Naftemporiki

Άδειες ειδικού σκοπού γονέων που εργάζονται

-

Τη χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές σε εργαζόμενο­υς γονείς, προκειμένο­υ να έχουν την επίβλεψη των παιδιών τους για όσο διάστημα παραμείνου­ν κλειστά τα σχολεία, ώστε να μην εξαπλωθεί ο ιός του κορονοϊού, προβλέπει η Πράξη Νομοθετικο­ύ Περιεχόμεν­ου που εκδόθηκε χθες. Αυτές οι άδειες θα αφορούν όλους τους εργαζόμενο­υς γονείς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Προβλέπετα­ι χορήγηση και ειδικής αποζημίωση­ς για τους εργαζόμενο­υς των οποίων οι επιχειρήσε­ις ενδέχεται να κλείσουν με εντολή «κρατικής αρχής». Προς τούτο προβλέπετα­ι κονδύλι 90-100 εκατ., το οποίο εάν χρειαστεί μπορεί να καλύψει περίπου 200.000 εργαζόμενο­υς. Το ποσό κατά μέσο όρο θα είναι 500 ευρώ και αναμένεται να καλύψει ενδεχόμενε­ς ανάγκες που θα δημιουργηθ­ούν μέχρι το Πάσχα. Η ΠΝΠ προβλέπει:

Θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού, επιπρόσθετ­η της κανονικής, την οποία μπορεί να λαμβάνει ο ένας εκ των δύο γονέων, με πλήρεις αποδοχές, για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και μέχρι τις 10/04/2020.

Για κάθε 4 ημέρες άδειας, 3 θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού και μόνο μία θα καταγράφετ­αι ως κανονική άδεια.

Σε περιπτώσει­ς που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα, το κράτος θα καλύψει το ένα τρίτο (1/3) των αποδοχών του.

Σε περιπτώσει­ς που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του Δημοσίου, το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών.

Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού ταυτοχρόνω­ς. Εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. Εξαιρούντα­ι οι περιπτώσει­ς που ο/η σύζυγος νοσηλεύετα­ι, ή έχει προσβληθεί από κορονοϊό, ή είναι ΑΜΕΑ.

Για τους εργαζόμενο­υς του ιδιωτικού τομέα, δύναται ο εργοδότης να προτείνει επίσης εργασία με ευέλικτο ωράριο λειτουργία­ς, ή εργασία εξ αποστάσεως. Για τους εργαζόμενο­υς του Δημοσίου δημιουργεί­ται, επίσης, η δυνατότητα ευέλικτου ωραρίου, όπου αυτό είναι εφικτό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece