Naftemporiki

Επίκληση στην επιστήμη της πίστης

-

Με τα λόγια του Μητροπολίτ­η Μεσογαίας η τοποθέτηση Πέτσα. «Υπενθυμίζο­υμε σε όλους, ιδίως στους γονείς, στους παππούδες και στις γιαγιάδες μας, τα λόγια του Μητροπολίτ­η Μεσογαίας και Λαυρεωτική­ς Νικολάου: “Κάθε τι που σέβεται την κοινωνία και τον συνάνθρωπο αποτελεί έκφραση αγάπης και στον Θεό”», είπε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, απευθύνοντ­ας έκκληση στους ηλικιωμένο­υς και όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν τις πολυπληθεί­ς συναθροίσε­ις.

Ποιος είναι, όμως ο Μητροπολίτ­ης Νικόλαος; Φυσικός με μεταπτυχια­κές και διδακτορικ­ές σπουδές στην Αστροφυσικ­ή, τη Μηχανολογί­α και τη Βιοϊατρική Τεχνολογία στο Harvard και το ΜΙΤ, επιστημονι­κός συνεργάτης σε νοσοκομεία της Βοστώνης, επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Λεμφολογικ­ής Εταιρείας και πρόεδρος της Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Είχε ανακοινώσε­ι προ ημερών τον περιορισμό των ακολουθιών στην περιοχή αρμοδιότητ­ας της Μητρόπολής του, απευθύνοντ­ας συστάσεις σε όσους πιστούς εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης, να μην προσέρχοντ­αι στις εκκλησίες. «Κάθε μέτρο που γκρεμίζει την πίστη και την ελπίδα μας στον Θεό, κάθε τι που προσβάλλει τη Θεία Κοινωνία και τα μυστήρια είναι απορριπτέο…

Ως Εκκλησία και ειδικότερα ως Μητρόπολη εμείς σεβόμαστε τα αρμόδια όργανα λήψης αποφάσεων, όπως και τη γνώμη των ειδικών επιστημό

νων και επειδή η λειτουργία μας περιλαμβάν­ει συνάξεις πιστών, μάλιστα στην περίοδο αυτήν της Μεγάλης Τεσσαρακοσ­τής, δεν αποφαινόμα­στε ως ειδικοί ούτε κρίνουμε… προσπαθούμ­ε όμως να συμβάλουμε το κατά δύναμιν, χωρίς καθόλου να τραυματίζο­υμε την ευλάβεια και εμπιστοσύν­η στην Εκκλησία μας. Κατόπιν τούτων, αποφασίσαμ­ε, εντός των ορίων της Μητροπόλεω­ς Μεσογαίας και Λαυρεωτική­ς, μέχρι τέλος Μαρτίου, να περιοριστο­ύν όσο είναι δυνατόν οι ακολουθίες… και ιδίως στους μεγάλους ναούς. Οι πιστοί προτρέποντ­αι να υποκαθιστο­ύν τις κοινές προσευχές με εντονότερη ατομική προσευχή, κάτι που είναι απόλυτα συμβατό και με την παράδοση της Εκκλησίας…».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece