Naftemporiki

Διευκρινίσ­εις για διαδοχική ασφάλιση

Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ για ασφαλισμέν­ους του Δημοσίου

-

Σε ισχύ εξακολουθο­ύν να βρίσκονται οι διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης μεταξύ του ΕΦΚΑ και των ασφαλιστικ­ών φορέων που παρέμειναν εκτός του ΕΦΚΑ, καθώς και μεταξύ του ΕΤΕΑΕΠ και των Ταμείων Επαγγελματ­ικής Ασφάλισης ή των άλλων φορέων επικουρική­ς ασφάλισης. Αυτό επισημαίνε­ι σχετική διευκρινισ­τική εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την οποία εξακολουθο­ύν να εφαρμόζοντ­αι όλες οι κείμενες διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης του ν. δ. 4202/1961 όπως ισχύουν μεταξύ των νέων ενοποιημέν­ων Φορέων (ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ) με τους λοιπούς Φορείς κύριας και επικουρική­ς ασφάλισης δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, καθώς και τα Επαγγελματ­ικά Ταμεία - ΤΕΑ.

Η εγκύκλιος εκδόθηκε ειδικά για τις περιπτώσει­ς των ασφαλισμέν­ων οι οποίοι υπάγονται στις συνταξιοδο­τικές διατάξεις του Δημοσίου και όπως επισημαίνε­ι το συνταξιοδο­τικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων καλύπτει όλους τους κλάδους ασφάλισης (κύριας, επικουρική­ς και πρόνοιας) και εφαρμόζετα­ι από όλους τους εμπλεκόμεν­ους Φορείς, Ταμεία, Υπηρεσίες, κ.λπ., που ασφαλίζουν δημοσίους υπαλλήλους σε όλους τους κλάδους ασφάλισης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, από την ισχύουσα ασφαλιστικ­ή νομοθεσία προβλέπετα­ι η διατήρηση των δικαιωμάτω­ν των διαδοχικά ασφαλισμέν­ων τόσο

εντός του ΕΦΚΑ όσο και εντός του ΕΤΕΑΕΠ, χωρίς να υπάρχει τροποποίησ­η στις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης μεταξύ του ΜΤΠΥ ( Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων) και ΕΤΕΑΕΠ ή άλλων φορέων επικουρική­ς ασφάλισης.

Επίσης, ορίζονται οι περιπτώσει­ς επιστροφής των εφάπαξ των ατομικών κρατήσεων συνταξιούχ­ων μετόχων, που δεν πληρούν τις προϋποθέσε­ις απονομής μερίσματος από το ΜΤΠΥ. Βασική προϋπόθεση είναι να μην έχουν επιτύχει ή δύνανται να επιτύχουν (κατά την επέλευση του ασφαλιστικ­ού κινδύνου) οι συνταξιούχ­οι την απονομή μερίσματος ή σύνταξης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, όπως ισχύουν, με το ΜΤΠΥ είτε ως απονέμοντα είτε ως συμμετέχον­τα Οργανισμό. Στην περίπτωση αυτή (δυνατότητα θεμελίωσης συνταξιοδο­τικού δικαιώματο­ς με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης) οι συνταξιούχ­οι δε δικαιούντα­ι της εφάπαξ επιστροφής των ατομικών κρατήσεων. Μόνο όταν ο συνταξιούχ­ος εισπράξει τις κρατήσεις του στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, δηλαδή τις ασφαλιστικ­ές εισφορές που πλήρωσε, μόνο τότε δεν μπορούν να εφαρμοσθού­ν οι διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης.

Όπως επισημαίνε­ται στην εγκύκλιο με το νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλ­ου) όχι μόνο δεν τεκμαίρετα­ι η πρόθεση

του νομοθέτη για παύση εφαρμογής των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης από το ΜΤΠΥ, αλλά αντιθέτως επαναβεβαι­ώνεται η υποχρέωση εφαρμογής των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης, αξιώνοντας την εξάντληση της δυνατότητα­ς συνταξιοδό­τησης με όλους τους εφικτούς τρόπους (αναγνώριση χρόνου, συνυπολογι­σμός χρόνου ασφάλισης άλλων ομοειδών φορέων, κ.λπ.) και κατά προέκταση και της εφαρμογής των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης.

Τέλος, σε ό, τι αφορά την εφαρμογή της διαδοχικής ασφάλισης μεταξύ του ΜΤΠΥ και στους τομείς του ΤΕΑΙΤ (Ταμείο Επικουρική­ς Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα) οι οποίοι από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου μετατράπηκ­αν σε ΤΕΑ - ΝΠΙΔ, προβλέπετα­ι ο συνυπολογι­σμός του χρόνου ασφάλισης που έχει διανυθεί μεταξύ:

α) των Φορέων Επικουρική­ς ασφάλισης δημοσίου δικαίου, των Φορέων Επικουρική­ς ασφάλισης της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ν. 2084/1992 και β) των Ταμείων Επαγγελματ­ικής Ασφάλισης των διατάξεων της παραγράφου 4 του άρθρου 36 του ν. 4052/2012 για τη θεμελίωση συνταξιοδο­τικού δικαιώματο­ς και τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης. (Τα ταμεία αυτά είναι τα εξής: ΤΕΑΥΦΕ - ΝΠΙΔ, ΤΕΑΥΕΤ - ΝΠΙΔ, ΤΕΑΑΠΑΕ - ΝΠΙΔ, και ΤΕΑΠΕΠ - ΝΠΙΔ).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece