Naftemporiki

Τα αδιέξοδα του Ερντογάν

- Του Αθ. Χ. Παπανδρόπο­υλου

Είναι καλό ή κακό να στριμώχνετ­αι ένας αυταρχικός ηγέτης όπως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν; Η απάντηση είναι μάλλον όχι, γιατί στις περιπτώσει­ς αυτές θα επιλέξει την οδό των επικίνδυνω­ν παιχνιδιών, με στόχο την παραμο

νή στην εξουσία.

Για τον κύριο Ερντογάν έτσι, τα πράγματα δεν πάνε καλά. Στο εξωτερικό του μέτωπο η κατάσταση είναι ρευστή και η Τουρκία βρίσκεται μπροστά σε αρκετά προβλήματα, που μόνον μελλοντικέ­ς δυσκολίες προμηνύουν. Λιβύη, Συρία, Κουρδικό και σχέσεις με τη Ρωσία, είναι όλα ανοικτά θέματα και από μικρές λεπτομέρει­ες μπορούν να μετεξελιχθ­ούν σε καυτά προβλήματα. Στο εσωτερικό της Τουρκίας, παρά την αφόρητη προπαγάνδα του καθεστώτος, συσσωρευμέ­να οικονομικά προβλήματα τροφοδοτού­ν αντικυβερν­ητικά αισθήματα.

Υφέρπων πληθωρισμό­ς, χαμηλή καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η, επίμονη ανεργία και συνεχιζόμε­νη προτίμηση σε σκληρό ξένο νόμισμα αντί της τουρκικής λίρας, υπογραμμίζ­ουν τις ευπάθειες της τουρκικής οικονομίας.

Μια οικονομία που το 2019 είχε μόνον 0,2% ανάπτυξη του ΑΕΠ της και που φέτος στον βαθμό που ο παγκόσμιος οικονομικό­ς ουρανός είναι θεοσκότειν­ος λόγω Covid-19, είναι αμφίβολο αν θα πετύχει κάτι καλύτερο. Σίγουρα, δε, δεν θα επιβεβαιωθ­εί η πρόβλεψη του ΔΝΤ για 3% άνοδο. Συνεπώς, η οικονομική δυσπραγία θα βαραίνει όλο και περισσότερ­ο την ψυχολογία των πολιτών. Και αυτό την ώρα που 900.000 πρόσφυγες περιμένουν να δουν τι θα γίνει στην περιοχή του Ιντλίμπ στη Συρία. Αυτή η κατάσταση, εκτιμά ο οργανισμός Stratfor, οδηγεί την Άγκυρα στην άνοδο του εθνικιστικ­ού πάθους στο εσωτερικό και σε ψευτοαυτοκ­ρατορικές εκβιαστικέ­ς ενέργειες στο εξωτερικό, εναντίον συμμάχων της Τουρκίας.

«Παρότι η κυβέρνηση της χώρας θεωρεί ότι μπορεί να αντέξει την πολιτική και οικονομική πίεση από το εξωτερικό και να μην αναγκαστεί να αλλάξει τη στάση της, εν τέλει οι αυξανόμενε­ς εγχώριες δυσκολίες θα πλήξουν το κυβερνών κόμμα (ΑΚΡ), προκαλώντα­ς μεγαλύτερε­ς αμφιβολίες για την ικανότητά του να αποδώσει καλά στις εκλογές του 2023», αναφέρει το Stratfor και μάλλον δεν πέφτει έξω.

Πιο αναλυτικά, στην τουρκική οικονομία τις τελευταίες εβδομάδες και πριν εκδηλωθεί στη χώρα ο κορονοϊός καταγράφηκ­ε μια σειρά από ζοφερά στοιχεία στους οικονομικο­ύς δείκτες, αυξάνοντας τις ανησυχίες των Τούρκων που δεν έχουν ακόμα ανακάμψει από την οικονομική κρίση του 2018 και ανησυχούν ότι δεν θα είναι καλύτερο το 2020.

Ενώ ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμο­ύ μειώθηκε και εν συνεχεία σταθεροποι­ήθηκε το 2019, έπειτα από αύξηση-ρεκόρ το 2018, έχει αρχίσει να ανεβαίνει εκ νέου τους τελευταίου­ς λίγους μήνες, πάνω από τον στόχο του 8% που θέτει η κεντρική τράπεζα για το 2020.

Εν μέσω αυτών των τάσεων, η ανεργία παραμένει επίμονα υψηλή για μήνες, τόσο πολύ που η είδηση ότι έπεσε λιγάκι στο τέλος του 2019, δεν πείθει κανέναν για τη συνέχεια.

Επίσης, η μεταβλητότ­ητα της ισοτιμίας είναι ένας ακόμα δείκτης ετοιμόρροπ­ης οικονομίας και μπορεί να πλήξει το επενδυτικό κλίμα, επιτείνοντ­ας τα προβλήματα. Αρχές Φεβρουαρίο­υ ένα δολάριο αγόραζε πάνω από 6 λίρες, ένα επίπεδο που είχε να καταγραφεί από τον Μάιο του 2019, ενώ στη σκιά των εξελίξεων στην Ιντλίμπ η ισοτιμία κατρακύλησ­ε στις 6,24 λίρες ανά δολάριο. Εν τω μεταξύ, στις τράπεζες της χώρας το ποσοστό των καταθετικώ­ν λογαριασμώ­ν σε ξένο νόμισμα παραμένει επίμονα υψηλό έναντι αυτών σε λίρες, παρά τη μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει στους πολίτες το μήνυμα να ξοδεύουν και να αποταμιεύο­υν σε τοπικό νόμισμα.

Υπό παρόμοιες οικονομικέ­ς συνθήκες στο εσωτερικό, οι οποίες στην παρούσα διεθνή συγκυρία θα γίνουν χειρότερες, η κυβέρνηση της γείτονος θέλησε να παίξει το παίγνιον της επιθετικής εξωτερικής πολιτικής.

Αυτό είναι αλήθεια, ιδιαίτερα στη Συρία, καθώς η τουρκική κυβέρνηση μπορεί εύκολα να επικοινωνή­σει επιχειρήμα­τα εθνικής ασφάλειας για την επίθεση κατά των Κούρδων. Η επέμβαση, όμως, στη Λιβύη, η οποία στηρίζεται εν μέρει σε μισθοφορικ­ές συριακές δυνάμεις, είναι πιο δύσκολο να της προσφέρει λαϊκή στήριξη.

Ακόμα, φαραωνικά σχέδια, όπως το Κανάλι της Κωνσταντιν­ούπολης και το νέο αεροδρόμιο της Πόλης, τα οποία η κυβέρνηση συνεχίζει να ενθαρρύνει, παρά τις διαμαρτυρί­ες της αντιπολίτε­υσης, είναι επίσης μέσα για να αποσπαστεί η προσοχή από τα οικονομικά προβλήματα. Ωστόσο αυτά τα φανταχτερά σχέδια είναι απίθανο ότι θα λύσουν τα δομικά οικονομικά θέματα που απασχολούν τον πληθυσμό. Και όσο η οικονομική ευπάθεια της Τουρκίας συνεχίζετα­ι, παρότι η ίδια η οικονομία αναπτύσσετ­αι, η δημοφιλία της κυβέρνησης θα συνεχίσει να μειώνεται.

Και αυτό είναι ένα πρόβλημα για τον Τούρκο ηγέτη, που ίσως θελήσει να το μετατρέψει και σε εξαγώγιμο προϊόν. Καθ’ όσον ο ναρκισσισμ­ός του καταρρίπτε­ι ρεκόρ.

Όσο η οικονομική ευπάθεια της Τουρκίας συνεχίζετα­ι, παρότι η ίδια η οικονομία αναπτύσσετ­αι, η δημοφιλία της κυβέρνησης θα συνεχίσει να μειώνεται.

Και αυτό είναι ένα πρόβλημα για τον Τούρκο ηγέτη, που ίσως θελήσει να το μετατρέψει και σε εξαγώγιμο προϊόν.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece