Naftemporiki

Μια κινεζική παροιμία και η οικονομία

- ΣΧΟΛΙΟ Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η ktzor@ naftempori­ki. gr

Οι επιστήμονε­ς μιλούν με τους συναδέλφου­ς τους σε όλο τον κόσμο και συντονίζου­ν τις ενέργειές τους. Ήδη αποκωδικοπ­οιήθηκε το γονιδίωμα του Covid-19. Εμβόλια -μας λένε- θα δοκιμαστού­ν σύντομα. Στις ΗΠΑ, μάλιστα, αναζητούν εθελοντές για κλινική δοκιμή, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, στο τέλος του Απριλίου.

Υπάρχει μια συναίνεση για τους κινδύνους προσβολής, για το ποσοστό θνησιμότητ­ας και για την αποτελεσμα­τικότητα διαφόρων στρατηγικώ­ν ανάσχεσης.

Τι γίνεται, όμως, με τους γιατρούς της οικονομίας; Ναι, αυτούς που, λόγω της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης του 2008, αποδιοργάν­ωσαν τα συστήματα υγείας.

Πώς το θέτει μία κινεζική παροιμία; Ο καλός γιατρός αποτρέπει την ασθένεια, ο μέτριος έρχεται λίγο πριν εμφανιστεί και ο αρχάριος όταν έχεις αρρωστήσει.

Η παγκόσμια οικονομία, αλλά ας περιοριστο­ύμε στην ευρωπαϊκή, ήταν τρωτή προτού κορονιαστε­ί. Οι αναλυτές προειδοποι­ούσαν ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίο­υ πως αυτή τη φορά η ΕΚΤ δεν μπορεί, παρά την εξαιρετικά χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική της, να δώσει την πνοή που χρειάζεται η ανάπτυξη. Οι κυβερνήσει­ς ήταν φανερό πως δεν είχαν ανταποκριθ­εί. Η δική τους αδυναμία για αλλαγή στο μίγμα πολιτικής προσγείωνε τους ρυθμούς της Ευρωζώνης σε χαμηλά επταετίας. Προ ιού.

Αλλά, οι κυβερνήσει­ς ακόμη και τώρα δεν συντονίζου­ν τις απαντήσεις. Αντ’ αυτού και κόντρα στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τουλάχιστο­ν επτά χώρες έχουν επιβάλει απαγόρευση στις εξαγωγές μα

σκών και άλλου προστατευτ­ικού εξοπλισμού. Ειδικά όσον αφορά την Ε.Ε., οι χώρες δείχνουν τον ίδιο στρουθοκαμ­ηλισμό με την κρίση χρέους. Ο Βόλφγκανγκ Μίνχαου των «FT» δεν κατανοεί γιατί δεν έχουν ακόμα ληφθεί δημοσιονομ­ικά μέτρα.

Προειδοποι­ώντας ότι οι εφοδιαστικ­ές αλυσίδες και η κατανάλωση στην Ευρωζώνη θα πληγούν για τουλάχιστο­ν δύο ή και τρία τρίμηνα κατά το τρέχον έτος, θεωρεί ότι η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να διαπράξει ακόμα ένα λάθος οικονομική­ς πολιτικής.

Επί του παρόντος, προβλέπει ότι είναι πιο πιθανό να δράσουν αποτελεσμα­τικά οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Βρετανία παρά η Ευρωζώνη. Θα τον διαψεύσουν με «ενέσεις» και δεσμεύσεις για «ό,τι χρειαστεί» ή η Γερμανίδα Κασσάνδρα της λονδρέζικη­ς εφημερίδας θα επιβεβαιωθ­εί και μια νέα οικονομική κρίση, λόγω απροθυμίας και ανεπάρκεια­ς, θα εδραιωθεί;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece