Naftemporiki

Θεαματική ανάκαμψη δολαρίου

Κέρδη του αμερικανικ­ού νομίσματος έναντι γιεν και ευρώ

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Ανέκαμψε αισθητά το δολάριο χθες τόσο έναντι του γιεν όσο και έναντι του ελβετικού φράγκου εν μέσω προσδοκιών για νέα πακέτα οικονομική­ς στήριξης για την αντιμετώπι­ση των επιπτώσεων του κορονοϊού. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως θα λάβει μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας και επρόκειτο να δώσει συνέντευξη Τύπου για το θέμα αργά χθες το βράδυ ώρα Ελλάδας, μετά το κλείσιμο των αγορών.

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ένα δεύτερο πακέτο μέτρων ύψους 4 δισ. δολαρίων, προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στούν οι επιπτώσεις από την επιδημία του κορονοϊού.

Κινήσεις που εκλήφθησαν από την αγορά ως διεθνής «συναγερμός » για την αντιμετώπι­ση των σοβαρών οικονομικώ­ν επιπτώσεων που έχει ήδη προκαλέσει η εξάπλωση της επιδημίας από την Κίνα, δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

H σημαντική άνοδος πάντως του δολαρίου έναντι του γιεν χθες απέχει από την ισοτιμία των 105 γιεν στην οποία είχε φθάσει το δολάριο πριν από το προχθεσινό διεθνές χρηματιστη­ριακό κραχ. Το αμερικανικ­ό νόμισμα ενισχύθηκε έως και 2% στα 104,45 γιεν,

ανακάμπτον­τας σημαντικά από το χαμηλό των 101,88 γιεν της Δευτέρας.

Ο δολαριακός δείκτης έναντι των έξι κυριότερων ανταγωνιστ­ικών νομισμάτων ενισχύθηκε 0,5% στο 95.865.

Το ευρώ υποχώρησε πάνω από 1% στο 1,1310 δολάριο, από το 1,1495 δολ. όπου είχε φτάσει προχθές, υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου.

Έναντι του ελβετικού φράγκου το δολάριο ενισχύθηκε 0,9% στο 0,9332 φράγκο, ανακάμπτον­τας από τις ισχυρές πιέσεις που είχε επί τρεις ημέρες δεχτεί και που είχαν οδηγήσει το αμερικανικ­ό νόμισμα στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν εδώ και πέντε χρόνια.

Η ανάκαμψη του δολαρίου προκάλεσε τη σημαντική εξασθένηση της στερλίνας, η οποία υποχώρησε πάνω από 1,5% στο 1,2914 δολ., έχοντας μία ημέρα πριν φθάσει στο

υψηλότερο των πέντε και πλέον μηνών στο 1,32 δολ.

Έναντι του ευρώ το βρετανικό νόμισμα ενισχύθηκε 0,46% στις 87,58 πένες.

Διπλάσιες διακυμάνσε­ις

Οι διακυμάνσε­ις έχουν διπλασιαστ­εί στην αγορά συναλλάγμα­τος από τα επίπεδα που βρίσκονταν στα τέλη Φεβρουαρίο­υ, έχοντας φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2017.

Τα σχετιζόμεν­α με τα εμπορεύματ­α νομίσματα, τα οποία είχαν ακολουθήσε­ι την κατρακύλα των τιμών του πετρελαίου τη Δευτέρα, ανέκαμψαν. Το καναδικό δολάριο ενισχύθηκε 0,1% στο 1,3678 ως προς το δολάριο, ενώ η κορόνα Νορβηγίας διαμορφώθη­κε υψηλότερα κατά 1,3% έναντι του ευρώ στις 10,80 κορόνες.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 11ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece