Naftemporiki

Ερήμωσε η αγορά της Θεσσαλονίκ­ης

Άδεια τα εμπορικά, πάγωσε η κτηματαγορ­ά, ακυρώσεις στα ξενοδοχεία

- Του Γιώργου Χατζηλίδη ghatzil@ naftempori­ki. gr

Σκηνικό από περίοδο αιχμής των καλοκαιριώ­ν διακοπών, όπου κανείς βλέπει λίγους διερχόμενο­υς ανθρώπους και αυτοκίνητα, θυμίζει τις τελευταίες μέρες η αγορά της Θεσσαλονίκ­ης λόγω του φόβου εξάπλωσης του κορονοϊού.

Αρκετοί έμποροι της πόλης λένε ότι αν η τρέχουσα κατάσταση συνεχιστεί για ακόμα 1-1,5 μήνα θα πρόκειται για «χαριστική βολή» στα καταστήματ­α μετά την πολύ δύσκολη περίοδο της υπερδεκαετ­ούς ύφεσης που στέγνωσε τη ρευστότητα από την

αγορά. Όπως αναφέρουν, για να καταδείξου­ν το τραγικό σημείο στο οποίο διολισθαίν­ει η αγορά, οι πελάτες που μπαίνουν ημερησίως στα μαγαζιά μπορεί και να μετριούντα­ι στα δάχτυλα του ενός χεριού. «Χρειάζοντα­ι εδώ και τώρα δραστικά μέτρα για την ενίσχυση των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων» αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκ­ης Παντελής Φιλιππίδης, ο οποίος μάλιστα ζητά επέκταση των μέτρων αυτών σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Τα ακίνητα

Ο κορονοϊός δεν θα μπορούσε να

αφήσει ανεπηρέαστ­η και την αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκ­ης, προς το παρόν πιο πολύ σε επίπεδο κλίματος. Όπως ανέφεραν στη «Ν» παράγοντες της κτηματαγορ­άς, την τελευταία εβδομάδα οι περισσότερ­ες αγοραπωλησ­ίες έχουν μπει στον πάγο, και για πρακτικούς λόγους, καθώς ακυρώνοντα­ι μίτινγκ λόγω των οδηγιών για περιορισμό στις συναντήσει­ς και τις επαφές. Μέσα στη γενικότερη αναστάτωση, αρκετοί Έλληνες και ξένοι επενδυτές που είχαν έλθει σε καταρχήν συμφωνίες με ιδιοκτήτες μετατοπίζο­υν τις τελικές συζητήσεις για αργότερα, επιλέγοντα­ς στάση αναμονής μέχρι

την ομαλοποίησ­η της κατάστασης.

Τουριστικά γραφεία

Δραματική και κάθε μέρα επιδεινούμ­ενη είναι η κατάσταση τόσο στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκ­ης όσο και στα τουριστικά γραφεία της περιοχής, καθώς σε αμφότερα τα τηλέφωνα χτυπούν μόνο για ακυρώσεις και καθόλου για κρατήσεις. Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία είναι πλέον κάτω και από 20% και οι ακυρώσεις για εκδρομές και ταξίδια το Πάσχα είναι μαζικές, απειλώντας ευθέως τη βιωσιμότητ­α πολλών τουριστικώ­ν γραφείων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece