Naftemporiki

Ανάσα, ευκαιρία για περισυλλογ­ή

-

για τον πανευρωπαϊ­κό δείκτη μετοχών Stoxx Europe 600 έφερε άνοδο 0,97% έπειτα από ανοδικά κλεισίματα στις ασιατικές συναλλαγές. Ακόμα και για τον MIB, στο σε καραντίνα ευρισκόμεν­ο Μιλάνο, από τα πρώτα λεπτά υπήρξαν κέρδη πάνω από 0,50%. Η ανάσα, έπειτα από δραματικών διαστάσεων κάθοδο, ήταν γεγονός και οι επαγγελματ­ίες, όταν επικοινωνή­σαμε, αναμένανε την έναρξη των συναλλαγών στην Αθήνα πολύ πιο ήρεμοι από ό,τι τη Δευτέρα. Ωστόσο η προσυνεδρι­ακή δυναμική έφερε άνοιγμα με οριακό ανοδικό χάσμα μικρότερο της μιας μονάδας και έκπληξη αποτέλεσε η δυσκολία να αποκτήσουν ρυθμό οι συναλλαγές. Στο πρώτο 5λεπτο λιγότερα από 20 blue chip είχαν συναλλαγές. Για να «ξεκολλήσει» η αγορά αμέσως μετά, με αποτέλεσμα ο τζίρος να περάσει τα 2,3 εκατ. ευρώ και τα κέρδη του Γ.Δ. να υπερβούν το 4%, καθώς κινήθηκε από τις 594 στις 620 μονάδες. Μόνη πτωτική στον 25άρη η ΕΕΕ.

τέταρτο όλα τα blue chip είχαν κέρδη, η αγορά κέρδιζε πάνω από 5% και ήταν κοντά στις 625 μονάδες, με τζίρο στα 5,5 εκατ. ευρώ. Ήταν μια σύνοδος «αντάξια» της πτώσης της περασμένης, ορθώς χαρακτηρισ­μένης, Μαύρης Δευτέρας, στην οποία διψήφια κέρδη απέκτησαν οι μετοχές που ήταν στις πρώτες θέσεις της κατάταξης με ημερήσιες απώλειες από 19% και πάνω, στον προχθεσινό πανικό. Οι δείκτες στην Ευρώπη είχαν αποκτήσει κέρδη της τάξης του 2% στην ίδια χρονική στιγμή. Ήταν μάλλον παγκοσμίων διαστάσεων η αναγνώριση της υπερβολής των προηγούμεν­ων πιέσεων και δεν αποκλείετα­ι να αποδοθεί στις συ

ναλλαγές μέσω αλγοριθμικ­ών υπολογισμώ­ν από κωδικούς που αντιπροσωπ­εύουν υπολογιστι­κά συστήματα και όχι πρόσωπα. Όταν ο τζίρος πέρασε τα 70 εκατ. ευρώ, με αξία πακέτων κάτω των 2 εκατ., ο Γ.Δ. ήταν στις 638 μονάδες.

περάσει πέντε ώρες συναλλαγών και ένα τέταρτο και οι απώλειες σε ΕΕΕ -1,9% και ΟΤΕ -1,6%, στα μόνα πτωτικά blue chip, ήταν εμφανείς και υπολογίσιμ­ες, ενώ ένδεκα είχαν διψήφια κέρδη. Η ανάσα αυτή, σε μια πτώση που είχε παγώσει τους ιδιώτες επενδυτές, προ

σφέρει ευκαιρία για περισυλλογ­ή. Πάνω στις προτάσεις των εγχώριων αναλυτών που επιμένουν πως τα χαρτοφυλάκ­ια χρειάζοντα­ι αναδιάρθρω­ση μετά την ισχυρή «επέμβαση» του Covid19 στην παγκόσμια ανάπτυξη. Η λέξη μόδα στις επενδύσεις μπορεί να σοκάρει κάποιους, που δεν έχουν αντιληφθεί πως ζούμε σε άλλες εποχές. Όμως η αλληλεπίδρ­αση των επενδυτικώ­ν κινήσεων τις καθιστά δύσκολες ως προς την αναγνώριση των πραγματικώ­ν προθέσεων των ισχυρών θεσμικών. Για παράδειγμα, όσοι έχουν μετοχές και κεφάλαια, αυτή την πτώση μπο

της αλήθειας θα αργήσει να φανεί και σίγουρα δεν είναι αυτή που αποκαλύφθη­κε στην πρώτη αντίδραση της παγκόσμιας κεφαλαιαγο­ράς, μετά το χάος που επικράτησε τις τελευταίες μέρες παντού. Από τα χρηματιστή­ρια έως τα νομίσματα και τις αγορές εμπορευμάτ­ων, η εκτίναξη της μεταβλητότ­ητας δεν απαλείφετα­ι σε μια-δυο συνεδρίες. Ούτε θα καλυφθούν εύκολα τα δάνεια όσων τα σύναψαν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το χειρότερο μελλοντικό σενάριο για τη κερδοφορία και τις εισπράξεις τους. Το μεγάλο πρόβλημα το έχουν οι εταιρείες μεταφοράς πετρελαίου, παρά αυτές των ξενοδοχείω­ν, αλλά και κάθε τουριστική επιχείρηση που δανείστηκε για να μεγαλώσει τις εισπράξεις της φέτος το καλοκαίρι. Χθες εξυπηρετήθ­ηκαν πολλές και διαφορετικ­ές σκοπιμότητ­ες.

Σοφοκλήςβ’

[ Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης ]

 ??  ?? Υπάρχει στη σύγχρονη πολιτική πραγματικό­τητα μια ρήση, από τον Rahm Emanuel, σύμβουλο και προσωπάρχη στον Λευκό Οίκο επί Ομπάμα. Τη διατύπωσε μετά την ύφεση που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Lehman. «Ποτέ μην αφήνετε μια γερή κρίση να πάει χαμένη». Θεωρώντας την κρίση ως ευκαιρία να προωθηθούν ριζοσπαστι­κά προγράμματ­α, που διαφορετικ­ά δεν θα είχαν υιοθετηθεί ποτέ, καθώς θα συναντούσα­ν τεράστιες κοινωνικές αντιδράσει­ς. Τη χρεοκοπία χρησιμοποί­ησαν δειλά οι κυβερνήσει­ς ποτ - πουρί των ελληνικών κομμάτων εξουσίας για την αναμόρφωση του συστήματος υγείας και των συνταξιοδο­τικών ταμείων. Αλλά στα κόκκινα δάνεια δεν εφαρμόστηκ­ε ο κανόνας του Rahm, καθώς δεν υπήρχε γενικευμέν­η έκθεση σε αυτά. Λόγω «πολιτικού κόστους» τα κουβαλάει η οικονομία και τώρα, η κρίση λόγω Covid, στα παλαιά θα προσθέσει και νέα. Δίνοντας πάλι ευκαιρία για τη δραστική τους αντιμετώπι­ση. Οι απειλές από τον ιό και από τις πιέσεις μέσω των μεταναστευ­τικών ροών, επίσης διευκολύνο­υν για ριζικές αλλαγές σε κρίσιμα κοινωνικά πεδία. Ζητείται πολιτική τόλμη.
Υπάρχει στη σύγχρονη πολιτική πραγματικό­τητα μια ρήση, από τον Rahm Emanuel, σύμβουλο και προσωπάρχη στον Λευκό Οίκο επί Ομπάμα. Τη διατύπωσε μετά την ύφεση που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Lehman. «Ποτέ μην αφήνετε μια γερή κρίση να πάει χαμένη». Θεωρώντας την κρίση ως ευκαιρία να προωθηθούν ριζοσπαστι­κά προγράμματ­α, που διαφορετικ­ά δεν θα είχαν υιοθετηθεί ποτέ, καθώς θα συναντούσα­ν τεράστιες κοινωνικές αντιδράσει­ς. Τη χρεοκοπία χρησιμοποί­ησαν δειλά οι κυβερνήσει­ς ποτ - πουρί των ελληνικών κομμάτων εξουσίας για την αναμόρφωση του συστήματος υγείας και των συνταξιοδο­τικών ταμείων. Αλλά στα κόκκινα δάνεια δεν εφαρμόστηκ­ε ο κανόνας του Rahm, καθώς δεν υπήρχε γενικευμέν­η έκθεση σε αυτά. Λόγω «πολιτικού κόστους» τα κουβαλάει η οικονομία και τώρα, η κρίση λόγω Covid, στα παλαιά θα προσθέσει και νέα. Δίνοντας πάλι ευκαιρία για τη δραστική τους αντιμετώπι­ση. Οι απειλές από τον ιό και από τις πιέσεις μέσω των μεταναστευ­τικών ροών, επίσης διευκολύνο­υν για ριζικές αλλαγές σε κρίσιμα κοινωνικά πεδία. Ζητείται πολιτική τόλμη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece