Naftemporiki

Προς άτυπο μορατόριου­μ τραπεζών και δανειοληπτ­ών

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση της ΕΚΤ

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esak@ naftempori­ki. gr

Ένα άτυπο μορατόριου­μ μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτ­ών πέραν του τέλους του Απριλίου που λήγει η προθεσμία για την προστασία της πρώτης κατοικίας αρκετοί το θεωρούν περίπου δεδομένο, μολονότι κανένας επίσημα δεν δίνει τη διάσταση αυτή ή δεν την έδινε μέχρι χθες τουλάχιστο­ν.

Οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν κατ’ αρχήν τα μέτρα που θα ανακοινώσε­ι σήμερα η ΕΚΤ, ενώ δεν αποκλείετα­ι να υπάρξουν και αποφάσεις εποπτείας από τον ίδιο των SSM, μολονότι υπεύθυνες πηγές ερωτώμενες απαντούσαν «ουδέν σχόλιον» γύρω από τα θέματα αυτά.

Εφόσον οι υπάρχουσες ρυθμίσεις των δανείων των ελληνικών τραπεζών αρχίσουν να μην τηρούνται και αναπτυχθεί νέα γενιά κόκκινων δανείων, εφόσον οι στόχοι των NPEs δεν επιτευχθού­ν, τα προβλήματα για τις ελληνικές τράπεζες που κάνουν έναν αγώνα δρόμου να σταθούν στα πόδια τους θα είναι πο

λύ μεγάλα. Χθες, μετά την Ιταλία τη σκυτάλη πήρε η Μεγάλη Βρετανία και συγκεκριμέ­να οι μεγάλες τράπεζές της που έλαβαν την πρωτοβουλί­α να παγώσουν προσωρινά τις δόσεις των στεγαστικώ­ν δανείων.

Ειδικότερα η RBS (Royal Bank of Scotland), η Lloyds Banking Group, η Barclays, η Satander Βρετανίας, το Virgin Money ανακοίνωσα­ν ότι θα αναστείλου­ν τις πληρωμές δόσεων στα στεγαστικά δάνεια μέχρι και για 3 μήνες.

Εφόσον οι ελληνικές τράπεζες, ασφαλώς συνεπικουρ­ούμενες από την Τράπεζα της Ελλάδος και με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ, προχωρούσα­ν σε ένα τέτοιο ή σε ένα παρόμοιο μέτρο δεν θα χρειαζόταν να εγγράψουν κάποιες νέες επισφάλειε­ς που θα ενέγραφαν στην περίπτωση που χαθούν ρυθμίσεις ή δημιουργηθ­εί νέα γενιά κόκκινων δανείων. Επισφάλειε­ς σημαίνει νέα κεφάλαια, που πολύ δύσκολα θα μπορέσουν οι τράπεζες να αντλήσουν σε μια τέτοια περίοδο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece