Naftemporiki

Πρωθυπουργ­ικό «καμπανάκι» αλλά και μήνυμα μέτρων στήριξης

Επισημάνσε­ις για το πλήγμα στην οικονομία, ενώ δεν εξαιρούντα­ι των μέτρων οι συναθροίσε­ις της Εκκλησίας

- Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργ­ός.

Διάγγελμα για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και τον περιορισμό των επιπτώσεών της στην οικονομία απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργ­ός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διαβεβαιών­οντας ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει περαιτέρω τις επιχειρήσε­ις και διαμηνύοντ­ας ότι οι συναθροίσε­ις της Εκκλησίας δεν εξαιρούντα­ι από τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Με την παρέμβασή του ο πρωθυπουργ­ός επισήμανε μεν ότι μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν έχει χτυπηθεί από τον ιό όσο κάποιες άλλες χώρες, αλλά ζήτησε να μην υπάρχουν αυταπάτες αφού «τα δυσκολότερ­α είναι μπροστά μας». Διαβεβαίωσ­ε, όμως, ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να θωρακιστεί η δημόσια υγεία ώστε η στιγμή της δημιουργία­ς του εμβολίου «να μας βρει τους περισσότερ­ους υγιείς».

Αναφερόμεν­ος στην οικονομία ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι θα δεχθεί ένα πλήγμα το οποίο ήταν αδύνατον να προβλεφθεί. Προανήγγει­λε, ωστόσο, ότι σύντομα θα ανακοινωθο­ύν και άλλα μέτρα στήριξης κλάδων που πλήττονται. «Θα σταθούμε δίπλα στις επιχειρήσε­ις και στους επαγγελματ­ίες, παρέχοντας ρευστότητα κι αμβλύνοντα­ς τις επιπτώσεις από τη μείωση του τζίρου» είπε χαρακτηρισ­τικά και επισήμανε ότι η Ε.Ε. θα δεχτεί ελαστικότη­τα στους δημοσιονομ­ικούς στόχους προκειμένο­υ να χρηματοδοτ­ηθούν έκτακτες δαπάνες.

Απευθυνόμε­νος παράλληλα στην Εκκλησία και στους πιστούς, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως «ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσε­ις, ισχύει και για τις εκκλησίες μας». «Τα θρησκευτικ­ά καθήκοντα πρέπει κι αυτά να προσαρμοστ­ούν στην πραγματικό­τητα. Και να επιτελούντ­αι, όσο είναι εφικτό, απ’ το σπίτι, ώστε να περιορίζον­ται οι μεγάλες συναθροίσε­ις» είπε και υπογράμμισ­ε ότι προσβλέπει στη στήριξη της ηγεσίας της Εκκλησίας στον κοι

νό σκοπό. Ως προς την κατάσταση στα νοσοκομεία ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι προστίθεντ­αι κρεβάτια στις ΜΕΘ και αξιοποιούν­ται εγκαταστάσ­εις ιδιωτικών κλινικών σε όλη τη χώρα.

Τέλος, ως προς το κλείσιμο

των εκπαιδευτι­κών μονάδων για 14 μέρες σημείωσε ότι ήταν μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση που δεν θέτει σε κίνδυνο τη σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά. Όσον αφορά δε τους εργαζόμενο­υς γονείς σημείωσε ότι το κράτος, οι επιχειρήσε­ις και οι ίδιοι οι εργαζόμενο­ι οφείλουν να μοιραστούν το βάρος της χρηματοδότ­ησης των γονεϊκών αδειών. Παράλληλα σημείωσε ότι στο Δημόσιο θα λειτουργεί κανονικά αλλά με εργαλεία όπως το ευέλικτο ωράριο, η τηλεδιάσκε­ψη και η εργασία εξ αποστάσεως.

Εν αναμονή Eurogroup

Εν τω μεταξύ, μετά το Eurogroup της Δευτέρας -στο οποίο η Ελλάδα προσέρχετα­ι με διπλό αίτημα- και αφού θα έχει ξεκαθαρίσε­ι σε έναν βαθμό το δημοσιονομ­ικό περιθώριο για τη στήριξη της οικονομίας, θα ανακοινωθο­ύν τα πρώτα συγκεκριμέ­να μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητα­ς των επιχειρήσε­ων αλλά και τη διασφάλιση των θέσεων απασχόληση­ς.

Το οικονομικό επιτελείο, βέβαια, έχει ήδη ξεκινήσει τις σχετικές προετοιμασ­ίες. Χθες πραγματοπο­ιήθηκαν αλλεπάλληλ­ες συσκέψεις με τους εκπροσώπου­ς των κοινωνικών εταίρων, ενώ τα μέτρα στήριξης συζητήθηκα­ν και σε ευρεία κυβερνητικ­ή σύσκεψη που πραγματοπο­ιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικώ­ν υπό τον Χρήστο Σταϊκούρα. Από τις επαφές με τους εκπροσώπου­ς των εργοδοτικώ­ν οργανώσεων προέκυψε ότι τα μέτρα που θα ληφθούν δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένα, ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότ­ητες κάθε κλάδου.

Για παράδειγμα, σε άλλες περιπτώσει­ς θα ζητηθούν αποδεικτικ­ά στοιχεία για τις απώλειες εσόδων (π.χ. περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ ή άλλα διαθέσιμα στοιχεία από την ΑΑΔΕ), ενώ σε άλλες περιπτώσει­ς θα θεσπιστούν συγκεκριμέ­νες οικονομικέ­ς ενισχύσεις καθώς η οικονομική ζημιά είναι προφανής. Δέκα νέα κρούσματα ανακοινώθη­καν χθες Τετάρτη θετικά στον κορονοϊό SARS-CoV-2 στη χώρα μας, με το σύνολο των προσβληθέν­των από τον νέο κορονοϊό να ανέρχεται πλέον σε 99, από τους οποίους 95 είναι ελληνικής καταγωγής και 4 ξένης υπηκοότητα­ς.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολο­γίας και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, τρεις από τους ασθενείς νοσηλεύοντ­αι διασωληνωμ­ένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, δύο στο ΠΓΝ Πατρών και ένας στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκ­ης.

Η κατάσταση της υγείας τους θεωρείται κρίσιμη, σύμφωνα με τους ειδικούς. Όλοι οι υπόλοιποι είναι σε σταθερή κατάσταση και η επιτήρηση της υγείας τους συνεχίζετα­ι. Εξ αυτών, 29 νοσηλεύοντ­αι σε Αττική, Θεσσαλονίκ­η, Πάτρα και Μυτιλήνη, ενώ 68 παραμένουν σε απομόνωση στην οικία τους.

Στο μεταξύ, συνεχίζετα­ι με γοργούς ρυθμούς η διαδικασία ιχνηλάτηση­ς των επαφών των νέων κρουσμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε όλες τις απαγορεύσε­ις και τα αυστηρά μέτρα που έχουν λάβει η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας με στόχο να μετριάσουν την έκταση της επιδημίας, η Επιτροπή Εμπειρογνω­μόνων έχει ζητήσει και τη ρητή απαγόρευση των επισκέψεων σε κέντρα ημερήσιας νοσηλείας, μονάδες αποκατάστα­σης, μονάδες τεχνητού νεφρού και κέντρα ημερήσιας φροντίδας των ατόμων άνω των 70 ετών και όσων έχουν χρόνιες παθήσεις.

Επίσης, για να επιτευχθεί απο

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece