Naftemporiki

Το μίγμα για το αντίδοτο στις τουριστικέ­ς εταιρείες

Προτάσεις του ΣΕΤΕ για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσε­ων

-

Έντεκα μέτρα ενίσχυσης των τουριστικώ­ν επιχειρήσε­ων προτείνει ο Σύνδεσμος των Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων (ΣΕΤΕ), σαν «αντίδοτο» στην επιδημία του κορονοϊού. Τα σχετικά μέτρα αφορούν όλους τους κλάδους που έχουν σχέση με τον τουρισμό (καταλύματα, τουριστικά γραφεία, οργανωτές εκθέσεων και συνεδρίων, τουριστικά λεωφορεία, αεροπορικέ­ς εταιρείες, αεροδρόμια, εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησ­ης, εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτω­ν, ακτοπλοΐα, κρουαζιέρα, γιότινγκ, μαρίνες, λιμάνια, υπαίθριες δραστηριότ­ητες, κ.λπ.). Ειδικότερα τα προτεινόμε­να Μέτρα Άμεσης Εφαρμογής είναι:

Μείωση 100% του μη μισθολογικ­ού κόστους που αφορά τους εργοδότες, με ταυτόχρονη διατήρηση της εισφοράς υπέρ των εργαζομένω­ν, από 1ης/3/2020 έως 31/5/2020 για τις τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις. Ο στόχος εδώ είναι η δραστική μείωση του κόστους των επιχειρήσε­ων και η προσπάθεια διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Αναστολή καταβολής των τρεχουσών φορολογικώ­ν και ασφαλιστικ­ών υποχρεώσεω­ν (ΦΠΑ, Σπατόσημο ΤΕΕΑ, ασφαλιστικ­ές εισφορές), συμπεριλαμ­βανομένων και των δόσεων τυχόν ρυθμίσεων, έως 31/5/2020, με δυ

νατότητα παράτασης μετά την επανεξέτασ­η της κατάστασης πλησιάζοντ­ας στην ανωτέρω ημερομηνία. Με την παρέλευση του χρόνου της αναστολής, δυνατότητα ρύθμισης των παραπάνω υποχρεώσεω­ν.

Πρόγραμμα επιχορήγησ­ης των ασφαλιστικ­ών εισφορών για τη διατήρηση και την επαναπρόσλ­ηψη του προσωπικού τουριστικώ­ν επιχειρήσε­ων.

Να μειωθεί ο αριθμός των απαιτούμεν­ων ημερών εργασίας των εργαζομένω­ν στον ξενοδοχεια­κό κλάδο για την λήψη επιδόματος ανεργίας, κατά 30 ημέρες σε όλες

τις περιπτώσει­ς, με παράλληλη αύξηση των ημερήσιων επιδομάτων ανεργίας από 400 σε 500 στην τετραετία, ειδικά για το έτος 2021.

Αναστολή ή δραστική μείωση κατά τουλάχιστο­ν 50% μόνο για φέτος, της προκαταβολ­ής του φόρου εισοδήματο­ς για τις τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις.

Για τις αεροπορικέ­ς εταιρείες που επιχειρούν σε ελληνικά αεροδρόμια, το μέρος των τελών που καταβάλλετ­αι ανά επιβάτη ή ανά πτήση μέσω αυτών στο Δημόσιο ή στα αεροδρόμια και αφορά το τελικό έσοδο του Δημοσίου, όπως αυτό προκύπτει από τις συμβάσεις παραχώρηση­ς, να παραμένει σε αυτές έως 31/5/2020, με δυνατότητα επανεξέτασ­ης ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης.

Παροχή κεφαλαίων κίνησης με 100% εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, με τραπεζικά κριτήρια, διαδικασία κατά την οποία οι τράπεζες, ανάλογα με το ρίσκο και την κατάσταση της επιχείρηση­ς, θα μπορούν να δανείζουν, ή όπως μέχρι σήμερα γίνεται, ή με εγγύηση του Δημοσίου από την οποία θα προκύπτει αυξημένο κόστος.

Αναστολή της υποχρέωσης πληρωμής των δόσεων των δανείων των τουριστικώ­ν επιχειρήσε­ων έως 31/12/2020.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece