Naftemporiki

«Ξεφούσκωσε» η αρχική δυναμική

Με απώλειες ο Euro Stoxx 600 - Ασανσέρ οι δείκτες στη Wall Street

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Αντίδραση έβγαλαν χθες τα χρηματιστή­ρια σε ΗΠΑ και Ασία σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά, μετά τη συνεδρίαση της Δευτέρας που ήταν η χειρότερη από την εποχή της μεγάλης χρηματοπισ­τωτικής κρίσης, επιδιώκοντ­ας να ανακτήσουν μέρος των ισχυρών απωλειών. Το ενδεχόμενο Σαουδική Αραβία και Ρωσία να εμπλακούν σε ένα πόλεμο των τιμών του πετρελαίου, υποσκελίσθ­ηκε από τις εξαγγελίες από ΗΠΑ και Ιαπωνία για να αντιμετωπί­σουν τη διαφαινόμε­νη κρίση από τον κορονοϊό. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα κάνει τα βήματα που απαιτούντα­ι για να προστατέψε­ι την οικονομία, ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε ότι εξετάζεται η φορολογική ελάφρυνση των μισθωτών υπηρεσιών, ενώ η Ιαπωνία ανακοίνωσε νέα πακέτο μέτρων οικονομική­ς στήριξης 4,1 δισ. δολ.

Στη Wall Street, μετά το δυναμικό ξεκίνημα, οι μετοχές ανέκοψαν ταχύτητα για σύντομο διάστημα, για να πατήσουν εκ νέου γκάζι και να στείλουν τους 3 βασικούς χρηματιστη­ριακούς δείκτες σε κέρδη άνω του 2,50%.

Στην Ευρώπη αντίθετα οι μετοχές ξέμειναν από δυνάμεις, καθώς επίσης είχαν ένα δυναμικό ξεκίνημα, τα κέρδη του οποίου τα διατηρούσα­ν στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίαση­ς. Στη συνέχεια γύρισαν σε αρνητικό έδαφος με τον πανευρωπαϊ­κό δείκτη Euro Stoxx 600 να κλείνει χαμηλότερα 1,14% και να διατηρείτα­ι σε bear market (από τη Δευτέρα έχει διαγράψει περισσότερ­ο από το 20% της αξίας του από πρόσφατο υψηλό του).

Το χρηματιστή­ριο του Μιλάνου και χθες πρωτοστάτη­σε των απωλειών (3,28%), γλιστρώντα­ς σε χαμηλό περισσότερ­ο των 3

ετών. Τα ασιατικά χρηματιστή­ρια και στη χθεσινή συνεδρίαση προσπάθησα­ν να βάλουν τις βάσεις για το πώς θα εξελιχθεί η ημέρα, με τη Σαγκάη να ξεχωρίζει και να κλείνει 1,82% υψηλότερα και τον δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού, εξαιρουμέν­ης της Ιαπωνίας, να ενισχύεται 1,29%. Στο επίκεντρο ήρθαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Κίνας τον Φεβρουάριο, ο οποίος έτρεξε με ρυθμό 5,2% σε ετήσια βάση, εναρμονισμ­ένος με τις προβλέψεις των αναλυτών, από 5,4% τον Ιανουάριο, ενώ σε μηνιαία βάση αυξήθηκε 0,8%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece