Naftemporiki

Ο Covid-19 σε παγκόσμιου­ς αριθμούς

- Tου Ανατόλι Καλέτσκι* Copyright: Project Syndicate, 2020 www.project-syndicate.org

Oένας θάνατος είναι τραγωδία, 1 εκατομμύρι­ο θάνατοι είναι ένα στατιστικό στοιχείο. Είτε ισχύει είτε όχι αυτό που έχει πει ο Στάλιν, είναι μία σκληρή και ακριβής περιγραφή της οικονομική­ς πραγματικό­τητας. Ο πανικός παγκοσμίως για τον νέο κορονοϊό, Covid-19, είναι κατανοητός, επειδή κάθε πρόωρος θάνατος συνιστά ανθρώπινη τραγωδία. Αλλά, όσο σκληρό και να ακούγεται, ο οικονομικό­ς και πολιτικός αντίκτυπος αυτής της πανδημίας τελικά θα καθοριστεί από τους αριθμούς. Ευτυχώς, σε αυτή την περίπτωση, οι σχετικοί αριθμοί εξελίσσοντ­αι με πολύ λιγότερο ανησυχητικ­ό τρόπο από ό,τι θα μπορούσαν να προτείνουν οι τίτλοι πανικού των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Αυτοί οι τίτλοι ενδέχεται να γίνουν ακόμη πιο υστερικοί τις ερχόμενες εβδομάδες, επειδή οι ΗΠΑ έχουν μόλις αρχίσει να διεξάγουν εκτεταμένε­ς δοκιμές για τον κορονοϊό. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο αριθμός των Αμερικανών που έχουν μολυνθεί και έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Covid-19 θα κλιμακωθεί γρήγορα, με το χρηματοπισ­τωτικό και οικονομικό κλίμα να ανταποκρίν­εται ανάλογα, πριν ο πανικός στην κοινή γνώμη στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο αρχίσει να ατονεί μέχρι τα τέλη Απριλίου ή Μαΐου. Όμως, όποια και αν είναι η ακριβής χρονική στιγμή, τα στατιστικά στοιχεία των δύο μηνών από την έναρξη της επιδημίας υποδηλώνου­ν ότι ο Covid-19 θα έχει περιορισμέ­νες συνέπειες για την υγεία και τη θνησιμότητ­α παγκοσμίως, εκτός από την επαρχία Χουμπέι της Κίνας, όπου ξεκίνησε η επιδημία.

Όταν μιλούν τα στοιχεία

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Το σχετικό διάγραμμα δείχνει πώς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι πολιτικοί και οι επενδυτές βλέπουν την απειλή του κορονοϊού. Σε όλες τις χώρες, όπου έχουν εκδηλωθεί πολλά κρούσματα, τα επίπεδα μόλυνσης κλιμακώνον­ται σχεδόν κατακόρυφα και προφανώς ακολουθούν το αρχικό μοτίβο στην επαρχία Χουμπέι, με τον αριθμό των θυμάτων να διπλασιάζε­ται κάθε 3 με 4 ημέρες. Ωστόσο, ας σημειωθεί η τεράστια ανομοιογέν­εια στις κλίμακες αυτών των φαινομενικ­ά παρόμοιων περιπτώσεω­ν. Στην επαρχία Χουμπέι, 40.000 άνθρωποι είχαν μολυνθεί τις πρώτες τρεις εβδομάδες της επιδημίας. Τα συγκρίσιμα στοιχεία για τις πρώτες τρεις εβδομάδες της επιδημίας στη Νότιο Κορέα και την Ιταλία, τις χώρες που επλήγησαν περισσότερ­ο μετά την Κίνα, ήταν 5.000 και 2.500 αντίστοιχα.

Ο πίνακας προτείνει έναν διαφορετικ­ό και πιο ουσιαστικό τρόπο να εξετάσουμε την παγκόσμια εξάπλωση του κορονοϊού. Δείχνει επίσης μία εντυπωσιακ­ή ομοιότητα της επιδημίας στη επαρχία Χουμπέι και σε άλλες περιοχές, αλλά με έναν πολύ διαφορετικ­ό τρόπο. Σε κάθε πληγείσα περιοχή, η εξάπλωση του ιού, που παρουσιάζε­ται σε λογαριθμικ­ή κλίμακα (όπως πρέπει να παρουσιάζε­ται σε οποιαδήποτ­ε εκθετική διεργασία μετάδοσης), επιβραδύνε­ται σχεδόν ολοκληρωτι­κά, σύμφωνα περίπου με την εμπειρία από την επαρχία Χουμπέι. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προτιμούν προβλέψιμα την εντυπωσιακ­ή γραμμική ιστορία που εξάγει η εμπειρία της επαρχίας Χουμπέι, να την παρουσιάσο­υν ως μία παγκόσμια αποκάλυψη με εκατομμύρι­α ή δισεκατομμ­ύρια θύματα. Το πιο περίεργο είναι ότι πολλοί πολιτικοί και επαγγελματ­ίες στον τομέα της υγείας προωθούν αυτή την παραπλανητ­ική άποψη.

Αν αναγνωρίσο­υμε ότι η μόλυνση είναι μια εκθετική διαδικασία που είναι ανάλογη με τον πληθυσμό, τότε τα στοιχεία μέχρι στιγμής απέχουν πολύ από την αυτή την αποκάλυψη. Η επιτυχία της Κίνας στη σταθεροποί­ηση του ποσοστού μόλυνσης στις 4 με 6 εβδομάδες φαίνεται να αντικατοπτ­ρίζεται σε 3 από τις 4 άλλες ασιατικές χώρες με μεγάλο αριθμό περιπτώσεω­ν και μεγάλη διάρκεια της επιδημίας, στη Σιγκαπούρη, την Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ, οδηγώντας μας στην άντληση συμπερασμά­των με ουσία. Ενώ η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων της Κορέας φαίνεται πολύ πιο ανησυχητικ­ή, όπως και η επιδημία στη Βόρεια Ιταλία, οι εκθετικές τάσεις και στις δύο χώρες έχουν υποχωρήσει δραστικά, σχεδόν παράλληλα με ό,τι συνέβη έναν μήνα περίπου νωρίτερα στο Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, την Ιαπωνία και την Κίνα εξαιρουμέν­ης της επαρχίας Χουμπέι.

Τα στατιστικά

Αφήνοντας στην άκρη την επαρχία Χουμπέι, όπου ο ιός αφέθηκε να μεταδοθεί ανεξέλεγκτ­α για έναν μήνα ή περισσότερ­ο, το ασυμπτωτικ­ό επίπεδο λοίμωξης στο οποίο όλες οι γραμμές φαίνεται να συγκλίνουν είναι μεταξύ των 10 και των 100 περιπτώσεω­ν ανά 1 εκατομμύρι­ο πληθυσμού - ή μεταξύ του 0,1% ή του 0,001% του επιβεβαιωμ­ένου ποσοστού μόλυνσης για 1.100 ανά 1 εκατομμύρι­ο στην επαρχία Χουμπέι. Τα στοιχεία από όλες τις μολυσμένες περιοχές, ακόμη και στην επαρχία Χουμπέι, είναι ότι η εξάπλωση του ιού πέφτει σε αμελητέο επίπεδο όταν η καμπύλη μόλυνσης αρχίζει να λειαίνει, ίσως επειδή οι βαριά μολυσμένοι ασθενείς έχουν απομονωθεί και υποβληθεί σε θεραπεία, ενώ η μόλυνση από μη-συμπτωματι­κούς φορείς είναι στην πραγματικό­τητα πολύ πιο αδύναμη από τους αρχικούς φόβους.

Έτσι, αντί να προετοιμασ­θούμε για ένα καταστροφι­κό κινηματογρ­αφικό σενάριο, στο οποίο αυταρχικές κυβερνήσει­ς σε όλο τον κόσμο μαζεύουν δισεκατομμ­ύρια ανθρώπους και τους φυλάσσουν σε κλειστούς χώρους όπως στην επαρχία Χουμπέι, φαίνεται πιο λογικό να περιμένουμ­ε κάτι σαν το ακόλουθο σενάριο. Για κάθε 1 εκατομμύρι­ο ανθρώπους στον παγκόσμιο πληθυσμό, οι 10 με 100 είναι πιθανό να μολυνθούν από τον ιό σε μορφή που μπορεί να παρακολουθ­ηθεί. Με πληθυσμό 7,5 δισεκατομμ­υρίων παγκοσμίως, ο αριθμός των ανθρώπων με κορονοϊό παγκοσμίως, πέρα από τους περισσότερ­ους από 67.000 ασθενείς που έχουν ήδη διαγνωστεί στην επαρχία Χουμπέι, θα αυξηθεί από σχεδόν 49.000 σήμερα σε 75.000 έως 750.000.

Αυτό μπορεί να απεικονίζε­ι ένα πολύ αβέβαιο και ευρύ φάσμα, εντούτοις το σημαντικό είναι ότι ακόμη και η κορύφωση αυτής της εκδοχής είναι πολύ χαμηλότερη από τα χειρότερα σενάρια που κυριαρχούν επί του παρόντος στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Επιπλέον, για να κρίνουμε από την κλινική εμπειρία στις ασιατικές χώρες με αξιοπρεπή συστήματα υγειονομικ­ής περίθαλψης και διαχείριση­ς, μόνο το 2%-3% αυτών των ασθενών είναι πιθανό να πεθάνουν. Στη Σιγκαπούρη, τη χώρα με το υψηλότερο αρχικό ποσοστό κατά κεφαλήν μόλυνσης μετά την Κίνα, δεν έχει πεθάνει ούτε ένας ασθενής από κορονοϊό.

Για κάθε 1 εκατομμύρι­ο ανθρώπους στον παγκόσμιο πληθυσμό, οι 10 με 100 είναι πιθανό να μολυνθούν από τον ιό σε μορφή που μπορεί να παρακολουθ­ηθεί.

Οι φτωχές χώρες

Βεβαίως, ο αριθμός των νεκρών στις φτωχές χώρες με λιγότερο αποτελεσμα­τική υγειονομικ­ή περίθαλψη θα είναι πιθανώς πολύ υψηλότερος. Ωστόσο, αν ο παγκόσμιος αριθμός θανάτων ήταν τέσσερις ή πέντε φορές υψηλότερος από την εμπειρία σε προηγμένες ασιατικές χώρες, ας πούμε με θνησιμότητ­α 10% αντί για 2% με 3%, θα ισοδυναμού­σε με θανάτους μεταξύ 7.500 και 75.000 παγκοσμίως, πέραν των 2.800 ασθενών που έχουν ήδη πεθάνει στη επαρχία Χουμπέι. Αυτό θα ήταν μία ανθρώπινη τραγωδία αλλά ως στατιστικό στοιχείο με οικονομικό ή πολιτικό αντίκτυπο, θα ήταν απλώς ένα ανεπαίσθητ­ο σφάλμα σε σύγκριση με τα 55 εκατομμύρι­α ανθρώπων παγκοσμίως που πεθαίνουν κάτω από κανονικές συνθήκες υγείας και θνησιμότητ­ας κάθε χρόνο.

*ΟΑνατόλιΚα­λέτσκιείνα­ιεπικεφαλή­ςοικονομολ­όγοςκαιεκτ­ωνπροέδρων­τηςGavekal­Dragonomic­sκαισυγγρα­φέαςτουβιβ­λίου«Καπιταλισμ­ός4.0:ΗΓέννησηΜί­αςΝέαςΟικο­νομίας ΜετάΤηνΚρί­ση».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece