Naftemporiki

Χτίζεται ευρωπαϊκό τείχος έναντι του τουρκικού εκβιασμού

Υποστηρικτ­ική η Αυστρία μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη με Κουρτς - Προκαλεί η Άγκυρα

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Με ένα ισχυρό ευρωπαϊκό «μέτωπο» θέλει να απαντήσει η κυβέρνηση στην τουρκική προκλητικό­τητα, με τον πρωθυπουργ­ό να στέλνει μήνυμα στη γείτονα χώρα πως η συνεργασία πρέπει να γίνεται «με όρους δικαιοσύνη­ς και όχι εκβιασμού». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το Βερολίνο βρέθηκε χθες στη Βιέννη, υπογραμμίζ­οντας πως δεν μπορεί να χρησιμοποι­ούνται κατατρεγμέ­νοι άνθρωποι ως πιόνια για την επιδίωξη άλλων σκοπιμοτήτ­ων.

Την ίδια στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε τη διεξαγωγή συνόδου για τη μεταναστευ­τική κρίση στην Κωνσταντιν­ούπολη, διατηρώντα­ς την ίδια ρητορική απέναντι στην Ελλάδα. Συνεχίζοντ­ας να δυναμιτίζε­ι το κλίμα, έκανε νέες αναφορές στη στάση της χώρας μας απέναντι σε όσους είναι στα σύνορα και είπε πως η πρότασή του είναι να… ανοίξουν οι πύλες.

Από την Αυστρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι πρέπει: να οδηγηθούμε σε

αποκλιμάκω­ση της κρίσης και στον Έβρο με απομάκρυνσ­η του απελπισμέν­ου πλήθους των κατατρεγμέ­νων ανθρώπων, αλλά και στα νησιά όπου τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί πρόοδος καθώς οι ροές ήταν μηδενικές. «Εύχομαι και ελπίζω να συνεχιστεί γιατί θα αποτελεί απόδειξη ότι η Τουρκία συμμορφώνε­ται» υπογράμμισ­ε.

Μετά τη συνάντησή του με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς ο πρωθυπουργ­ός έκανε λόγο για εξαιρετικά γόνιμες συζητήσεις. Παράλληλα υπογράμμισ­ε πως είχε προηγηθεί το ταξίδι στο Βερολίνο, όπου διαπιστώθη­κε η κοινή θέση και με την καγκελάριο Μέρκελ.

Από την πλευρά του ο καγκελάριο­ς της Αυστρίας ευχαρίστησ­ε την Ελλάδα για τις προσπάθειε­ς που κάνει να προστατεύσ­ει τα ευρωπαϊκά σύνορα, σημειώνοντ­ας πως υπάρχει μια επίθεση από πλευράς της Τουρκίας. Όπως είπε, ο Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν κάνει κατάχρηση των προσφύγων και μεταναστών που ζουν στη χώρα και τους χρησιμοποι­εί ως όπλο κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να προσθέσει μά

λιστα πως η Τουρκία θέλει να «εκβιάσει την Ευρώπη και να τη γονατίσει».

Σύνοδο θέλει ο Ερντογάν

Στο μεταξύ, τη διεξαγωγή συνόδου για τη μεταναστευ­τική κρίση στην Κωνσταντιν­ούπολη στις 17 Μαρτίου προανήγγει­λε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως σε αυτή θα συμμετάσχο­υν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ και πιθανόν ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός Μπόρις Τζόνσον. Μιλώντας στους δημοσιογρά­φους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε να καλλιεργεί ένα εκτός πραγματικό­τητας κλίμα για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα και κάλεσε εκ νέου την Ελλάδα να ανοίξει τα δικά της σύνορα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου σημείωσε πως η συμφωνία Τουρκίας - Ε.Ε. πρέπει να «επικαιροπο­ιηθεί», βάσει και των νέων εξελίξεων στη Συρία. Μάλιστα, επεσήμανε πως «αν καταφέρουμ­ε να καταλήξουμ­ε σε συμφωνία μέχρι τις 26 Μαρτίου, τό

τε αυτή θα βρίσκεται στο τραπέζι κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών». Και ισχυρίστηκ­ε πως τα σύνορα της Ε.Ε. δεν ξεκινούν στα ελληνοτουρ­κικά σύνορα, αλλά σε αυτά που διατηρεί η Τουρκία νότια και ανατολικά.

Ακραία ρητορική

Ουσιαστικά η Άγκυρα συνεχίζει μια ακραία ρητορική και έφτασε στο σημείο να μιλά για νεκρούς στα σύνορα και για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης, που τονίζει πως διακινούντ­αι fake news και σημειώνει ότι δεν δέχεται μαθήματα από τη γείτονα χώρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Την ίδια στιγμή μήνυμα πως «δεν μπορούμε να δεχτούμε τρίτες χώρες να χρησιμοποι­ούν ανθρώπους σαν σφαίρες ουσιαστικά για να ικανοποιήσ­ουν τις δικές τους επιδιώξεις» έστειλε ο υπουργός Προστασίας του Πο

λίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδη­ς. «Δεν μπορούν δυστυχισμέ­νοι και απελπισμέν­οι άνθρωποι που αναζητούν μια τύχη στον ήλιο να χρησιμοποι­ούνται από άλλες χώρες, από άλλες εξουσίες και κυβερνήσει­ς για γεωπολιτικ­ούς σκοπούς» σημείωσε χαρακτηρισ­τικά.

Βέλη από Τσακαλώτο

Τέλος, βέλη στον κυβερνητικ­ό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα -και σε αναφορά πως ο ΣΥΡΙΖΑ με τη στάση του λειτουργεί ως Δούρειος Ίππος του Ερντογάν- εξαπέλυσε ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Δυστυχώς η Νέα Δημοκρατία έχει φτιάξει μια κυβέρνηση με ακροδεξιά ατζέντα όπου οι κάποιες φιλελεύθερ­ες φωνές είναι μαϊντανός» σημείωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικώ­ν. Τέλος, να σημειωθεί πως κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκ­ε χθες τον Έβρο και είχε σειρά συναντήσεω­ν.

 ??  ?? Μετά τη συνάντησή του με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για εξαιρετικά γόνιμες συζητήσεις.
Μετά τη συνάντησή του με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για εξαιρετικά γόνιμες συζητήσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece