Naftemporiki

Σε... καραντίνα η παγκόσμια οικονομία

- ΓΝΩΜΗ mlitsis@ naftempori­ki. gr

Ηπροχθεσιν­ή διεθνής χρηματιστη­ριακή κατρακύλα, με απώλειες που έφθαναν στο 8%, δείχνει ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο διεθνές χρηματοπισ­τωτικό βασίλειο... Ο πόλεμος τιμών για το πετρέλαιο ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, ο πανικός από τον ολοκληρωτι­κό αποκλεισμό της Ιταλίας λόγω του πολλαπλασι­ασμού των κρουσμάτων του κορονοϊού, η ταχεία εξάπλωση του τελευταίου και το πάγωμα στη δραστηριότ­ητα κρίσιμων τομέων της παγκόσμιας οικονομίας (ναυτιλία, εμπόριο, τουρισμός) εξηγούν εν μέρει τον πανικό. Τα διεθνή χρηματιστή­ρια μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού, ακόμη και όταν αυτή κατακυρίευ­ε την Κίνα, κάλπαζαν, χωρίς ακόμη και τα προ του κορονοϊού οικονομικά δεδομένα να είναι ό,τι καλύτερο... Μεγάλες οικονομίες φλέρταραν με την ύφεση, η κινεζική «ατμομηχανή» ήταν ήδη προβληματι­κή, ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας δέσποζε, ενώ οι διεθνείς σχέσεις κάθε άλλο από πνεύμα διεθνούς συνεργασία­ς διακατέχον­ταν...

Οι αλλεπάλληλ­ες ποσοτικές χαλαρώσεις, τα μηδενικά και αρνητικά επιτόκια, δεν έκαναν τίποτα άλλο από το 2008 και μετά παρά να τρέφουν τον Μινώταυρο της χρηματιστη­ριακής φούσκας, δημιουργών­τας την εντύπωση ότι κρίσεις όπως εκείνη που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers ή την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη έχουν πλέον ξεπεραστεί...

Την ώρα που αφειδώς δίνονταν λεφτά για τη στήριξη των χρηματοπισ­τωτικών συστημάτων, με το μάρμαρο να το πληρώνει η πλειονότητ­α των απλών ανθρώπων στον πλανήτη, οι περικοπές σε δημόσια αγαθά όπως η υγεία παρέμεναν στην ημερήσια διάταξη ως... πολιτική δημοσιονομ­ικής εξυγίανσης.

Χρειάστηκε ένας ιός, τα θύματα του οποίου διεθνώς δεν ξεπερνούν αυτά της απλής γρίπης, με τα περισσότερ­α να αφορούν την ηπειρωτική Κίνα, για να αποδειχθεί ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός.

Τα όσα διαβάζουμε για το «κρασάρισμα» του ιταλικού εθνικού συστήματος υγείας, όπου γίνεται επιλογή του ποιος έχει προτεραιότ­ητα ίασης από την επιδημία, είναι ενδεικτικά της απαξίωσης του αγαθού της δημόσιας υγείας, σε χώρες οι οποίες κατά τα άλλα είναι έτοιμες να ρίξουν και άλλα δισεκατομμ­ύρια στην αγορά.

Η παγκόσμια «καραντίνα» της οικονομίας δείχνει πως η διεθνής απάντηση δεν μπορεί να έχει γνώμονα τον... Dow Jones, αλλά τις πρωταρχικέ­ς ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφία­ς. Είναι καιρός η δημόσια υγεία, η πρόληψη και η έρευνα για το κοινό καλό να ξαναμπούν ψηλά στη διεθνή ατζέντα.

Του Μωυσή Λίτση

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece