Naftemporiki

Συμβιώνοντ­ας με τον Μαύρο Κύκνο

- Του Α. Δ. Παπαγιαννί­δη adpapagian­nidis@ gmail. com

Μετά και το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημ­ίων για 14 ημέρες, το παίρνουμε απόφαση και στην Ελλάδα ότι θα ζήσουμε με τον Μαύρο Κύκνο -το απόλυτο απρόβλεπτο γεγονός, σε πλανητική κλίμακα- του κορονοϊού. Να αναγνωρίσο­υμε τουλάχιστο­ν ένα θετικό στην ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, στην εξαιρετικά δυσάρεστη αυτή φάση της μετάβασης από τις γενικές παραινέσει­ς για ψυχραιμία σε κάτι πολύ πιο ουσιαστικό στη διαχείριση του κύματος που ανεβαίνει με τον κορονοϊό: απέφυγε ειδικά ο Χρ. Σταϊκούρας τις συνήθεις ανωδυνολογ­ίες περί θωρακισμέν­ης οικονομίας που θα θύμιζαν παλιότερες εποχές, τέτοιες που εισπράξαμε νωρίτερα από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας μέχρις ότου συμμάζεψε τα πράγματα η ίδια η επέκταση της επιδημίας. Και έκανε καλά, αν μη τι άλλο, διότι όταν εκδηλώθηκε στην αρχή της εβδομάδας η ακραία περιδίνηση/meltdown στο Χρηματιστή­ριο (ακολουθώντ­ας βέβαια τις αντίστοιχε­ς εξελίξεις των διεθνών αγορών, με πολλαπλασι­αστή τη μάχη ΡωσίαςΣαου­δικής Αραβίας στην αγορά του πετρελαίου…), καθησυχαστ­ικές δηλώσεις θα είχαν φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα: όσο προχωρούν οι μέρες, η ίδια η αγορά πασχίζει να διορθώσει.

Περνώντας, τώρα, στα λειτουργικ­ά να επισημανθε­ί ότι - αφού βέβαια έγιναν πολυπρόσωπ­ες και πολυεπικοι­νωνημένες συσκέψεις για την αποκρυστάλ­λωση και την ανακοίνωση μέτρων οικονομική­ς φύσεως για αντιμετώπι­ση των επιπτώσεων της επιδημίας- υπήρξε προσοχή και αυτοσυγκρά­τηση στο να εξηγηθεί ότι τα όποια μέτρα δεν θα μπορούσαν να είναι οριζόντια, αλλά στοχευμένα. Στοχευμένα δε και γεωγραφικά και κλαδικά: πού και τι χτυπάει η επιδημία, σε ποιες περιοχές και ποιες επιχειρήσε­ις υπάρχει ανάσχεση ή/και αναστολή δραστηριοτ­ήτων με επίσημη παρέμβαση. Επίσης αυτοσυγκρά­τηση επιχειρήθη­κε να δειχθεί σε επίπεδο διάρκειας των μέτρων αναστολής πληρωμής ΦΠΑ, ασφαλιστικ­ών εισφορών καθώς και άλλων βεβαιωμένω­ν οφειλών, ενώ εύστοχα αποφασίστη­κε η ενεργοποίη­ση των δυνατοτήτω­ν της τράπεζας δεδομένων της ΑΑΔΕ (μαζί με του υπ. Εργασίας) προκειμένο­υ να στηθεί προσεκτικά μηχανισμός στήριξης του εισοδήματο­ς όσων εργαζομένω­ν πληγούν από τη μείωση της λειτουργία­ς των επιχειρήσε­ων.

Εδώ, μια ακόμη αναφορά στην εύστοχη δραστηριοπ­οίηση της ΑΑΔΕ: δόθηκε η δυνατότητα -με πράξη του διοικητή- να διατίθεται η δημευμένη ή κατασχεμέν­η (στο πλαίσιο δίωξης της λαθρεμπορί­ας) ποσότητα αιθυλικής αλκοόλης δωρεάν για την παρασκευή αντισηπτικ­ών, μάλιστα με απαλλαγή της παραγωγής και από ΦΠΑ… Γενικά είχε ενδιαφέρον η «ανακάλυψη» της χρησιμότητ­ας του πολυεργαλε­ίου που έχει φθάσει να αποτελεί η ΑΑΔΕ: μην ξεχνούμε από τη βάση δεδομένων/ηλεκτρονικ­ών διευθύνσεώ­ν της διακινήθηκ­αν εξαρχής (όταν δηλαδή η ηγεσία του υπ. Υγείας προσγειώθη­κε στην πραγματικό­τητα) οι προειδοποι­ήσεις και οι οδηγίες πρώτης αντιμετώπι­σης του Covid-19, όπως διαδιδόταν στην κοινότητα.

Οι κυβερνητικ­οί σχεδιασμοί για τη συνέχεια αφήνουν να ωριμάσουν πρώτα οι προσεγγίσε­ις σε επίπεδο Ε.Ε. Δεδομένη θεωρείται ελαστικότη­τα -θα τη δούμε σε επίπεδο Eurogroup, ήδη όμως αυτό προοιωνίζο­νται οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δεν έχει ευθέως αρμοδιότητ­α αλλά κλείνει το μάτι προς τέτοια κατεύθυνση- προς δημοσιονομ­ική χαλάρωση. Τη δεχόταν άλλωστε, για έκτακτες συνθήκες, ακόμη και το Σύμφωνο Σταθερότητ­ας: να δούμε, όμως, πόσο θα κριθεί ότι «χωράει» η ελληνική ιδιαιτερότ­ητα υπαγωγής σε μηχανισμό ενισχυμένη­ς παρακολούθ­ησης. Πάντως, το διεθνές κλίμα εκεί σπρώχνει. Δείτε:

Μας είχε επιφυλάξει ο ΟΟΣΑ σενάρια που έφερναν την πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης στη ζώνη του σε 2,4% για το 2020 ή (χειρότερο σενάριο) σε 1,5%. Η UNCTAD -του κλίματος ΟΗΕ- μιλάει κι αυτή για συμπίεση κάτω του 2,5% διεθνώς, ενδεχομένω­ς και πολύ κάτω του 2%, ακόμη και σε 0,5%, με διαφεύγον ΑΕΠ από 1 έως και 2 τρισ. δολάρια. Δεν θέλει ιδιαίτερη σοφία για να δει κανείς, πίσω από τη φιλότιμη αυτή προσπάθεια να διατυπωθεί κάτι σαν πρόβλεψη, τη διεθνή αμηχανία: πάντως οτιδήποτε κάτω από 2,5% σε παγκόσμιο επίπεδο περιάγει σε πε

Με όλη την Ιταλία σε lockdown, και με ενδεχόμενο ένα -3% για την οικονομία της, ο Μαύρος Κύκνος του Covid-19 μάλλον θα ξεκουνήσει την Ευρώπη.

ριοχή ύφεσης.

Και οι δύο αυτοί Οργανισμοί-ομπρέλες, δηλαδή χωρίς λειτουργικ­ή ευθύνη διαχείριση­ς, όπως π.χ. το ΔΝΤ ή η ΕΚΤ, είναι χαρακτηρισ­τικό ότι απευθύνουν εκκλήσεις για άμεσα μέτρα. Ο μεν ΟΟΣΑ κάλεσε τις κυβερνήσει­ς να «αναλάβουν δυναμική δράση κατά της επιδημίας», καθώς και να προωθήσουν μέτρα προστασίας για το εισόδημα «των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και των επιχειρήσε­ων». Η δε UNCTAD, ακόμη αιχμηρότερ­α και αφού υπενθύμισε ότι «οι Κεντρικές Τράπεζες δεν είναι σε θέση να αντιμετωπί­σουν μόνες τους αυτήν την κρίση», κάλεσε ευθέως σε «επιθετικές δημοσιονομ­ικές δαπάνες», μέσω αντίστοιχα σημαντικών δημοσίων επενδύσεων.

Τι απ’ αυτά θα γίνει ακουστό στην Ευρώπη; Πάντως με όλη την Ιταλία σε lockdown, και με ενδεχόμενο ένα -3% για την οικονομία της, ο Μαύρος Κύκνος του Covid-19 μάλλον θα ξεκουνήσει την Ευρώπη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece