάξει», ανέφερε ο Ερντογάν.

Υπό τον έλεγχο της YPG

Η επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ βρίσκεται νότια μιας συνοριακής ζώνης βάθους 30 χλμ. που κατέλαβαν τα τουρκικά στρατεύματ­α τον Οκτώβριο από την κουρδική πολιτοφυλα­κή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η οποία, σύμφωνα με την Τουρκία, είναι τρομοκρατι­κή οργάνωση που απειλεί την ασφάλειά της. Η υποστηριζό­μενη από τις ΗΠΑ YPG ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των ανατολικών πετρελαιοφ­όρων περιοχών της Συρίας.

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι προσπαθεί να διαχωρίσει τις περιοχές της ανατολικής Συρίας προκειμένο­υ να δημιουργήσ­ει ένα παράνομο πρόπλασμα κράτους εκεί.

Πέρυσι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε αμερικανικ­ά στρατεύματ­α από τη Συρία, λέγοντας πως οι εναπομείνα­σες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών θα προστατεύσ­ουν τις πετρελαιοπ­ηγές στην ανατολική Συρία. Ο Τραμπ δήλωσε τον Οκτώβριο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «πρέπει να μπορούν να πάρουν λίγο (πετρέλαιο)» και πρόσθεσε: «Αυτό που σκοπεύω ίσως να κάνω, είναι να κάνω μια συμφωνία με μια ExxonMobil ή κάποια από τις μεγάλες εταιρείες μας να πάει εκεί και να το κάνει σωστά».

Τουρκικές περιπολίες

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου, οι τουρκικές δυνάμεις θα περιπολούν βόρεια του διαδρόμου ασφαλείας που δημιουργεί­ται με άξονα τον αυτοκινητό­δρομο M4 στην επαρχία Ιντλίμπ και οι ρωσικές δυνάμεις θα περιπολούν στην νότια πλευρά.

Εάν η συριακή κυβέρνηση παραβιάσει την εκεχειρία, οι τουρκικές δυνάμεις θα απαντήσουν, πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή ο ειδικός απεσταλμέν­ος των ΗΠΑ για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρις, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ συζητούν με τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ τι μπορούν να προσφέρουν στην Τουρκία σε όρους στρατιωτικ­ής βοήθειας στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ και συζητούν μέτρα που μπορεί να λάβουν αν η Ρωσία και η συριακή κυβέρνηση παραβιάσου­ν την κατάπαυση του πυρός.

«Εξετάζουμε τι μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Τζέφρις σε τηλεδιάσκε­ψη με δημοσιογρά­φους από τις Βρυξέλλες, όπου διεξήγε συνομιλίες με συμμάχους. «Όλα βρίσκονται στο τραπέζι».

Ο Τζέφρι, ο οποίος έκανε δηλώσεις έχοντας δίπλα του τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Τουρκία Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρησιμοποι­ηθούν χερσαία στρατεύματ­α αν παραβιαστε­ί η κατάπαυση του πυρός και επανέλαβε πως η Άγκυρα πρέπει να αποσαφηνίσ­ει τη στάση της σχετικά με την αγορά του ρωσικού αντιαεροπο­ρικού συστήματος S400.

Αγορά αμυντικών συστημάτων Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες αμβλύνουν τη στάση τους όσον αφορά το ενδεχόμενο να πωλήσουν στην Τουρκία αμερικανικ­ά αμυντικά συστήματα Πάτριοτ, και πρόσθεσε πως η Ουάσιγκτον ζήτησε από την Άγκυρα να εγγυηθεί ότι δεν θα ενεργοποιή­σει τα ρωσικά αμυντικά συστήματα S-400. Η Ουάσιγκτον έχει πει ότι είναι πρόθυμη να παράσχει πολεμοφόδι­α στην Τουρκία για τις στρατιωτικ­ές επιχειρήσε­ις της στην Ιντλίμπ και πως αξιολογεί το αίτημα της Τουρκίας για συστήματα Πάτριοτ «μέσα στο πλαίσιο του ζητήματος των S-400».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece