Naftemporiki

«Υπάρχει μια φοβερή ασθένεια, το σκοτάδι»

Ο Ερρίκος Λίτσης μιλάει για την «Ηλέκτρα: μια σύγχρονη τραγωδία»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

« Να ανοίξει κι άλλο ο πολιτισμός μας. Όχι, δεν εννοώ να γίνουμε πιο Ευρωπαίοι. Εννοώ να γίνουμε πιο Άνθρωποι» ανέφερε ο αγαπημένος ηθοποιός Ερρίκος Λίτσης, που μας μίλησε με αφορμή την παράσταση «Ηλέκτρα: μια σύγχρονη τραγωδία», στην οποία πρωταγωνισ­τεί - μαζί του η Άλκηστις Νικολαΐδη.

Η αληθινή ιστορία της αγωνίστρια­ς της Εθνικής Αντίστασης Ηλέκτρας Αποστόλου ανεβαίνει από την ομάδα Sarkha, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίν­ου Μωραΐτη, στο θέατρο Σταθμός (Βίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργε­ίο).

Θα θέλατε να μας συστήσετε το έργο;

«Το έργο αφηγείται θεατροποιη­μένα, μέσα από μικρούς μονολόγους και διαλόγους μεταξύ των δύο ηθοποιών-ρόλων, την ιστορία της αγωνίστρια­ς, μέλος του ΚΚΕ, Ηλέκτρας Αποστόλου, ενάντια στον κατακτητή και στον φασισμό γενικότερα, την εποχή της γερμανο-ιταλικής κατοχής (1940’44)»

Λίγα λόγια σας για την Ηλέκτρα Αποστόλου;

«Η Ηλέκτρα Αποστόλου ήταν μια γυναίκα πρωτοπόρος στην εποχή της. Συνδύαζε την ευαισθησία της για τους καταπιεσμέ­νους με την ιδιαίτερη ευαισθησία της για τα -ανύπαρκτα σχεδόν τότε- δικαιώματα των γυναικών. Αγωνίστηκε, ως γνωστόν, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και άλλων οργανώσεων προσκείμεν­ων στο κόμμα. Η κορύφωση του ανιδιοτελο­ύς αγώνα της ήταν η αντιφασιστ­ική της δράση στη διάρκεια της Κατοχής. Η τραγικότητ­α της ιστορίας της έγκειται στο ότι δεν σκοτώθηκε -μετά από φριχτά βασανιστήρ­ια- από τους ξένους κατακτητές, αλλά από τους “δικούς μας” προδότες και συνεργάτες των Γερμανών. Και, μάλιστα, όχι την εποχή του εμφυλίου, που έως έναν βαθμό θα ήταν κατανοητό, αλλά την εποχή που η πατρίδα μας στέναζε ακόμη κάτω από την μπότα του κατακτητή».

Κάποια σκέψη, κάποιο συναίσθημα από την επαφή σας με το έργο;

«Πρέπει να έχεις πολύ υψηλό φρόνημα για να αντέξεις τόση βία, τόσες ταπεινώσει­ς, τόσο πόνο και, τελικά, τον θάνατο υπηρετώντα­ς τα πιστεύω σου… Πρέπει να είσαι αυτό που λέμε “άγιος”. Εάν η Ηλέκτρα είχε πεθάνει για τα θρησκευτικ­ά της πιστεύω, σήμερα θα μιλάγαμε για την αγία Ηλέκτρα Αποστόλου. Ήταν, όμως, απλώς κομμουνίστ­ρια…».

Πείτε μας μια ατάκα, έναν διάλογο ή περιγράψτε μας μια σκηνή από το έργο - ό,τι σας έρθει πρώτο στον νου.

«” Υπάρχειμια­φοβερήασθέ­νεια. Τοσκοτάδι.Είναιφορές­πουμοιάζει­μεεπιδημία.Μεταδίδετα­ιεύκολααπό­άνθρωποσεά­νθρωπο,

απόεποχήσε­εποχή,απόέναν αιώνασεάλλ­οαιώνα”… ».

Θα μοιραστείτ­ε μαζί μας μια πικρή στιγμή της καλλιτεχνι­κής σας πορείας;

«Στη μέχρι σήμερα καλλιτεχνι­κή μου πορεία, έχουν υπάρξει ελάχιστες -δύο, τρεις- πικρές στιγμές. Προέρχοντα­ι, κυρίως, από ανθρώπους που κυκλοφορού­ν στον χώρο μας κι έχουν εκδηλώσει ποικιλοτρό­πως τη μικροψυχία τους και τον κομπλεξισμ­ό τους… Δε βαριέσαι!...».

Και μια όμορφη;

«Όμορφες στιγμές είναι πολλές, οι περισσότερ­ες, τη στιγμή που ολοκληρώνε­ται ο κύκλος των προβών μιας παράστασης και εκτιθέμεθα για πρώτη φορά στο κοινό… Η πρώτη προβολή μιας ταινίας που συμμετέχω… Μια αγκαλιά ή μια εκδήλωση αγάπης από έναν θαυμαστή της δουλειάς μου… και τόσες άλλες!».

Θα θέλατε να μας αναφέρετε κάποιο ή κάποια πρόσωπα που ξεχωρίσατε μέσα από τις συνεργασίε­ς σας;

«Φοβάμαι ότι αν αναφέρω ονόματα σκηνοθετών ή συναδέλφων που ξεχώρισα, θα αδικήσω όλους τους υπόλοιπους που δεν θα αναφέρω. Ας πούμε, λοιπόν, ότι όλοι, ο καθένας με τον τρόπο του, είναι ξεχωριστοί».

Κάτι που αγαπάτε στην Ελλάδα; «Το φως της. Τα χρώματά της. Το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας. Το πράσινο και το καφέ των βουνών της. Τα χρώματα των

λουλουδιών και των βοτάνων της. Τα νησιά της… αλλά και την Ακρόπολη! Την Επίδαυρο! Τους Δελφούς! Όλους αυτούς τους αρχαίους φάρους πολιτισμού, που ακόμη φωτίζουν την ανθρωπότητ­α».

Και κάτι που θα θέλατε να αλλάξει στη χώρα μας;

«Η χώρα μας δεν είναι μόνο οι κάμποι και τα άπαρτα ψηλά βουνά που λέει και ο ποιητής. Είναι, πρωτίστως, οι άνθρωποί της. Εμείς. Αυτό, λοιπόν, θα ‘θελα να αλλάξει. Η νοοτροπία μας, η συμπεριφορ­ά μας, να ανοίξει κι άλλο ο πολιτισμός μας. Όχι, δεν εννοώ να γίνουμε πιο Ευρωπαίοι. Εννοώ να γίνουμε πιο Άνθρωποι».

Μια αγαπημένη συνήθεια;

«Όταν έχω ελεύθερο πρωινό, μια πολύ αγαπημένη μου συνήθεια είναι να πίνω ένα διπλό espresso lungo σ’ ένα από τα καφέ της πλατείας Μερκούρη στα Άνω Πετράλωνα, διαβάζοντα­ς την εφημερίδα μου».

Μια χρήσιμη συμβουλή που σας έχουν δώσει;

«Είναι μια κρητική μαντινάδα: “Καλοχαιρέτ­ατουςπεζού­ςότανκαβαλ­ικέψεις,γιανασεχαι­ρετάνκι αυτοί,ότανθαξεπε­ζέψεις” ». Στίχοι ενός αγαπημένου τραγουδιού;

«” Ξεφύγαναπ’ταχέριαμου,οι πίσωμουσελ­ίδεςκιαςμο­υκοστίσανα­κριβάσεκόπ­ουςκαιθυσί­ες” - Διονύσης Σαββόπουλο­ς , “Οι Πίσω μου Σελίδες”».

 ??  ?? Ερρίκος Λίτσης: «Καλοχαιρέτ­α τους πεζούς όταν καβαλικέψε­ις, για να σε χαιρετάν κι αυτοί, όταν θα ξεπεζέψεις».
Ερρίκος Λίτσης: «Καλοχαιρέτ­α τους πεζούς όταν καβαλικέψε­ις, για να σε χαιρετάν κι αυτοί, όταν θα ξεπεζέψεις».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece