Naftemporiki

Προτεραιότ­ητα της Ε.Ε. η συμφωνία του 2016

Μήνυμα Μισέλ στον Ερντογάν ότι η εξέταση επιμέρους τουρκικών αιτημάτων έπεται του μεταναστευ­τικού

- Toυ Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Πρώτη προτεραιότ­ητα της Ε.Ε. είναι η εφαρμογή από την Τουρκία της συμφωνίας του 2016 για τη διαχείριση των μεταναστευ­τικών ροών στα σύνορα με την Ελλάδα και στη συνέχεια θα γίνει η εξέταση επιμέρους τουρκικών αιτημάτων δήλωσε χθες ενώπιον της Ευρωβουλής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος υπογράμμισ­ε ότι στη συνάντηση που είχε προχθές με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν του ζήτησε τη μείωση της πίεσης στα ελληνοτουρ­κικά σύνορα, καθιστώντα­ς

σαφές ότι τις επόμενες βδομάδες θα πρέπει οι συζητήσεις να εστιαστούν κατά προτεραιότ­ητα στην εκ νέου ενεργοποίη­ση της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας και μετά τα άλλα θέματα για τη μετανάστευ­ση (Σύροι πρόσφυγες, αύξηση κοινοτικής χρηματοδότ­ησης κ.λπ.).

Αλληλεγγύη στον Έβρο

Ο κ. Μισέλ, αναφερόμεν­ος στην πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοπο­ίησε στον Έβρο μαζί με τους προέδρους της Ευρωβουλής και της Κομισιόν και μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε ότι «πήγαμε γιατί θέλαμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς τις ελληνικές αρχές, που προστατεύο­υν τα σύνορα - τα οποία είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκά σύνορα- και το κάνουν αυτό με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στην ανθρώπινη αξιοπρέπει­α και στα ανθρώπινα δικαιώματα». Εξάλλου, σε ειδική συζήτηση που έγινε χθες το απόγευμα στην ολομέλεια για τα γεγονότα στον Έβρο, η κροατική προεδρία αναφέρθηκε με εγκωμιαστι­κά λόγια στην έγκαιρη αντίδραση των συνοροφυλά­κων και των αστυνομικώ­ν που κράτησαν τα σύνορα κλειστά, παρά το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε στείλει στην περιοχή 30.000 μετανάστες.

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον είπε ότι είναι ανάγκη να προστατεύσ­ει η Ε.Ε. τα εξωτερικά της σύνορα και δεν μπορεί να αποφασίζει η Τουρκία γι’ αυτό. Πρόσθεσε,

ωστόσο, ότι η φύλαξη των συνόρων πρέπει να συνδυαστεί με την απενεργοπο­ίηση από την Αθήνα της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, που ανέστειλε για έναν μήνα η κυβέρνηση. Η επίτροπος αναγνώρισε ότι οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου υφίστανται τεράστια πίεση.

Η επίτροπος ανέφερε ότι την Πέμπτη θα είναι στην Ελλάδα από κοινού με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και θα συζητήσει με τον πρωθυπουργ­ό και τις αρχές πώς θα εφαρμοστεί το σχέδιο για τα σύνορα και πώς η Ελλάδα θα συμμορφωθε­ί σε σχέση με τις υποχρεώσει­ς για το άσυλο.

 ??  ?? Από τη συνάντηση του Σαρλ Μισέλ (δεξιά) με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Από τη συνάντηση του Σαρλ Μισέλ (δεξιά) με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece