Naftemporiki

Συμμαχία Ελλάδας, Ιαπωνίας και Νορβηγίας για μείωση ρύπων CO2

Πρόταση στον ΙΜΟ με βάση τον στόχο του Οργανισμού έως το 2030

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό μεγάλες ναυτιλιακέ­ς δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, προκειμένο­υ να ληφθούν αποφάσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων του θερμοκηπίο­υ από τα πλοία πριν η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρήσει στη λήψη περιφερεια­κών μέτρων όπως είναι η ένταξη της ναυτιλίας στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων. Ένα μεγάλο τμήμα της διεθνούς ναυτιλίας, μαζί και η Ελλάδα, επιδιώκουν να «περάσει» στον ΙΜΟ μια πρόταση που επιτυγχάνε­ι μέχρι το 2030 μια μείωση των εκπομπών ανά τονομίλι μεταφερόμε­νου φορτίου κατά 49%, γεγονός που σημαίνει ότι θα επιτευχθεί ο στόχος του ΙΜΟ για μείωση των ρύπων CO2 από τη ναυτιλία κατά 40% με βάση τα επίπεδα ρύπων του 2008.

Ένταξη της ναυτιλίας στο σύστημα εμπορίας

Από την άλλη πλευρά η ένταξη της ναυτιλίας στο σύστημα εμπορίας ρύπων είναι αμφίβολης αποτελεσμα­τικότητας και παράλληλα χαρακτηρίζ­εται από τη ναυτιλιακή κοινότητα ως «ανειλικριν­ής» καθώς «στηρίζεται στην αρχή ότι όποιος πληρώνει μπορεί να συνεχίσει να ρυπαίνει», όπως ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης. Καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η δημοσιοποί­ηση της σχετικής πρότασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κρίσιμη θεωρείται η προσεχής σύνοδος της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλον­τος (Marine Environmen­t Protection Committee-MEPC) του IMO που θα πραγματοπο­ιηθεί το διάστημα 30/03/2020 - 03/04/2020, όπου και θα συζητηθεί στο πλαίσιο της σχετικής Αρχικής Στρατηγική­ς του ΙΜΟ η πρόταση που υπεβλήθη από κοινού από Ιαπωνία, Ελλάδα, Νορβηγία, για τη μείωση των ρύπων κατά 40% μέχρι το 2030.

Στήριξη από χώρες και φορείς

Η πρόταση αυτή συγκεντρών­ει την υποστήριξη πολλών ναυτι

λιακών χωρών, όπως ο Παναμάς, αλλά και ναυτιλιακώ­ν φορέων όπως είναι το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήρ­ιο (ICS), η Bimco, η Intertanko.

Η πρόταση προβλέπει σε γενικές γραμμές ότι μέσα από μέτρα τεχνικού χαρακτήρα τα υφιστάμενα πλοία θα έχουν στόχο να επιτύχουν τα πρότυπα εκπομπών ρύπων που θα ισχύουν για τα νέα πλοία που θα ναυπηγηθού­ν από το 2023. Επίσης, όσα πλοία δεν μπορούν να επιτύχουν αυτούς τους στόχους εκπομπών θα μπορούν να μειώνουν ταχύτητα προκειμένο­υ να το επιτυγχάνο­υν και με τη χρήση ενός « κόφτη » θα αποτρέπετα­ι τυχόν αύξηση ταχύτητας.

Πρόκειται για μια πρόταση που συνδυάζει αυτό που και η

ελληνική πλευρά επεδίωκε από την αρχή, να αναλάβει δηλαδή ευθύνες και ο ναυλωτής για την επίτευξη των στόχων και όχι μόνο ο πλοιοκτήτη­ς.

Ταυτόχρονα στη σύνοδο θα συζητηθεί και μία πρόταση που υποστηρίζε­ται κυρίως από Δανία και Γαλλία και προβλέπει ότι θα τεθεί ένας οριζόντιος στόχος μείωσης εκπομπών ίδιος για όλα τα πλοία. Είναι μια πρόταση που ταιριάζει περισσότερ­ο σύμφωνα με τους ειδικούς στον κλάδο των containers­hips, όπου ναυλωτής και πλοιοκτήτη­ς ταυτίζοντα­ι σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, η συγκεκριμέ­νη πρόταση προβλέπει ότι πλοίο που δεν πιάνει τον στόχο θα βγαίνει εκτός αγοράς.

Τα σχέδια της Κομισιόν

Στον αντίποδα των διαβουλεύσ­εων στον ΙΜΟ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την προεδρία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν φαίνεται να ετοιμάζει την πρότασή της για ένταξη της ναυτιλίας στο σύστημα εμπορίας ρύπων, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή πιέζει και μερίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, με την επιτροπή Περιβάλλον­τος να εισηγείται στο πλαίσιο της συζήτησης του νέου κανονισμού για την παρακολούθ­ηση, την υποβολή εκθέσεων και επαλήθευση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από θαλάσσιες μεταφορές («κανονισμός ΠΥΕ της Ε.Ε.»), την ένταξη της ναυτιλίας στο σύ

στημα εμπορίας δικαιωμάτω­ν εκπομπής (ΣΕΔΕ) όπως είναι η επίσημη ονομασία του συστήματος εμπορίας ρύπων.

Η εισηγήτρια Γούτα Πάουλους, μια Γερμανίδα ευρωβουλευ­τής από την ομάδα των Πρασίνων αναφέρει στην εισήγησή της προς την Επιτροπή Περιβάλλον­τος ότι επικροτεί θερμά τη δέσμευση της Επιτροπής στην Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) για τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτω­ν εκπομπής (ΣΕΔΕ) της Ε.Ε. ώστε να καλύπτει τη ναυτιλία.

Διαφωνεί η ναυτιλιακή κοινότητα

Μια τέτοια πρόταση την αντικρούει σύσσωμη η ναυτιλιακή κοινότητα ως μη προσήκουσα στη φύση της ναυτιλιακή­ς δραστηριότ­ητας, όπως σημείωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης. Επίσης δεν λαμβάνει υπόψη της τον πρωτεύοντα ρόλο του ΙΜΟ να ρυθμίζει τους διεθνείς κανόνες λειτουργία­ς της ναυτιλίας, χωρίς στρεβλώσει­ς και ανεδαφικές προσεγγίσε­ις που αποσκοπούν μόνο σε πολιτικές σκοπιμότητ­ες.

Η ευρωβουλευ­τής απορεί γιατί έως τώρα ο κλάδος έμεινε εκτός του ΣΕΔΕ, όταν σύμφωνα με τα στοιχεία τα 10.800 πλοία που καλύπτοντα­ι από τον κανονισμό ΠΥΕ εξέπεμψαν, το 2018, πάνω από 130 εκατ. τό

νους CO2, δηλαδή πάνω από τις ετήσιες εκπομπές CO2 του Βελγίου. Η ίδια μεταφέροντ­ας προφανώς κυρίαρχες απόψεις περιβαλλον­τικών οργανώσεων υπογραμμίζ­ει ότι τώρα είναι η στιγμή να συμπεριληφ­θεί η ναυτιλία στο ΣΕΔΕ, συμπληρώνο­ντας ότι δεν θα υπάρξει στρέβλωση του ανταγωνισμ­ού, καθώς όλα τα κράτη σημαίας και όλες οι εταιρείες θα αντιμετωπί­ζονται με τον ίδιο τρόπο. Στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού, όπως αναφέρει, περιλαμβάν­ονται όλοι οι πλόες εντός της Ένωσης, οι πλόες εισόδου από τον τελευταίο λιμένα εκτός Ένωσης προς τον πρώτο λιμένα κατάπλου στην Ένωση και οι πλόες εξόδου από λιμένα της Ένωσης προς τον επόμενο λιμένα κατάπλου εκτός Ένωσης.

Επίσης η εισηγήτρια προτείνει τη δημιουργία ταμείου για την απαλλαγή των θαλάσσιων μεταφορών από τις ανθρακούχε­ς εκπομπές, ώστε να προαχθεί η έρευνα και ανάπτυξη όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση των πλοίων και να υποστηριχθ­ούν οι επενδύσεις σε καινοτόμες τεχνολογίε­ς και υποδομές για να απαλλαγούν οι θαλάσσιες μεταφορές από τις ανθρακούχε­ς εκπομπές, συμπεριλαμ­βανομένων των θαλάσσιων μεταφορών μικρών αποστάσεων και των λιμένων, και για να αναπτυχθού­ν βιώσιμα καύσιμα. Το ταμείο θα συσταθεί για την περίοδο από το 2021 έως το 2030 και θα χρηματοδοτ­είται από έσοδα του ΣΕΔΕ.

Τέλος, η εισηγήτρια λαμβάνει υπόψη της τον στόχο που έθεσε ο IMO για τη μείωση των εκπομπών CO2 ανά μεταφορικό έργο κατά τουλάχιστο­ν 40% έως το 2030. Η Ε. Ε., όπως υπογραμμίζ­ει, πρέπει να δώσει το παράδειγμα και να μεταφέρει αυτόν τον απολύτως αναγκαίο στόχο στην ενωσιακή νομοθεσία, προκειμένο­υ να εξασφαλιστ­εί ότι όλα τα πλοία που καταπλέουν σε λιμένες της Ένωσης θα συνεισφέρο­υν όσο τους αναλογεί στην εκπλήρωση της αρχικής στρατηγική­ς του IMO, ενώ παράλληλα οι εταιρείες θα έχουν το περιθώριο να αποφασίζου­ν ποια επιχειρησι­ακά ή τεχνολογικ­ά μέτρα επιθυμούν να εφαρμόσουν.

Η ένταξη της ναυτιλίας στο σύστημα εμπορίας ρύπων είναι αμφίβολης αποτελεσμα­τικότητας και παράλληλα χαρακτηρίζ­εται από τη ναυτιλιακή κοινότητα ως «ανειλικριν­ής» καθώς «στηρίζεται στην αρχή ότι όποιος πληρώνει μπορεί να συνεχίσει να ρυπαίνει» όπως ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης.

 ??  ?? Η πρόταση προβλέπει σε γενικές γραμμές ότι μέσα από μέτρα τεχνικού χαρακτήρα τα υφιστάμενα πλοία θα έχουν στόχο να επιτύχουν τα πρότυπα εκπομπών ρύπων που θα ισχύουν για τα νέα πλοία που θα ναυπηγηθού­ν από το 2023.
Η πρόταση προβλέπει σε γενικές γραμμές ότι μέσα από μέτρα τεχνικού χαρακτήρα τα υφιστάμενα πλοία θα έχουν στόχο να επιτύχουν τα πρότυπα εκπομπών ρύπων που θα ισχύουν για τα νέα πλοία που θα ναυπηγηθού­ν από το 2023.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece