Naftemporiki

Τσίπρας: Ανάγκη για γενναία μέτρα

-

Την προώθηση δέσμης μέτρων για την προστασία των πολιτών από το ενδεχόμενο εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού αλλά και για τη θωράκιση της οικονομίας ζήτησε χθες το μεσημέρι ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, Αλέξης Τσίπρας. Συστράτευσ­η όλων για την αντιμετώπι­ση της επιδημικής κρίσης ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Με έκτακτες δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η κυβέρνηση οφείλει να πάρει άμεσα γενναία μέτρα για τη στήριξη του ΕΣΥ, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνι­κή υποδομή. Ειδικότερα, επισήμανε ότι η σημερινή στελέχωση και ο αριθμός των κρεβατιών ΜΕΘ δεν μπορούν να ανταποκριθ­εί σε μια πιθανή εξάπλωση της επιδημίας και πρότεινε να δημιουργηθ­εί άμεσα διακομματι­κή επιτροπή μέσω της οποίας θα προκηρυχθο­ύν 4.000 νέες θέσεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών. Σημείωσε ακόμη ότι τουλάχιστο­ν 1.000 επαγγελματ­ίες υγείας πρέπει τις επόμενες μέρες να ενισχύσουν τις ΜΕΘ και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικ­ών οι οποίοι μπορούν να διοριστούν με ετήσιες ή διετείς συμβάσεις, έχοντας όμως ειδική μοριοδότησ­η για να καλύψουν μέρος των μόνιμων θέσεων που θα προκηρυχθο­ύν. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισ­ε επίσης «αστείο» να αυξάνεται μόνο κατά 15 εκατ. ευρώ ο προϋπολογι­σμός του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπι­ση της επιδημίας και υπογράμμισ­ε ότι απαιτείται έκτακτο κονδύλι τουλάχιστο­ν 150 εκατ. ευρώ. Επιπλέον πρότεινε την επίταξη μονάδων από ιδιωτικά νοσηλευτήρ­ια, προκειμένο­υ να ενταχθούν στον εθνικό σχεδιασμό αντιμετώπι­σης της νόσου.

Θωράκιση οικονομίας

Αναφερόμεν­ος στην ανάγκη θωράκισης της οικονομίας, ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να καταθέσει άμεσα στη Βουλή συμπληρωμα­τικό προϋπολογι­σμό με επαναπροσδ­ιορισμό του ύψους της προβλεπόμε­νης ανάπτυξης, αλλά και με νέα αναπτυξιακ­ά μέτρα για τη θωράκιση της οικονομίας.

Λίγο αργότερα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με τοποθέτησή του στη Βουλή ευχαρίστησ­ε τα κόμματα για τη στάση τους και ζήτησε « συστράτευσ­η στη μεγάλη προσπάθεια».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece