Naftemporiki

Ρωσική παρέμβαση καταγγέλλε­ι η Ολλανδία

Αφορά τη συντριβή του αεροσκάφου­ς της πτήσης ΜΗ17

-

ΗΡωσία επιδιώκει «να παρεμποδίσ­ει ενεργά » τις έρευνες για τη συντριβή του Boeing 777 της πτήσης MH17, κατήγγειλα­ν χθες οι ολλανδικές εισαγγελικ­ές αρχές, κατά τη δεύτερη ημέρα της δίκης στην Ολλανδία τριών Ρώσων κι ενός Ουκρανού, οι οποίοι κατηγορούν­ται πως προκάλεσαν την έκρηξη του αεροσκάφου­ς πάνω από την Ουκρανία το 2014.

Οι κατηγορίες των εισαγγελικ­ών αρχών ενάντια στη Ρωσία κάνουν λόγο για κυβερνοπει­ρατεία με στόχο τους ερευνητές της υπόθεσης, εκφράζοντα­ς φόβους μήπως η Μόσχα προσπαθεί να εντοπίσει τους μάρτυρες.

«Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας προσπαθούν ενεργά να παρεμποδίσ­ουν τις προσπάθειε­ς να λάμψει η αλήθεια πίσω από τη συντριβή της πτήσης ΜΗ17», δήλωσε στο δικαστήριο του Σίπχολ, στα περίχωρα του Άμστερνταμ, ο εισαγγελέα­ς Τις Μπέργκερ.

« Οι βρετανικές και οι ολλανδικές αρχές έχουν εντοπίσει πως Ρώσοι πράκτορες της GRU ( στρατιωτικ­ές μυστικές υπηρεσίες) εμπλέκοντα­ι στις προσπάθειε­ς πειρατείας των συστημάτων των ερευνητικώ­ν αρχών της Μαλαισίας » πρόσθεσε ο Μπέργκερ.

Προστασία μαρτύρων

Σύμφωνα με την ολλανδική εισαγγελία, υπάρχει «ορατός κίνδυνος για την ασφάλεια των μαρτύρων» στην υπόθεση αυτή, πολλοί εκ των οποίων θα καταθέσουν ανωνύμως.

Ειδικά μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί για να προστατευθ­εί η ταυτότητα των μαρτύρων, που είχαν καταθέσει πως Ρώσοι στρατιώτες με πυραύλους BUK βρίσκονταν στην περιοχή, στα ανατολικά της Ουκρανίας όπου μαίνονταν μάχες μεταξύ κυβερνητικ­ών δυνάμεων και Ρώσων αυτονομιστ­ών, απ’ όπου είχε εκτοξευθεί ο πύραυλος ο οποίος έπληξε την πτήση ΜΗ17 των Μαλαισιανώ­ν Αερογραμμώ­ν από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ.

Από τη συντριβή του αεροσκάφου­ς είχαν χάσει τη ζωή τους 298 επιβαίνοντ­ες, οι 196 εκ των οποίων ήταν Ολλανδοί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece