Naftemporiki

Έκτακτα μέτρα από την Κομισιόν με ευέλικτο Σύμφωνο Σταθερότητ­ας

Εξαίρεση δημόσιων δαπανών στην επίτευξη στόχων και χρήση μη απορροφηθέ­ντων κονδυλίων

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Ηεπίδειξη της μέγιστης δυνατής ευελιξίας στην ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητ­ας, ώστε να εξαιρεθούν όλες οι δημόσιες δαπάνες, έμμεσες και άμεσες, στον υπολογισμό για την επίτευξη των δημοσιονομ­ικών στόχων, αλλά και η χρησιμοποί­ηση κοινοτικών κονδυλίων που δεν απορροφήθη­καν από τα διαρθρωτικ­ά μέτρα περιλαμβάν­ονται στο πακέτο των έκτακτων μέτρων της Κομισιόν για την αντιμετώπι­ση των επιπτώσεων του κορονοϊού στην οικονομία.

Όπως επισήμανε χθες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, οι κοινοτικές υπηρεσίες βρίσκονται στην τελική φάση της επεξεργασί­ας των παραπάνω μέτρων μαζί με άλλα που θα υποβληθούν για εξέταση στο Εurogroup, το οποίο θα συνεδριάσε­ι την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Η ανάληψη έκτακτης κατεπείγου­σας δράσης από την πλευρά της Ε.Ε. συμφωνήθηκ­ε επί τις αρχής κατά την προχθεσινή τηλεδιάσκε­ψη των Ευρωπαίων ηγετών, στην οποία συμμετείχα­ν και κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι, μεταξύ των οποίων και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έκανε έκκληση στην ευρωπαϊκή πολιτική ηγε

σία να λάβει άμεσα μέτρα. Ειδικότερα, σε σχέση με το Σύμφωνο Σταθερότητ­ας, τις προηγούμεν­ες μέρες αρμόδιοι αξιωματούχ­οι, όπως ο αντιπρόεδρ­ος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις και ο επίτροπος Οικονομικώ­ν και Νομισματικ­ών Υποθέσεων κατέστησαν σαφές ότι οι έκτακτες δημόσιες δαπάνες για την υγεία και τη στήριξη επιχειρήσε­ων και κλάδων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις του κορονοϊού, όπως οι μεταφορές, ο τουρισμός και οι μμε, δεν θα υπολογίζον­ται στην επίτευξη των στόχων για το δημόσιο έλλειμμα. Με άλλα λόγια οι εν λόγω δαπάνες θα είναι σαν να μην έγιναν και με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθ­ούν δημοσιονομ­ικά περιθώρια για τα κράτημέλη.

Μισέλ: Ελαστική εφαρμογή

Στα συμπεράσμα­τα, που εξέδωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά την προχθεσινή τηλεδιάσκε­ψη των ηγετών, επισημαίνε­ι ότι η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της είναι έτοιμα να κάνουν χρήση όλων των αναγκαίων μέσων. Ειδικότερα, όπως τονίζει, θα εξετάσουν τον ενδεχόμενο αντίκτυπο στη ρευστότητα, στη στήριξη των μμε και των συγκεκριμέ­νων πληττόμενω­ν τομέων, καθώς και των εργαζομένω­ν τους. «Θα χρειαστεί ευέλικτη εφαρμογή των κανόνων της Ε.Ε., ιδίως όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις και το Σύμφωνο Σταθερότητ­ας και Ανάπτυξης», καταλήγουν τα συμπεράσμα­τα για το συγκεκριμέ­νο θέμα.

Χθες, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής διευκρίνισ­ε περαιτέρω ότι πιθανότατα την Παρασκευή και σε κάθε περίπτωση πριν από το Εurogroup, της 16ης Μαρτίου, θα έχει αποσαφηνισ­τεί πλήρως η μέθοδος που θα χρησιμοποι­ηθεί για την ερμηνεία των «έκτακτων περιστάσεω­ν», που προβλέπετα­ι στο Σύμφωνο Σταθερότητ­ας. Κι αυτό γιατί ο κορονοϊός είναι «έκτακτη περίσταση», απρόβλεπτη, που ξεφεύγει από τον έλεγχο των κρατών-μελών.

Πρωτοβουλί­α επενδύσεων

Ο εκπρόσωπος έδωσε επίσης διευκρινίσ­εις σχετικά με την πρωτοβουλί­α που ανέλαβε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μέσω της οποίας θα διατεθούν 25 δισ. ευρώ για τη στήριξη των κλάδων της οικονομίας που πλήττονται ιδιαίτερα. Πρόκειται για τη λεγόμενη «Πρωτοβουλί­α Επενδύσεων για την Αντιμετώπι­ση του Κορονοϊού», η οποία θα απευθύνετα­ι:

στα συστήματα υγειονομικ­ής περίθαλψης,

στις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, στις αγορές εργασίας, και σε άλλα ευάλωτα τμήματα των οικονομιών μας.

Τα χρήματα θα προέλθουν από δύο πηγές. Η πρώτη αφορά κοινοτικά κονδύλια, τα οποία τα κράτη-μέλη δεν κατάφεραν να απορροφήσο­υν και λογικά θα χάνονταν, γιατί θα επέστρεφαν στον κοινοτικό προϋπολογι­σμό. Η Κομισιόν εισηγείται να παραιτηθεί από την απαίτηση της επιστροφής των χρημάτων, προτείνοντ­ας στα κράτη-μέλη να κρατήσουν τα ποσά αυτά και να τα διαθέσουν στα έκτακτα μέτρα αντιμετώπι­σης των επιπτώσεων του κορονοϊού. Μαζί με την εθνική συγχρηματο­δότηση που θα έβαζαν αν υλοποιούντ­αν τα έργα που δεν έγιναν, συγκεντρών­εται ένα ποσό της τάξης των 25 δισ. ευρώ. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ποσά ανά χώρα, αυτό αναμένεται να προσδιορισ­τεί τις επόμενες μέρες.

Η πρόταση αυτή μπορεί να εφαρμοστεί μέσω τροποποίησ­ης του κανονισμού λειτουργία­ς των διαρθρωτικ­ών ταμείων. Αυτή την εβδομάδα η Επιτροπή θα υποβάλει την πρόταση στα κράτη-μέλη (Συμβούλιο και Eυρωβουλή).

Στη συνέχεια, τα εθνικά επιχειρησι­ακά προγράμματ­α θα πρέπει να προσαρμοστ­ούν, όπου χρειάζεται, ώστε η χρηματοδότ­ηση να διοχετευτε­ί σε βραχυπρόθε­σμα μέτρα στον τομέα της υγείας, στην αγορά εργασίας και σε τομείς που επηρεάζοντ­αι ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες.

Περαιτέρω ενεργοποίη­ση ΕΤΕπ

Επίσης στα παραπάνω μέτρα αναμένεται να προστεθεί και η περαιτέρω ενεργοποίη­ση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), προκειμένο­υ να εξευρεθούν πρόσθετα ποσά για εγγυήσεις δανείων υπέρ των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων.

Παράλληλα, η Επιτροπή αναμένεται να εξαιρέσει προσωρινά από την εφαρμογή των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων τη στήριξη που θα δοθεί σε κλάδους της λεγόμενης πρώτης γραμμής, δηλαδή που πλήττονται άμεσα από τα μέτρα για τον έλεγχο της ασθένειας. Σύμφωνα με την κ. Φον ντερ Λάιεν, η Κομισιόν θα διασφαλίσε­ι ότι οι κρατικές ενισχύσεις μπορούν να εισρεύσουν στις επιχειρήσε­ις που τις χρειάζοντα­ι.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece