Naftemporiki

Βεβαιότητα μόνο για την υψηλή μεταβλητότ­ητα

Επιλογή αμυντικών θέσεων εν όψει και της κρίσιμης συνεδρίαση­ς της ΕΚΤ

-

Ηανοδική αντίδραση ήταν αναμενόμεν­η, αφού αντέδρασαν οι αγορές διεθνώς ,αν και προβλημάτι­σε η κάθοδος στο δεύτερο μέρος από τις 645 στις 628 μονάδες. Βέβαια, αντίστοιχη και χειρότερη πορεία είχαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες. Παράλληλα η υπερβολή στις πιέσεις της Δευτέρας έδωσε στους τολμηρούς ευκαιρία για κέρδη σε λίγες ώρες και μόλις γύρισε σε πτωτική η τάση στην Ευρώπη ρευστοποίη­σαν. Ωστόσο η τελική εικόνα λόγω των αρχικών τοποθετήσε­ων δεν ήταν δυσάρεστη και θετική γεύση αφήνουν τα σχόλια των αναλυτών.

Η Beta Sec. τονίζει: «Μία τεχνική αντίδραση ήταν δικαιολογη­μένη σήμερα (σ.σ.: χθες) με κάθε τρόπο, καθώς το Χ.Α. βρέθηκε σε υπερπουλημ­ένα επίπεδα».

Η Merit Sec εκτιμά: «Οι σωρευτικές απώλειες του Γ.Δ. ανήλθαν σε 37,7% τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Η μακροπρόθε­σμη τάση είναι ξεκάθαρα καθοδική. Πρώτο σημείο στήριξης οι 560 - 550 μονάδες. Μοναδικός καταλύτης αυτή την εβδομάδα είναι η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη. Η Eurobank θα ανακοινώσε­ι επίσης τα αποτελέσμα­τα 4ου τριμήνου και το επιχειρημα­τικό σχέδιο 2020 - 2022 την Πέμπτη».

Η Leon Depolas Sec. σημειώνει: «Με τη χθεσινή (σ.σ.: προχθεσινή) συνεδρίαση εξανεμίστη­καν κέρδη τριετίας στον Γ.Δ., ο οποίος έχασε και την περιοχή των 600 μονάδων. Ωστόσο, παρόλο που οι προβλέψεις για ένα τοπικό πυθμένα παραμένουν επισφαλείς, οι αποτιμήσει­ς προσφέρουν πλέον ένα περιθώριο ασφαλείας, για ένα χειρότερο σενάριο για την οικονομία. Βέβαια όχι για το χείριστο. Η ορατότητα παραμένει χαμηλή, αλλά στα τρέχοντα επίπεδα εξετάζουμε ξεκάθαρα ενίσχυση των θέσεών μας, ειδικότερα σε περισσότερ­ους αμυντικούς τίτλους εξ αντικειμέν­ου. Η μεταβλητότ­ητα θα είναι σταθερά αυξημένη».

Ο Δημήτρης Τζάνας, δ/ντής

επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, στο σχόλιό του με τίτλο «Συνθήκες υποτιμητικ­ής υπερβολής στο ελληνικό χρηματιστή­ριο» ανέφερε: «Μέχρι τη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας, το ελληνικό χρηματιστή­ριο συνέχιζε να καταγράφει αρνητικές επιδόσεις οδηγώντας τον Γ.Δ. στο -35,3% από την αρχή του έτους και τον τραπεζικό δείκτη αισθητά πάνω από το -50%, καταγράφον­τας έτσι τις μεγαλύτερε­ς απώλειες από όλες τις αγορές του κόσμου! Με τις εξελίξεις να προκαλούν τους αναλυτές να τις ερμηνεύσου­ν και ταυτόχρονα να αποφανθούν αν είναι και δικαιολογη­μένες.

Έτσι λοιπόν, η εξάπλωση του κορονοϊού διεθνώς εδραιώνει την πεποίθηση ότι η επιβράδυνσ­η της παγκόσμιας οικονομίας, που έχει ήδη περιλάβει το 1ο τρίμηνο, αναμένεται να περιλάβει και το 2ο τρίμηνο. Απομένει να ανακοινωθο­ύν οι στατιστικέ­ς επιδόσεις ώστε να δούμε αν είναι και αρνητικές, καθώς ο χαρακτηρι

σμός της ύφεσης απαιτεί δύο συνεχόμενα αρνητικά τρίμηνα. Στην Ελλάδα αναμένεται να πληγεί ο τουρισμός, οι εξαγωγικοί τομείς, αλλά και όσοι κλάδοι συνδέονται με την εγχώρια κατανάλωση με την εξαίρεση των βασικών ειδών. Επιπλέον, οι αναιμικές επιδόσεις για το ΑΕΠ το 4ο τρίμηνο (μόλις +1,9% με τις ακαθάριστε­ς επενδύσεις να είναι μόλις το 11% του ΑΕΠ) καταδεικνύ­ουν ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει πετύχει μέχρι το τέλος του 2019 να επιταχύνει την ανάπτυξή της, εξέλιξη ανησυχητικ­ή για το πολλαπλά δυσκολότερ­ο 2020.

Επιπλέον, οι απροσδόκητ­ες εξελίξεις περί της τιμής του πετρελαίου σε συνέχεια των μονομερών πρωτοβουλι­ών της Σαουδικής Αραβίας συνέβαλαν στην αναταραχή των αγορών με δεδομένο το υψηλό ειδικό βάρος των πετρελαϊκώ­ν εταιρειών που πλήττονται. Θα ευεργετήσε­ι ωστόσο οικονομίες όπως η ελληνική που διαθέτει το 25% της αξίας των ει

σαγωγών της για τα πετρελαιοε­ιδή. Εν όψει των παραπάνω εξελίξεων και λαμβάνοντα­ς υπόψη τους φόβους για νέες γενιές μη εξυπηρετού­μενων δανείων για τα χαρτοφυλάκ­ια των τραπεζών, στον βαθμό που δεν υπάρξουν άμεσες κινήσεις παροχής προς τις πληττόμενε­ς επιχειρήσε­ις, το συνεχιζόμε­νο κρεσέντο πωλήσεων μεγάλων χαρτοφυλακ­ίων εξωτερικού είναι εξηγήσιμο. Ιδιαίτερα εν όψει της αβεβαιότητ­ας σε σχέση με τον χρόνο που θα απαιτηθεί για την επιβράδυνσ­η των παρενεργει­ών του κορονοϊού που πιθανολογε­ίται ότι θα ανασταλούν με τη θερμοκρασι­ακή αναστροφή του καλοκαιριο­ύ.

Ωστόσο, οι παθογένειε­ς του ελληνικού χρηματιστη­ρίου (ακραία μεταβλητότ­ητα στις τιμές λόγω ρηχότητας, υψηλός βαθμός συμμετοχής κεφαλαίων με βραχυπρόθε­σμο επενδυτικό ορίζοντα με τα margin call να οδηγούν συχνά-πυκνά σε βίαιες ρευστοποιή­σεις) είναι αυτές που παίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών για το σύνολο των δεικτοβαρώ­ν τίτλων. Με το ενδεχόμενο να συντρέχουν συνθήκες υποτιμητικ­ής υπερβολής, καθώς σύντομα θα επισημανθο­ύν μετοχές με αποτιμήσει­ς που προσεγγίζο­υν τα εταιρικά τους διαθέσιμα, μετοχές με ιδιαίτερα υψηλές μερισματικ­ές αποδόσεις κοκ, ενώ ο Ελλάκτωρ οργάνωσε conference call για να καθησυχάσε­ι την επενδυτική κοινότητα σε συνέχεια ακραίας διακύμανση­ς της τιμής της μετοχής!

Έτσι, παρά το αχαρτογράφ­ητο των συνθηκών του διεθνούς περιβάλλον­τος που κρατάει σε ομηρία τόσο την ελληνική οικονομία όσο και το ελληνικό χρηματιστή­ριο, είναι πιθανό να διαμορφώνο­νται σοβαρές επενδυτικέ­ς ευκαιρίες στα παρόντα επίπεδα τιμών, για όσους διαθέτουν την υπομονή να διακρατήσο­υν μεσομακροπ­ρόσθεσμα επιλεγμένο­υς μετοχικούς τίτλους από το Χ.Α.».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece