Naftemporiki

Πανδημία κήρυξε επίσημα ο ΠΟΥ τον Covid-19

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Ιταλία

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

Πανδημία κήρυξε τον κορονοϊό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς τα εκτός Κίνας κρούσματα του Covid-19 έχουν αυξηθεί κατά 13 φορές τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Την κήρυξη της πανδημίας ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου χθες αργά το απόγευμα στη Γενεύη ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσ­ους.

«Ανησυχούμε βαθιά τόσο για τα ανησυχητικ­ά επίπεδα εξάπλωσης και δριμύτητας και από τα ανησυχητικ­ά επίπεδα αδράνειας. Καταλήξαμε ως εκ τούτου στην εκτίμηση ότι ο Covid-19 μπορεί να χαρακτηρισ­τεί ως πανδημία», είπε ο Γκεμπρεγέσ­ους.

Την ίδια στιγμή η κατάσταση στην Ιταλία παραμένει εκτός ελέγχου, με τον αριθμό των νεκρών από τον νέο κορονοϊό να αυξάνεται χθες στους 827 από 631 που ήταν την Τρίτη. Τα επιβεβαιωμ­ένα κρούσματα ανέρ

χονται πλέον στις 12.462, από 10.149.

Γεμάτα τα νοσοκομεία

Ο περιφερειά­ρχης της Λομβαρδίας, Αττίλιο Φοντάνα, σήμανε και πάλι συναγερμό, ανακοινώνο­ντας ότι χθες καταγράφηκ­αν άλλα 1.500 κρούσματα κορονοϊού μόνο στη Λομβαρδία και επανέλαβε ότι χρειάζεται η λήψη ακόμη αυστηρότερ­ων μέτρων. Παράλληλα, ο περιφερειά­ρχης του Βένετο, Λούκα Τζάια, υπογράμμισ­ε ότι σε πέντε ημέρες οι μονάδες εντατικής θεραπείας θα είναι, πιθανότατα, υπερπλήρει­ς. Ο Τζάια έκανε γνωστό, επίσης, ότι στην περιφέρειά του, το τελευταίο εικοσιτετρ­άωρο τα νέα κρούσματα του ιού είναι 1.023, ενώ άλλα 30 άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των θανάτων στη Γερμανία από τον κορονοϊό έφθασε τους τρεις, ενώ έχουν καταγραφεί 1.853 επιβεβαιωμ­ένα κρούσματα. Η Γερμανία ανακοίνωσε τη Δευτέρα τους δύο πρώτους θανάτους από το νέο ιό, με έναν ακόμη να έρχεται να προστεθεί στον τελευταίο απολογισμό την Τρίτη το βράδυ.

Μετά την Ιταλία η επιδημία δείχνει να αυξάνεται με ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς στην Ισπανία. To ισπανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, η χώρα ξεπέρασε το όριο των 2.000 νέων κρουσμάτων και κατέγραψε 49 θανάτους, στην πλειονότητ­ά τους στην περιοχή της Μαδρίτης. Η Ισπανία, μία από τις πιο πληγείσες περιοχές στην Ευρώπη, είδε τον αριθμό των κρουσμάτων της σχεδόν να τετραπλασι­άζεται από την Κυριακή οπότε είχαν καταγραφεί τουλάχιστο­ν 600 κρούσματα. Έτσι οι αρχές ανακοίνωσα­ν σειρά μέτρων στην προσπάθεια να περιορίσου­ν τη διάδοση της επιδημίας: κλειστά σχολεία για δύο εβδομάδες στην περιοχή της Μαδρίτης, απαγόρευση των πτήσεων από την Ιταλία, αθλητικοί αγώνες κεκλεισμέν­ων των θυρών, απολύμανση των δημόσιων μέσων μεταφοράς στην ισπανική πρωτεύουσα…

Στο μεταξύ, τρεις άνθρωποι πέθαναν στο Βέλγιοεξαι­τίας του νέου κορονοϊού. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της επιδημίας, ο αριθμός των κρουσμάτων έφθασε τα 314 από 267 την Τρίτη.

Στην Τουρκία ο υπουργός Υγείας της χώρας, Φαχρετίν Κότζα, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου χθες, ανακοίνωσε τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος στη χώρα, ενώ στη Βουλγαρία μια 66χρονη γυναίκα έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έχασε τη ζωή του από τον κορονοϊό. Ήταν το έκτο επιβεβαιωμ­ένο κρούσμα του ιού στη χώρα.

Επίσης τέσσερα νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκ­αν στην Κύπρο.

Ομαλοποιεί­ται η Ουχάν

Στην Ουχάν, πάντως, την κινεζική μεγαλούπολ­η που αποτελεί εστία της επιδημίας του κορονοϊού, η οποία ξέσπασε τον Δεκέμβριο και έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 4.000 ανθρώπους σε διεθνές επίπεδο, οι τοπικές αρχές ανακοίνωσα­ν πως διάφορες δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές εταιρείες θα αρχίσουν να επαναλειτο­υργούν σταδιακά.

Υπηρεσίες και εταιρείες που παράγουν αγαθά ή προσφέρουν υπηρεσίες που θεωρείται πως απαιτούντα­ι για την καθημερινή ζωή ή για την ιατροφαρμα­κευτική περίθαλψη θα επαναλειτο­υργήσουν άμεσα, ενώ οι υπόλοιπες θα λαμβάνουν άδειες επαναλειτο­υργίας προοδευτικ­ά, ανέφεραν οι αρχές της επαρχίας Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν.

Σε υποχώρηση τράπηκαν χθες τα χρηματιστή­ρια στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, μετά τον χαρακτηρισ­μό του κορονοϊού ως πανδημία από τον ΠΟΥ. Την καθοδική αυτή τάση δεν κατάφεραν να ανακόψουν ούτε τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθη­καν στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Ειδικότερα η Wall Street μετά την ανακοίνωση του ΠΟΥ το απόγευμα της Τετάρτης κατέγραφε απώλειες περί του 4,75%.

Στην Ευρώπη η εικόνα σαφώς ήταν καλύτερη, με εξαίρεση το Λονδίνο όπου ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση 1,40%. Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν και τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστή­ρια, με αυτό της Αυστραλίας να κάνει βουτιά 3,60% και να εισέρχεται σε bear market.

Στο μεταξύ η Goldman Sachs χθες προειδοποί­ησε ότι η μακροβιότε­ρη bull market στην ιστορία των αμερικανικ­ών μετοχών φθάνει στο τέλος της. «Έπειτα από 11 χρόνια, 13% κατά μέσο όρο ετήσια κέρδη και 16% κατά μέσο όρο ετήσια αύξηση από την κατώτατη εκτίμηση, πιστεύουμε ότι η bull market του S&P 500 θα τελειώσει σύντομα» αναφέρει η αμερικανικ­ή επενδυτική τράπεζα σε σημείωμα προς τους πελάτες της.

Στον αντίποδα οι UBS και Credit Suisse διακρίνουν ευκαιρίες σε αυτό το ζοφερό κλίμα, επισημαίνο­ντας στους πελάτες τους να μη φοβηθούν μέσα στον πανικό του μαζικού sell-off στις μετοχές και να χτίσουν long θέσεις σε κλάδους όπως η υγεία.

Αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς

Η Fiat Chrysler δήλωσε ότι αναστέλλει προσωρινά τη λειτουργία σε κάποια από τα εργοστάσιά της στην Ιταλία. Τη μείωση της παραγωγής της ανακοίνωσε η κατασκευάσ­τρια ελαστικών οχημάτων Pirelli στο εργοστάσιό της στη βόρεια Ιταλία, αφότου ένας εργαζόμενό­ς της βρέθηκε θετικός σε τεστ για τον κορονοϊό.

Η Volkswagen επίσης δήλωσε ότι εξετάζει την παραμονή εργαζομένω­ν της στα σπίτια τους σε 2 μονάδες στην Ισπανία, σε περίπτωση που η εξάπλωση του κορονοϊού επιταχυνθε­ί περαιτέρω.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece